Written by 16:35 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Σύλλογος Περικλής: αδιοριστείας συνέχεια

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr

 

  Αγ. Παρασκευή,  19 Μαΐου  2015
Αρ. Πρωτ: 95Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου  μας

 

        Θέμα:  ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Μελετώντας κανείς το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης, σχηματίζεται η εντύπωση πως οι αναπληρωτές έχουν ως βασικό έλλειμμα … τις βραχυχρόνιες άδειες (!). Μοναδική σχεδόν προτεινόμενη ρύθμιση είναι το άνοιγμα των πινάκων – ζήτημα που σαφώς καίει τον κλάδο- και η μονοετής – αντί της διετούς – διαγραφή από τους πίνακες σε περίπτωση παραίτησης ή άρνησης ανάληψης υπηρεσίας. Κατά τα άλλα ούτε αδιοριστία, ούτε χρόνια εργασιακή ομηρία, ανασφάλεια και περιπλάνηση όπου γης, ούτε τεράστια ακάλυπτα κενά, ούτε μισθός στα όρια της επιβίωσης, ούτε ενδεχόμενο απόλυσης αν αρρωστήσει κάποιος συνάδελφος πάνω από 15 μέρες, ούτε παραβίαση  των νόμων που προστατεύουν την μητρότητα με τιμωρητική λογική απώλειας της προϋπηρεσίας σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης

Κι όλα αυτά την ώρα που τα προβλήματα στο δημόσιο σχολείο παραμένουν οξυμένα. Τα κενά στα σχολεία καταγράφονται από το ΥΠΟΠΑΙΘ στις 25.000. την ίδια στιγμή στους σχεδιασμούς του Υπουργείου οι διορισμοί για την επόμενη χρονιά υπολογίζονται στις 2.500-3.000, δηλαδή στο 1/10 των πραγματικών αναγκών!

Είναι αυτονόητο ότι τα υπόλοιπα κενά θα καλυφθούν μόνο από αναπληρωτές και κατά κύριο λόγο μέσω ΕΣΠΑ.

Σε συνδυασμό με την μείωση στο 40% του ΕΣΠΑ στην εκπαίδευση και το μονίμως ισχνό ποσοστό του προϋπολογισμού που διατίθεται στην παιδεία είναι σίγουρο ότι και για την επόμενη χρονιά θα βρεθούμε απέναντι στις αλχημείες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ με κενά από την αρχή της χρονιάς όχι μόνο για τις ειδικότητες , την παράλληλη και την ειδική αγωγή (που κατά 80% καλύπτονται από το ΕΣΠΑ) αλλά και σε δασκάλους τάξης για την Πρωτοβάθμια. Στη Δευτεροβάθμια όχι μόνο η ενισχυτική και η πρόσθετη αλλά και τα μαθήματα βασικών ειδικοτήτων τίθενται «εν αμφιβόλω». Θα έχουμε και πάλι το φαινόμενο τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου να σχολούν στο 3ωρο ή στο 4ωρο θέτοντας ακόμα και την ασφάλεια των μαθητών σε κίνδυνο.

Και φτάνουμε έτσι στους εκπαιδευτικούς που θα καλύπτουν τα κενά αυτά ακόμα και προσλαμβανόμενοι μήνα Απρίλιο ή Μάιο!

Οι άνεργοι και οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί που διψούν για μόνιμη εργασία για να δοθεί ένα τέλος στην ελαστική εργασία, βιώνουν για 8 ή 6 ή μόλις ενάμιση μήνα την περιπλάνηση, την ανασφάλεια και ξανά την ανεργία! Ανεργία χωρίς καν επίδομα ανεργίας, εργασία χωρίς ασφάλιση, αδιοριστία στο διηνεκές, περιπλάνηση στην Ελλάδα «και τις ομορφιές της» κάθε χρόνο και για μήνες, για χρόνια…για πόσο;

Η κυβέρνηση καλεί σε «υπομονή και αναμονή» την ώρα που τα δημόσια σχολεία αιμορραγούν από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις προσωπικού. Η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης εξαντλείται στην αποδοχή ή μη της ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ και στα γραφικά «Όχι Μπαλτά στην Παιδεία» από τους πρώτους που τσεκούρωσαν, που διέλυσαν την παιδεία, που εξανέμισαν τα όνειρα και τις οράματα των νέων εκπαιδευτικών.  Η συνέχιση από την κυβέρνηση της μνημονιακής πολιτικής θα σημάνει το τέλος της δημόσιας παιδείας.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Διεκδικούμε:

 • Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών (γενική και ειδική), με μοναδικά κριτήρια το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Άμεση κατάργηση της μνημονιακής αναλογίας 1:5. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα του σχολείου. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που ακυρώνει τις σπουδές και τα πτυχία μας.
 • Πλήρη διαφάνεια και έγκαιρη καταγραφή και κοινοποίηση των λειτουργικών κενών. Υπολογισμός των κενών με βάση τις πρώτες αναθέσεις για κάθε ειδικότητα. Προσλήψεις αναπληρωτών μόνο όπου προκύπτουν έκτακτες ανάγκες, με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Προσλήψεις μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Κατάργηση των προγραμμάτων πρόσληψης μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων ΕΣΠΑ. Κατάργηση της ωρομισθίας, του θεσμού των ΑΜΩ και της ελαστικής εργασίας. Πλήρη υπολογισμό ενσήμων σε ημέρες απεργίας, αναρρωτικές άδειες και άδειες εγκυμοσύνης. Προστασία της μητρότητας των αναπληρωτριών συναδελφισσών με πλήρη καταβολή του μισθού τους και υπολογισμό των ημερών αδείας επαπειλούμενης κύησης στην προϋπηρεσία.
 • Άμεση κατάργηση του ενδεχομένου απόλυσης – με απόφαση των οικείων ΠΥΣΠΕ -ΠΥΣΔΕ των αναπληρωτών σε περίπτωση εξάντλησης της δεκαπενθήμερης αναρρωτικής άδειας λόγω ασθένειας ή προβλημάτων υγείας. Άμεση κατάργηση της ρύθμισης Αρβανιτόπουλου για μεταφορά των αναπληρωτών σε άλλη διεύθυνση από αυτήν της πρόσληψης και τοποθέτησης.
 • Επίδομα ΟΑΕΔ στο ύψος του μισθού για το σύνολο του διαστήματος της ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλους.
 • Κατάργηση του Ν.3848/2010 (Διαμαντοπούλου). Κατάργηση του ορίου της επταετίας στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας και της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης των αναπληρωτών.
 • Κατάργηση του Ν. 4024/2011. Άμεση αύξηση του μισθού του νεοδιόριστου. Επαναφορά του μισθού στα επίπεδα του 2009. Ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
 • Καμία συζήτηση για ατομικό φάκελο προσόντων. Επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών με βάση τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου.
 • Κατάργηση της αξιολόγησης – χειραγώγησης – μισθολογικής καθήλωσης-απόλυσης. Ούτε κουβέντα για Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας. Παιδαγωγική επιμόρφωση μετά τον διορισμό.
 • Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή με πλήρη μόρφωση για όλα τα παιδιά. Κανένα παιδί εκτός εκπαιδευτικών δομών. Όχι στο «Νέο» Λύκειο της κατάρτισης, της μαθητείας και της εξεταστικής απόρριψης.
 • Επαναλειτουργία των καταργημένων τομέων στα ΕΠΑΛ και επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα.
 • Επαναλειτουργία των αντισταθμιστικών προγραμμάτων της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης από την αρχή του σχολικού έτους. Πλήρης διαφάνεια στις προσλήψεις αναπληρωτών στα προγράμματα αυτά από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών.
 • Ίδρυση νέων σχολικών μονάδων-15 μαθητές σε νηπιαγωγείο και Α΄-Β΄ τάξη Δημοτικού, 20 μαθητές ανά τμήμα για τις υπόλοιπες τάξεις, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια για στοιχειωδώς καλύτερα παιδαγωγικά και μαθησιακά αποτελέσματα.
 • Ίδρυση τάξεων υποδοχή σε όλα τα σχολεία με Ρομά και εφαρμογή του νόμου για μειωμένο αριθμό μαθητών στις τάξεις με μεγάλο ποσοστό Ρομά.
 • Μείωση του διδακτικού ωραρίου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επαναφορά του στα προηγούμενα επίπεδα των 21 ωρών. Εξίσωση διδακτικού ωραρίου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Όχι στις υποχρεωτικές υπερωρίες.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όλα τα παραπάνω μας ενώνουν. Μόνιμοι, αναπληρωτές κρατικού προϋπολογισμού, αναπληρωτές ΕΣΠΑ, ειδικότητες, δάσκαλοι και καθηγητές, ωφελούμενοι μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, ωρομίσθιοι,  έχουμε κοινό παρονομαστή : την ΠΑΙΔΕΙΑ.

Η συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, στα καλέσματα αναπληρωτών, στις κινητοποιήσεις ενώνει όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξάρτητα από τη θέση που εργάζονται στην εκπαίδευση.

Όλοι είμαστε ΕΝΑ

 

Τα δικαιώματα δεν χαρίζονται-κατακτιώνται.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ-ΜΑΧΟΜΑΣΤΕ

 

                                                  Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

 Η Πρόεδρος                                             Η Γεν. Γραμματέας                              

  Μαρία  Κολόζη                                           Άννα Μάγια Σταυροπούλου

 

 

Last modified: 19 Μαΐου 2015

Close