Written by 23:35 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Σύλλογος Περικλής: άμεση επαναπρόσληψη της απολυμένης από το ΑΒ Χολαργού

 

βασιλοπουλος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr 
  Αγ. Παρασκευή,  2  Μαρτίου  2015
Αρ. Πρωτ.:48Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου  μας 

ΨΗΦΙΣΜΑ   ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ  ΕΛΕΝΗΣ Σ. από την επιχείρηση «ΑΒ Βασιλόπουλος»

 

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΒ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ!

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ 
ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΕΛΕΝΗΣ Σ.
από την επιχείρηση «ΑΒ Βασιλόπουλος»

Στις 16/02 η Ελένη Σ. , υπάλληλος της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος στο Χολαργό, απολύθηκε ύστερα από 15 χρόνια εργασίας ως τετράωρη στα υποκαταστήματα Αγίας Παρασκευής, Παπάγου, Χολαργού.

Η Ελένη Σ. διεκδίκησε με αξιοπρέπεια τα δικαιώματά της: αντέδρασε στις απειλές που δεχόταν προσωπικά από τον διευθυντή καταστήματος, απαίτησε το 10λεπτο διάλειμμα που δικαιούνται οι 4ωροι εργαζόμενοι, διαμαρτυρήθηκε για τις απλήρωτες υπερωρίες (και την τακτική να χτυπούν οι προϊστάμενοι τις κάρτες της βραδινής βάρδιας και να την κρατούν ετσιθελικά άλλη μισή ώρα στο μαγαζί), υπερασπίστηκε ανοιχτά την κυριακάτικη αργία. Παρά τις συνεχείς πιέσεις από τον διευθυντή καταστήματος ώστε να παραιτηθεί (προσφιλής τακτική των εργοδοτών στο εμπόριο για ν’ αποφεύγουν το κόστος των αποζημιώσεων αλλά και για να νιώθουμε φοβισμένοι και αναλώσιμοι), η Ελένη Σ. δεν έκανε πίσω. Στις 16/2, απολύθηκε γιατί «έχει μεγάλη γλώσσα», σύμφωνα με τα λόγια του διευθυντή, κάνοντας σαφές ότι πρόκειται ξεκάθαρα για μια εκδικητική απόλυση. Η εργαζόμενη κατήγγειλε την απόλυσή της ως καταχρηστική και ζητά την άμεση επαναπρόσληψή της καθώς και τις απλήρωτες υπερωρίες.

Εδώ και χρόνια, η εργοδοσία στον «ΑΒ Βασιλόπουλο» (που πλειοψηφικά ανήκει στον βελγικό όμιλο αλυσίδων supermarkets Delhaize) –όπως και άλλες πολυεθνικές- ακολουθεί πολιτική ανακύκλωσης των εργαζομένων, ώστε να μειώνει το εργατικό κόστος (μισθούς, ένσημα, επιδόματα κ.α.) και να δημιουργεί συνθήκες κάτεργου με εντατικοποιημένη εργασία, περικοπές δικαιωμάτων και ταπεινώσεις. Πιο συγκεκριμένα, στο στόχαστρο μπαίνουν οι «παλαιότεροι» συνάδελφοι που έχουν κατακτήσει μερικά δικαιώματα παραπάνω και πιέζονται στην παραίτηση ώστε ν’ αντικατασταθούν από νέους συναδέλφους που προσλαμβάνονται με πιο ελαστικούς όρους εργασίας. Τα κάθε λογής επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ (voucher, κοινωφελής εργασία κ.α.) προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ στους εργοδότες αφού οι μισθοί-ψίχουλα επιδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές από τον ΟΑΕΔ. Εν ολίγοις, τσάμπα, προσωρινή και ελαστική εργασία στο όνομα της «καταπολέμησης της ανεργίας»! Και έχουν το θράσος να διαφημίζουν εκπτώσεις και προσφορές 10% για όσους ψωνίζουν την Κυριακή ενώ πετσοκόβουν μισθούς και δικαιώματα! Ο όμορφος κόσμος των εργοδοτών, αγγελικά πλασμένος!
            Η εργαζόμενη Ελένη Σ. διεκδικεί τα αυτονόητα και είναι υποχρέωση όλων των εργαζόμενων που θίγονται από την βαρβαρότητα που επιβάλλεται γύρω μας να σταθούν στο πλάι της. Τα πρόσφατα παραδείγματα των νικηφόρων κινητοποιήσεων απέναντι στην επιχείρηση MIGATO που απέλυσε έγκυο συνάδελφο, των εργατικών διεκδικήσεων στους χώρους του επισιτισμού «GAMATO» και «Γκαζοχώρι» καθώς και οι πολύμηνες ανυποχώρητες κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, μας δίνουν το μάθημα ότι η ταξική αλληλεγγύη είναι το σημαντικότερο όπλο των εργαζομένων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας είναι στα χέρια μας αρκεί να σπάσουμε τον φόβο και τη μοιρολατρεία. Τα δικαιώματα μας, τα εργατικά και εργασιακά μας κεκτημένα, η συλλογική μας αξιοπρέπεια δεν παραχωρούνται από κανέναν μεσσία και καλοθελητή παρά κατακτιούνται από τη συλλογική μας οργάνωση και δράση μέσα στους χώρους δουλειάς.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου  Εκπαιδευτικών  Π.Ε. «Ο Περικλής » εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στην απολυμένη Ελένη Σ. και καλεί τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες  που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν  στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ που διοργανώνεται την  ΤΡΙΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 8.30 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας Αγίας Παρασκευής (Μεσογείων 427)

                                  Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ Σ. ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ ΤΗΣ

 

                                           Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!

 

                                                  Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

 Η Πρόεδρος                                                               Η Γεν. Γραμματέας                                

    Μαρία  Κολόζη                                         Άννα Μάγια Σταυροπούλου

 

 

 

Last modified: 2 Μαρτίου 2015

Close