Written by 09:34 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Σύλλογος Περικλής: Απολύσεις και διαθεσιμότητες, δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr  
Αγ. Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2013
Αρ. Πρωτ.:118Προς:Τους εκπαιδευτικούς , μέλη του συλλόγου μας, ΔΟΕ. 

 

 

ΘΕΜΑ:  Απολύσεις και διαθεσιμότητες: Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

     Η κυβέρνηση των απολύσεων και της ανεργίας, του «μαύρου» της ΕΡΤ, της κοινωνικής βαρβαρότητας επέλεξε 2.500 εκπαιδευτικούς, 2.200 σχολικούς φύλακες και 3.500 υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας για να θρέψει αυτό το καλοκαίρι το μινώταυρο της ΕΕ και του ΔΝΤ, τις τράπεζες και τους εργοδότες, τους διεθνείς τοκογλύφους. Όλα αυτά στα πλαίσια ενός τέταρτου, «μίνι» Μνημονίου για τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα ώστε να δώσει την έγκρισή της σε μια δόση που δε θα πάει σε μισθούς και συντάξεις, αλλά σε τόκους και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο.

Στα non paper της βρόμικης κυβερνητικής προπαγάνδας αναπαράγονται ψέματα για δήθεν  βελτίωση της εκπαίδευσης μέσα από τις απολύσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επιλογή διάλυσης της τεχνικής εκπαίδευσης, με κατάργηση των 46 από τις 110 ειδικότητες των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ βγάζοντας σε διαθεσιμότητα-απόλυση2.500 συναδέλφους της τεχνικής εκπαίδευσης.. Η προοπτική της για την εποχή του Μνημονίου δεν είναι άλλη από την οργάνωση της «μαθητείας», δηλαδή της δωρεάν και ανασφάλιστης εργασίας των νέων σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Αρβανιτόπουλου στον ΕΟΠΠΕΠ  για «καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας».

Οι καταργήσεις ολόκληρων κλάδων στην τεχνική εκπαίδευση σηματοδοτούν την πλήρη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της. Δεν είναι τυχαίο πως οι ειδικότητες που καταργούνται είναι οι πιο μαζικές. Πραγματοποιούνται δε λίγες ώρες μετά την παρουσία του Κ. Αρβανιτόπουλου στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του ΙΕΚ-ΑΚΜΗ (όμιλος που δραστηριοποιείται στις ειδικότητες που καταργούνται) στα οποία εξήρε το ρόλο του ομίλου στο χώρο της εκπαίδευσης. .Ο Υπ. Παιδείας πετάει στην ανεργία 2500 εκπαιδευτικούς και διώχνει από την τεχνική εκπαίδευση πάνω από 20.000 χιλιάδες μαθητές από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, Ας μην ξεχνάμε επίσης τις καταγγελίες βουλευτών πως το σχέδιο Αθηνά για τα Πανεπιστήμια εκπονήθηκε από θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΑΚΜΗ.

Είναι σαφές ότι   οι 2.500 απολύσεις εκπαιδευτικών είναι η αρχή. Τα «πλεονάσματα» που θα δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις, από αυξήσεις ωραρίων, από ανατροπές στα ωρολόγια προγράμματα κατά το δοκούν, από καταργήσεις θέσεων στα ολοήμερα, οι «αδυνατούντες να μπουν σε τάξη», οι «επίορκοι», η «αξιολόγηση» είναι οι δεξαμενές που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντλήσει τις επόμενες απολύσεις.

 Όλες οι απολύσεις, τα κλεισίματα και οι συγχωνεύσεις αφορούν αποκλειστικά κοινωνικά δικαιώματα και υπηρεσίες που παραδίνονται στην κερδοσκοπία των ιδιωτών ή απλά καταργούνται. Παράλληλα επιδίωξη είναι η απαλλαγή της υποχρέωσης του κράτους από τις δαπάνες μόρφωσης της νέας γενιάς σε αυτούς τους τομείς, αλλά και η απόλυση καταρχήν 2.500 ειδικευμένων εκπαιδευτικών –προσφορά στην τρόικα για τον Ιούλιο. Διότι όπως τονίζει η κυβέρνηση «2.500 απολύσεις εκπαιδευτικών εντάσσονται στην δέσμευσή μας για 12.500 διαθεσιμότητες, εκ των οποίων 7.500 θα είναι εκπαιδευτικοί». Η κυβέρνηση τονίζει πως ο συμφωνημένος από το Φεβρουάριο του 2012 αριθμός των 15.000 υποχρεωτικών «αποχωρήσεων» τη διετία 2013 – 2014, αλλά και η κατανομή ανά έτος – 4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014 – παραμένει σταθερός.

    Έπεται, λοιπόν, και συνέχεια… Οι συνάδελφοι που μπαίνουν στο στόχαστρο δεν κλείνουν τον κατάλογο, αλλά τον ανοίγουν. Ο μηχανισμός κατασκευής πλεονασμάτων σε Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση δουλεύει μέρα νύχτα για να προστεθούν οι δήθεν υπεράριθμοι, οι «επίορκοι», οι χρόνια πάσχοντες, οι «ανάξιοι» της αξιολόγησης.

Οι διαθεσιμότητες μαζί με τη νέα φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων είναι το τίμημα για τη νέα δόση των 6,1 δις που θα πάει για την αποπληρωμή των τόκων στους δανειστές τους τραπεζίτες κι το κεφάλαιο.

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά η κυβέρνηση στην απόλυση 2.500 εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, ενώ το πολυνομοσχέδιο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΑ, από το πρωί της Παρασκευής 12/7, έφτασε στις Διευθύνσεις Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Χώρας, κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα των συναδέλφων που είναι προς απόλυση – διαθεσιμότητα, προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι υπηρεσιακοί τους φάκελοι και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα τους θέσει εκτός σχολείου ! Έτσι, από τη μια μέρα στην άλλη, η κυβέρνηση ανακοινώνει την απόλυση χιλιάδων συναδέλφων μόνιμων εκπαιδευτικών ανοίγοντας το δρόμο για τους επόμενους γύρους μαζικών απολύσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή:

Στα σχέδια είναι το εκπαιδευτικό κουπόνι-voucher, όπου ο μαθητής θα παίρνει ένα κουπόνι που θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και θα το καταθέτει σε ιδιωτικά ΙΕΚ-κολέγια, γιατί όχι και ιδιωτικά σχολεία, για εκπαιδευτικές υπηρεσίες που θα καταργούνται από το δημόσιο ή θα υποβαθμίζονται γοργά.
Ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι και εργολάβοι καθαριότητας είναι το μέλλον που προετοιμάζει η κυβέρνηση για τη φύλαξη και καθαριότητα των σχολείων μας.

Η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου αναφέρει ρητά πως όσοι θα απολυθούν, θα προσληφθούν κατά προτεραιότητα ως ωρομίσθιοι που δείχνει πως στόχος των απολύσεων δεν είναι ο εξορθολογισμός του προσωπικού αλλά η μόνιμη και σταθερή εργασία στο δημόσιο και η αντικατάσταση της από ελαστικές μορφές εργασίας χωρίς εργασιακά δικαιώματα με 200 και 300 ευρώ. Η επέκταση του εργασιακού μεσαίωνα και στο δημόσιο.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι διαθεσιμότητες, καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών στο δημόσιο αφορούν τους τομείς των κοινωνικών αγαθών , παιδεία, υγεία, πρόνοια , που δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να αποσυρθεί από τη χρηματοδότηση τους .

 

Κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει . Κυβέρνηση-Ε.Ε-ΔΝΤ-ΕΚΤ μας οδηγούν στην κοινωνική καταστροφή. Φτώχεια ανεργία, διάλυση της δημόσιας παιδείας, υγείας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου είναι το σχέδιο τους για το ξεπέρασμα της κρίσης .

Δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δε τους σταματήσουμε εμείς με τους αγώνες μας. Μόνος δρόμος για τον κλάδο είναι ο αγωνιστικός ξεσηκωμός μαζί με τον υπόλοιπο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τους άνεργους, για να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης –Ε.Ε-ΔΝΤ. Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις στην εκπαίδευση είναι αγώνας πρώτα από όλα για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Για να είναι νικηφόρος, πρέπει να δεθεί με τον αγώνα της ΕΡΤ, των ΟΤΑ, στην υγεία, των απολυμένων στη ΜΕΒΓΑΛ, τον Κατσέλη, τα τσιμέντα Χαλκίδας κλπ. Απευθυνόμαστε στους γονείς και τους μαθητές, για να υπερασπιστούμε μαζί το δικαίωμα στη μόρφωση.

 

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ όφειλε:

Να συνεδριάσει αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν διαθεσιμότητες και απολύσεις στο δημόσιο και των εκπαιδευτικών ανάμεσά τους.

Να συμμετέχει στο συλλαλητήριο στο υπουργείο παιδείας μαζί με την ΟΛΜΕ και σε όλες τις κινητοποιήσεις

Να προχωρήσει σε πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό συντονισμό με ΟΛΜΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, απολυμένους ιδιωτικού τομέα, γονεϊκό κίνημα

Να οργανώσει έμπρακτα και όχι στα λόγια τον αγώνα και το συντονισμό των συλλόγων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η επίθεση στην εκπαίδευση είναι ενιαία και ως τέτοια χρειάζεται να αντιμετωπιστεί. Να λειτουργήσει το συνδικάτο κανονικά άσχετα με το πότε θα πραγματοποιηθεί η εκλογή προεδρείου.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει, καμιά απόλυση δεν θα γίνει αποδεκτή, κανένα παζάρι με την πολιτική της ανθρωποφαγίας. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο και το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, μαζί με γονείς, μαθητές, εργαζόμενους, όλη την κοινωνία. Τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε με το υπόλοιπο δημόσιο τομέα, με τον ιδιωτικό τομέα, τους άνεργους, την κοινωνική πλειοψηφία για ηττηθεί η κυβέρνηση που μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ βυθίζουν την κοινωνία στην ανεργία και την εξαθλίωση.

 

Όλες/όλοι στις συγκεντρώσεις, στις συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις στις περιφέρειες και στις διευθύνσεις. Να οργανώσουμε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στις πλατείες και τα σχολεία σε όλη τη χώρα.

Όλες/όλοι στην περικύκλωση της Βουλής τη Δευτέρα 15/7, στις 7 μ.μ.

και στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Τρίτη 16/7.

 

Πανεκπαιδευτικός – παλλαϊκός ξεσηκωμός για την ανατροπή της κυβέρνησης, των αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών

 Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                                                  Η Γεν. Γραμματέας                                          

             Νίκος  Παπασπύρος                                       Άννα Μάγια Σταυροπούλου

 

 

Last modified: 14 Ιουλίου 2013

Close