Written by 09:13 Αρχική Σελίδα, Δελτία Τύπου

Σύλλογος Περικλής: Δελτίο τύπου για τη συνάντηση με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr

 

Αγ. Παρασκευή,  17  Δεκεμβρίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 17Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου μας

 

Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι

 

Με πρωτοβουλία του ΔΣ του συλλόγου μας Περικλής,  πραγματοποιήθηκε  συνάντηση με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης   Β΄Αθήνας τη Δευτέρα 15-12-2013.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν :

  1. Σύστημα καταγραφής my school
  2. ΕΔΕΑΥ
  3. Μισθοδοσία αναπληρωτών
  4. Συνδικαλιστικές  διώξεις συναδέλφων
    1. 1.    Για το my school

Από την πλευρά του συλλόγου τονίστηκε ότι η σκοπιμότητα της χρήσης του  είναι πολιτική και όχι απλώς καταγραφής πληροφοριών Πρόκειται για ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου το οποίο αποσκοπεί στην «αυτοσυμμόρφωση» των εκπαιδευτικών μέσω του φόβου και της υποταγής ενώ παράλληλα εγκαταλείπεται η σχετική αυτονομία της σχολικής μονάδας. Συνδέεται άμεσα με διαδικασίες αξιολόγησης ακόμα και μέσω της επίδοσης των μαθητών, πειθάρχησης και ασφυκτικού ελέγχου που βασίζεται στον αυταρχισμό και στην επιβολή των κυβερνητικών επιδιώξεων για την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό. Αυτό το κεντρικό σύστημα καταγραφής έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις  τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων των μαθητών μας. Η καταγραφή των στοιχείων των μαθητών (από την ταχυδρομική διεύθυνση, τις απουσίες μέχρι και τον ΑΜΚΑ) είναι δεδομένο ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των προσωπικών δεδομένων και αρκετοί γονείς αρνούνται να τα δώσουν.

Ο Διευθυντής από πλευράς του διατύπωσε επιφυλάξεις  για την καταγραφή και χρήση των στοιχείων των μαθητών, αλλά εξέφρασε και την πεποίθησή του ότι απλώς επιχειρείται από πλευράς Υπουργείου η τακτοποίηση του ατομικού φακέλου του εκπαιδευτικού. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «με ένα πάτημα θα τα βλέπουμε όλα».

Αποσαφήνισε ότι η ημερομηνία της 20ης  Δεκεμβρίου δεν είναι δεσμευτική και θα δοθεί παράταση. Επίσης είπε ότι θα υποβάλλει ερώτημα στο ΥΠΑΙΘ σχετικά με το κατά πόσον είναι κατοχυρωμένοι οι Διευθυντές και οι Προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων να καταχωρήσουν τα προσωπικά στοιχεία των μαθητών, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι όντως είναι εκτεθειμένοι.

 

    2.  Για την ΕΔΕΑΥ

Η Διεύθυνση Π.Ε. Β  Αθήνας ζήτησε τη συμπλήρωση στοιχείων προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση συγκρότηση ΕΔΕΑΥ (Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης) των νηπίων και μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, για κάθε ΣΔΕΥ (Σχολικό Δίκτυο Εκπαίδευσης και Υποστήριξης)

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν. 4115/2013 η ΕΔΕΑΥ «Θα διενεργεί διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση, θα διαμορφώνει πρόγραμμα διαφοροποιημένης διδασκαλίας για τους μαθητές με δυσκολίες μάθησης και συμπεριφοράς, θα πραγματοποιεί «συνεργατική διεπιστημονική» αντιμετώπιση των δυσκολιών στο σχολείο, θα παραπέμπει όσους μαθητές χρειάζονται υποστήριξη σε ειδικές εξωσχολικές υπηρεσίες, θα διαμορφώνει πρόγραμμα προσχολικής πρώιμης παρέμβασης σε συνεργασία με παιδιατρικές υπηρεσίες ή ΠΙΔ της περιοχής αρμοδιότητας της. Θα συντονίζει και θα παρακολουθεί τις δράσεις κοινωνικής στήριξης του μαθητή και της οικογένειας. Θα παρακολουθεί την εφαρμογή του εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης και τέλος θα παραπέμπει μαθητές που χρειάζονται γνωμάτευση από το ΚΕΔΔΥ».

Την επιτροπή θα την αποτελούν ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής της σχολικής μονάδας, ο εκπαιδευτικός του τμήματος ένταξης, ένας κοινωνικός λειτουργός και ένας ψυχολόγος, οι οποίοι κατά δήλωση του Διευθυντή θα συμμετάσχουν διορισμένοι από την Δευτεροβάθμια των κλάδων αυτών. Ωστόσο έχει ήδη ανακοινωθεί στο διαδίκτυο ότι δρομολογείται η πρόσληψη των ειδικοτήτων αυτών μέσω ΟΑΕΔ με προγράμματα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, γεγονός το οποίο θέτει ζητήματα εργασιακού καθεστώτος ( σύμβαση εργασίας περιορισμένου χρόνου και μισθούς των 490 ευρώ) για τους εργαζόμενους.

Η δημιουργία των επιτροπών αφήνει μετέωρη την ειδική αγωγή και σαφώς στοχεύει στην συρρίκνωση, αν όχι την κατάργηση των Ειδικών Σχολείων, των τμημάτων ένταξης και των ΚΕΔΔΥ. Η ίδια η σύνθεση της επιτροπής, που δεν τηρεί τα επιστημονικά κριτήρια για διάγνωση και αντιμετώπιση των μαθητών με ειδικές ανάγκες  , προαλείφει το «στοίβαγμα» των μαθητών αυτών στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης.

Η έλλειψη θεσμικού πλαισίου αλλά και κανονισμού λειτουργίας των επιτροπών, την οποία ο Διευθυντής απλώς αρκέστηκε να επιβεβαιώσει, αποδεικνύει την πρόθεση του Υπουργείου να ενσωματώσει την Ειδική Αγωγή στην Γενική Αγωγή για την «εξοικονόμηση» πόρων και ανθρώπινου δυναμικού ! Δηλαδή συνάδελφοι, μηδενικοί διορισμοί.

 

     3.  Για την μισθοδοσία των αναπληρωτών:

Μολονότι  ζητήθηκε από τους συναδέλφους από την πρώτη μέρα να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να καταταχθούν στο ανάλογο Μισθολογικό Κλιμάκιο η Διεύθυνση δεν έχε περάσει από το ΠΥΣΠΕ τις αναγνωρίσεις μεταπτυχιακών και πολλοί συνάδελφοι δεν γνωρίζουν την μισθοδοσία τους. Ο Διευθυντής δήλωσε άγνοια και   κατόπιν συνεννοήσεως με την αρμόδια υπάλληλο

 

αποσαφηνίστηκε ότι εντός της εβδομάδος θα συνεδριάσει το ΠΥΣΠΕ και θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατάταξης  όλων των συναδέλφων. Οι διαφορές μισθοδοσίας-που προέκυψαν από κατάταξη σε άλλο κλιμάκιο λόγω μη καταχώρησης της προϋπηρεσίας- κατατέθηκαν στους συναδέλφους την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου και η μισθοδοσία Δεκεμβρίου θα γίνει με το τελικό ΜΚ. Καλούμε τους συναδέλφους να ελέγξουν την ορθότητα της κατάταξης τους και την μισθοδοσία τους.

  1. 4.    Για τις πειθαρχικές διώξεις:

Η πολιτική ηγεσία έχει στήσει βιομηχανία διώξεων συνδικαλιστών επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα φόβου και υποταγής προκειμένου να υλοποιεί την πολιτική της χωρίς αντιδράσεις. Η στοχοποίηση  της συνδικαλιστικής δράσης των συναδέλφων είναι πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα και έξω από τα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας. Τελευταία παραδείγματα η δίωξη του συνάδελφου Ρόμπα στον Πειραιά, επειδή  μοίραζε ανακοινώσεις του συλλόγου γονέων και της συναδέλφισσας Παπαδοπούλου στην Λακωνία, επειδή  ως Πρόεδρος του συλλόγου της  και Αιρετός του ΠΥΣΠΕ ενημέρωνε συναδέλφους και αναδείκνυε τα προβλήματα της εκπαίδευσης! Οι διώξεις τους είναι σαφώς πολιτικές και δεν θα περάσουν.

Δηλώσαμε στον Διευθυντή ότι ανάλογες δράσεις της δικής μας Διεύθυνσης ή Διοικητικών Οργάνων θα μας βρίσκει όλους ενωμένους και αποφασισμένους.

 

          Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 Η Πρόεδρος                                                               Η Γεν. Γραμματέας

Ηλέκτρα Μήτσουρα                                             Άννα Μάγια Σταυροπούλου

 

Last modified: 18 Δεκεμβρίου 2013

Close