Written by 14:33 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Σύλλογος Περικλής Αλληλεγγύη στους κατοίκους της Χαλκιδικής-Συγκέντρωση και πορεία Πέμπτη16/4

αφ4

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr 
  Αγ. Παρασκευή,  14 Απριλίου   2015
Αρ. Πρωτ: 71Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου  μας 

Θέμα:  Αλληλεγγύη στους κατοίκους της Χαλκιδικής, 

Συγκέντρωση και πορεία 16-4- 15

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

  Ένα χρυσό δαχτυλίδι αφήνει πίσω του

20 τόνους διαφόρων τύπων αποβλήτων!

 

Η ιστορία του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ξεκινάει τη δεκαετία του ’80.Τότε οι άνθρωποι ενός χωριού, της Ολυμπιάδας, μαζί με κατοίκους των γειτονικών χωριών της περιοχής, κατάφεραν να ανατρέψουν τα σχέδια μιας κρατικής εταιρείας(ΜΕΤΒΑ) για εγκατάσταση εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού. Από τότε έγιναν πολλές προσπάθειες από μεταλλευτικές πολυεθνικές να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.Οι προσπάθειες αυτές βρέθηκαν απέναντι σε έναν τοίχο αντίστασης από τους κατοίκους και τις συλλογικότητες των περιοχών.

 

Το2003 τα μεταλλεία της Χαλκιδικής πέρασαν με «σκοτεινές διαδικασίες» στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ είχε περάσει στα χέρια μιας Καναδικής πάλι εταιρείας, η οποία το 2006 άρχισε να ξεδιπλώνει το σχέδιό της για την Χαλκιδική, όπου περιλαμβάνεται για πρώτη φορά το επιφανειακό μεταλλείο των Σκουριών.

Και έτσι ξεκινάει η δεύτερη επίθεση των μεταλλευτικών πολυεθνικών στην Ελλάδα, με σύμμαχο την οικονομική κρίση και τις διαδοχικές κυβερνήσεις να προωθούν τη μεγάλης κλίμακας εξόρυξη ως λύση στα προβλήματα της χώρας. Αυτή τη φορά όμως έχουμε μόνο μία εταιρεία στο παιχνίδι, την Eldorado Gold, η οποία σταδιακά αποκτά τον έλεγχο και των τριών project χρυσού στη Β. Ελλάδα (κατά σειρά,Πέραμα, Χαλκιδική, Σάπες).

Από το 2011 στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής επιχειρείται να συντελεσθεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα με ανυπολόγιστες επιπλέον καταστροφικές συνέπειες στην υγεία, την εργασία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα όμως αρχίζει να αναπτύσσεται στην περιοχή ένα μαζικό και δυναμικό κίνημα κατά της καταστροφής της Χαλκιδικής.

 

Οι κάτοικοι της περιοχής αγωνίζονται για το βουνό, το νερό και τον αέρα του τόπου τους. Αγωνίζονται ενάντια στην ισοπέδωση του δάσους των Σκουριών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους βιότοπούς του και την ατμόσφαιρα της περιοχής,ενάντια σε κάθε έργο που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους και την εκθέτει σε κίνδυνο όπως η κατασκευή φραγμάτων ως τελμάτων απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων πάνω στο μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής. Αγωνίζονται ακόμη ενάντια στον κίνδυνο απώλειας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας από την εξόρυξη χρυσού που θέτει σε επισφάλεια το βιοποριστικό παρόν και το μέλλον μια μεγάλης μερίδας ανθρώπων.

Απέναντι στα πληρωμένα δημοσιεύματα και στο πέπλο σιωπής από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, οι Επιτροπές Αγώνα των κατοίκων όλων των χωριών που συμμετέχουν κάνουν μία τιτάνια προσπάθεια για ενημέρωση του κόσμου από τα κάτω, χωριό με χωριό, πόλη με πόλη. Έχουν για συμπαραστάτες μέλη της ανεξάρτητης επιστημονικής κοινότητας η οποία από νωρίς εξέφρασε σοβαρότατες αντιρρήσεις για το σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός. Όμως τα αρνητικά πορίσματα του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας και άλλων επιστημονικών φορέων για τη λεγόμενη“επένδυση” δεν λαμβάνονται υπόψη.

Στον αγώνα τους οι κάτοικοι βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με χαλκευμένες αδειοδοτήσεις και διευκολύνσεις παντός είδους ενός διεφθαρμένου και διαπλεκόμενου κρατικού μηχανισμού, με τον εκμαυλισμό ελαστικών συνειδήσεων ανθρώπων για την εξασφάλιση της επιβίωσής τους στους τραγικούς καιρούς της κρίσης, με τη βία, την καταστολή και τις διώξεις εναντίον όσων αγωνίζονται να ακυρώσουν την πλέον καταστροφική επένδυση των τελευταίων δεκαετιών.

Η αστυνομία εγκαθίσταται μόνιμα στην περιοχή φρουρώντας τις εγκαταστάσεις της ELDORADO στο βουνό και προστατεύοντας τις παρανομίες της, έχοντας ως αποστολή να απομακρύνει με οποιοδήποτε τρόπο τους κατοίκους. Κάθε διαδήλωση αντιμετωπίζεται με όλο και περισσότερη βία. Στην αρχή ήταν μόνο δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, στη συνέχεια με χρήση πλαστικών σφαιρών. Το αποκορύφωμα της αγριότητας είναι η βάρβαρη καταστολή της διαδήλωσης της 21ης Οκτωβρίου 2012, από αφηνιασμένα ανθρωπόμορφα τέρατα με στολές αστυνομικών, όπου είναι θαύμα το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα.

 

Την Κυριακή 5 Απρίλη, γίναμε – για ακόμα μια φορά – μάρτυρες μιας βάναυσης επίθεσης των ΜΑΤ και «αγανακτισμένων εργαζομένων», ενάντια στους κατοίκους – διαδηλωτές στις Σκουριές Χαλκιδικής. Λειτουργώντας ως «μισθοφορικός στρατός» της εταιρείας ξυλοκόπησαν και τραυμάτισαν διαδηλωτές, με ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες. Πετούσαν πέτρες και ξύλα εναντίον των διαδηλωτών,προστατευμένοι από τα ΜΑΤ, τα οποία συμπλήρωναν το σκηνικό ρίχνοντας χημικά εναντίον των κατοίκων διαδηλωτών. Και φυσικά στα ΜΜΕ σιωπή ιχθύος και οι καλοπληρωμένοι δημοσιογράφοι των μεγάλων καναλιών να προβάλλουν «το δικαίωμα»των ανθρώπων στην εργασία, άσχετα βέβαια αν αυτή η «εργασία» καταστρέφει κάθε τι ζωντανό στη Χαλκιδική.

Η εταιρεία, πέρα από την καταστροφή που προκαλεί στο περιβάλλον, έχει ξεκινήσει, εδώ και καιρό, και τον πόλεμο απέναντι στην τοπική κοινωνία και τη συνοχή της, δημιουργώντας εμφυλιακές καταστάσεις. Οι ευθύνες γι΄ αυτό είναι τεράστιες. Σε μια,προγραμματισμένη και ανακοινωμένη από καιρό, διαδήλωση των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, η εταιρεία οργάνωσε αντισυγκέντρωση, βάζοντας μπροστά τα εργοδοτικά σωματεία και τους «εργαζόμενους» – «απεργούς» της.

Στην οργανωμένη αντισυγκέντρωση που ετοιμάζεται στην Αθήνα την Πέμπτη 16/4 με σκοπό να καλλιεργηθεί κλίμα ανοχής σε μια από τις πιο καταστροφικές επενδύσεις των τελευταίων δεκαετιών και για να εξωθηθεί σε πλήρη υποχώρηση και συμβιβασμό η νέα κυβέρνηση, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττική) απαντά με μαζική αλληλέγγυα κινητοποίηση για την υπεράσπιση των αναγκών και των συμφερόντων Ζωής του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπινου δυναμικού της ΒΑ Χαλκιδικής.

Συναδέλφισσες,συνάδελφοι,

 

Ο Σύλλογός μας δηλώνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και καλεί στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ που διοργανώνεται από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική

 

                                      ΠΕΜΠΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΗ  2015 , ώρα 6 μ.μ.
                                                    στα      ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 

                                                        Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

       Η Πρόεδρος                                                     Η Γεν. Γραμματέας                             

        Μαρία  Κολόζη                                         Άννα Μάγια Σταυροπούλου

 

sos-chalkidiki-620x330

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική:

H Αθήνα διαδηλώνει για την Χαλκιδική

11/04/2015

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζεται η ισοπέδωση του δάσους των Σκουριών, στη Χαλκιδική. Τώρα, έχουμε όλοι και τη ζωντανή εικόνα της καταστροφής που συντελείται. Παρόλα αυτά, ότι έχουμε δει, ως τώρα, δεν είναι παρά ένα μικρό μόνο μέρος των όσων σχεδιάζονται, προκειμένου να υλοποιηθεί μια από τις πιο καταστροφικές επενδύσεις των τελευταίων δεκαετιών, αυτή της εξόρυξης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική. Ξέρουμε, επίσης, πως κατάφεραν να φτάσουν ως εδώ. Με αδειοδοτήσεις στηριγμένες σε ψεύτικα στοιχεία και διάτρητες μελέτες. Με τον εκμαυλισμό και τον εκβιασμό μέρους της τοπικής κοινωνίας. Με τη βία, την καταστολή και τις διώξεις εναντίον όσων αντιδρούν. Με τη συγκατάνευση μιας «τυφλής» δικαιοσύνης. Και, τέλος, με την πλήρη υποστήριξη των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, η Eldorado Gold, οι υποστηρικτές της και οι πολιτικοί προστάτες της πίστεψαν ότι έλυσαν το πρόβλημα δια παντός. Και ότι μπορούν να προχωρήσουν ανενόχλητοι την καταστροφική επένδυση στη Χαλκιδική. Υπολόγισαν λάθος. Λίγο η πολιτική αλλαγή των τελευταίων μηνών, πολύ περισσότερο ο ανυποχώρητος αγώνας της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, έφτασαν για να αρχίσει πάλι ο πανικός και η ταραχή. Που εκδηλώνεται με τον πιο άσχημο τρόπο και με «πολιορκητικό κριό» τους εργαζόμενους στην εταιρεία, όπως έγινε πριν λίγες μέρες στο «Χοντρό δέντρο». Στημένες αντισυγκεντρώσεις, προπηλακισμοί και τραυματισμοί αγωνιζόμενων κατοίκων, τραμπουκισμοί στα χωριά. Και πάλι με τις «πλάτες» της αστυνομίας και πάλι με μαζική παραπληροφόρηση από τα κανάλια των εργολάβων, τα δικά τους κανάλια.

Αυτοί που λοιδωρούσαν και κατακεραύνωναν τους αγωνιζόμενους κατοίκους για τις αδιάκοπες κινητοποιήσεις τους, ανακάλυψαν όψιμα την αξία των κινητοποιήσεων και του «πεζοδρομίου». Των κινητοποιήσεων, βέβαια, που γίνονται με τα λεφτά της εργοδοσίας και με την επικοινωνιακή προβολή που αυτή τους εξασφαλίζει. Τώρα, οργανώνουν «κάθοδο» των εργαζομένων στην Αθήνα, την Πέμπτη 16/4. Αποσκοπούν, αφενός, να πιέσουν τη νέα κυβέρνηση να αφήσει ασύδοτη την Eldorado Gold και, αφετέρου, να δημιουργήσουν ένα ευρύτερο κλίμα συμπάθειας στους «διωκόμενους βιοπαλαιστές», που παλεύουν για το «ψωμί των παιδιών τους» κλπ.

Η αλήθεια, όμως, είναι λίγο διαφορετική. Γιατί το «δικαίωμα» στην εργασία δεν είναι προνόμιο των λίγων, που έδειξαν ελαστική συνείδηση και λειτουργούν σαν τυφλά όργανα της εργοδοσίας. Γιατί η ανάγκη για δουλειά αφορά και τους πολλούς, που είτε θα χάσουν τις δουλειές τους, είτε θα χάσουν κάθε ελπίδα να απασχοληθούν, στο μέλλον, στον τόπο τους, εξαιτίας της ολοκληρωτικής επικράτησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Γιατί, τέλος, η ανάγκη για δουλειά δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμη κι αυτήν, που, σε ένα βάθος χρόνου, θα περιθωριοποιήσει και τους ίδιους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία και τα παιδιά τους.

Ας μην περιμένουν, λοιπόν, να συναντήσουν, στην Αθήνα που θα «κατέβουν», κάποιο κύμα συμπάθειας. Η συμπάθεια, η αλληλεγγύη και η υποστήριξή μας αφορά εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας της Χαλκιδικής που αγωνίζεται όχι για το προσωπικό – ατομικό συμφέρον, αλλά για το κοινό, συλλογικό όφελος. Που, δυο δεκαετίες τώρα, αντιστέκεται και «ματώνει». Που δε διστάζει να βάλει σε κίνδυνο και την ατομική ελευθερία εκατοντάδων αγωνιστών, οι οποίοι οδηγούνται στα δικαστήρια, σαν κοινοί εγκληματίες, με σωρεία κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα. Που μας έπεισε ότι αυτός ο αγώνας είναι και δικός μας αγώνας.
Και αυτή μας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση θα τη δείξουμε γι ακόμη μια φορά. Η Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) καλεί τους πολίτες και τις συλλογικότητες της Αττικής, που συνθέτουν το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης και υποστήριξης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής, σε

                                    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ
την ΠΕΜΠΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΗ, στις 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Θέλουμε, ταυτόχρονα, να στείλουμε και ένα μήνυμα στη νέα κυβέρνηση:
Να εγκαταλείψει τις διφορούμενες δηλώσεις και τα «ήξεις, αφήξεις».
Να πάρει άμεσα την πολιτική πρωτοβουλία της ακύρωσης της επένδυσης, με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, που είναι πολλά και ισχυρά.
Να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής, με τον τρόπο που το έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή σε βάρος του κινήματος και υπέρ της Eldorado Gold.

                                             ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, ΤΩΡΑ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττική)
attiki.forum@gmail.com

 

 

 

 

 

Last modified: 14 Απριλίου 2015

Close