Written by 11:42 Αρχική Σελίδα

Σύλλογος Π.Ε. Αμαρουσίου: δελτίο τύπου για τη συνάντηση με τον Δ/ντή Εκπ/σης Β΄Αθ’ηνας

 

κιμωλια

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε.           Μαρούσι  15 –  2 –   2016                                                                                                        

          ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ                                                   Αρ. Πρ.: 40

Ταχ. Δ/νση: Κηφισίας 211                                            

Τ. Κ. 15124 Μαρούσι                                                         Προς: M.M.E.

Τηλ.: 210 8020697                                                   Κοινοποίηση: Μέλη Συλλόγου μας                                                                                             

Πληροφ.: Πολυχρονιάδης Δ. (6945394406)              Δ. Ο. Ε.                                          

Email:syll2grafeio@gmail.com                                             

Δικτυακός τόπος: http//: www.syllogosekpaideutikonpeamarousisou.gr

 

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

 Παράσταση στη Β΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας πραγματοποίησαν  την Πέμπτη 11 – 2 – 2016 τα μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου με τη συμμετοχή των αιρετών μελών του Π. Υ. Σ. Π. Ε. Β΄ Αθήνας (Λεμπέση Αικ. & Παπασπύρου Ν.), για να καταθέσουν στον νέο Διευθυντή Εκπαίδευσης (Ι. Ζιάραγκα) τις θέσεις και τα αιτήματά τους για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου:

 • τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και την ανάγκη άμεσων προσλήψεων αναπληρωτών
 • τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (προστασία διδακτικού ωραρίου, διάκριση διδακτικού εργασιακού ωραρίου, κλπ.)
 • τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών (άμεση κάλυψη ιδιαίτερα όλων των αναγκών σε παράλληλη στήριξη)
 • την πλήρη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε σκέψη νέων συγχωνεύσεων σχολείων, συμπτύξεων τμημάτων ή υποβιβασμών και την έκφραση του αιτήματός μας για άρση των συγχωνεύσεων των Δημοτικών Σχολείων: 9ου + 17ου Αμαρουσίου, 1ου + 5ου Πεύκης, 3ου + 5ου Μελισσίων, αλλά και την κατάθεση του αιτήματός μας για τη δημιουργία του 2ου Δημ. Σχολείου Εκάλης (πρώην Ζάννειο το οποίο καταργήθηκε το 2013).
 • τις συλλογικές αποφάσεις τους σχετικά με τις αποσπάσεις, τις τοποθετήσεις αναπληρωτών, την κάλυψη των οργανικών και λειτουργικών κενών, τη λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και συνολικά ότι αφορά τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Πιο συγκεκριμένα από την παράσταση διαμαρτυρίας αναδείχθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:

 1. Το τοπίο στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Β΄ Διεύθυνσης Π. Ε. Αθήνας, όπως αποτυπώνεται, με δεκάδες λειτουργικά κενά να καταγράφονται στα μέσα Φεβρουαρίου, αναδεικνύει τα αποτελέσματα των μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που επέβαλαν όλες ανεξαιρέτως οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας των τελευταίων χρόνων, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής:

 

 

 • 5 κενά δασκάλων, 5 κενά νηπιαγωγών,  8 κενά ΠΕ 08 (εικαστικών), 8 κενά ΠΕ32 (Θεατρικής Αγωγής), 8 κενά  ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής), 5 κενά ΠΕ06 (Αγγλικών), 9 κενά ΠΕ19 (Πληροφορικής), 1 κενό ΠΕ70 (Τμήματος Ένταξης), 185 κενά εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, με αποτέλεσμα οι ώρες των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που λείπουν να καλύπτονται από ωράριο Δασκάλων και σε αρκετά σχολεία της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας ακόμα και τώρα (μέσα Φεβρουαρίου) να μην μπορεί  να αναπτυχθεί πλήρως το ωρολόγιο πρόγραμμα.
 • Απέναντι στα  285 εγκεκριμένα αιτήματα παράλληλης στήριξης έγιναν 88 προσλήψεις δασκάλων και 12 νηπιαγωγών που μοιράζουν τις ώρες τους σε δύο ή τρία παιδιά και σε διαφορετικά  σχολεία, γεγονός που ακυρώνει την ουσιαστική λειτουργία της παράλληλης στήριξης και αφήνει ακάλυπτες τις ανάγκες του συνόλου σχεδόν των 285 μαθητών και μαθητριών που χρήζουν παράλληλης στήριξης.
 • Έχουν εγκριθεί αυτή τη στιγμή 27 ιδιωτικές προσλήψεις παράλληλης στήριξης (σύμφωνα με στοιχεία που μας δόθηκαν από τη Δ/νση, αν και πιστεύουμε ότι οι ιδιωτικές παράλληλες στηρίξεις είναι περισσότερες) στη  Β΄ Διεύθυνση Π. Ε. Αθηνών (σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία),  γεγονός που σημαίνει ότι 27 οικογένειες, πληρώνουν από την τσέπη τους το/τη δάσκαλο/α του παιδιού τους, αφού το Υπουργείο Παιδείας τους έχει αφήσει ακάλυπτους!

 

Έτσι, με οδηγό και πρόσχημα τις μνημονιακές επιταγές, απαξιώνεται το δημόσιο σχολείο, υποβαθμίζονται και ιδιωτικοποιούνται ζωτικές υποστηρικτικές του δομές. Είναι απαράδεκτο, οι γονείς να καλούνται να πληρώσουν την παράλληλη στήριξη των παιδιών τους στα πλαίσια του δημόσιου δωρεάν σχολείου!

 1. Τους επόμενους μήνες και μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους θα προκύπτουν δεκάδες κενά στα σχολεία από αναρρωτικές άδειες, όπως είναι φυσικό. Είναι απορίας άξιον πώς θα καλυφθούν αυτά τα κενά αφού η Β΄Διεύθυνση Π. Ε. Αθήνας όχι απλώς δεν διαθέτει προσωπικό αναπλήρωσης,  αλλά σημειώνει αυτή τη στιγμή δεκάδες κενά λόγω αναρρωτικών αδειών τα οποία δεν καλύπτονται με ιδιαίτερα οξυμμένο το πρόβλημα στα νηπιαγωγεία, όπου οι νηπιαγωγοί «απαγορεύεται» ουσιαστικά να αρρωστήσουν όπως μας κατέθεσαν, λόγω έλλειψης προσωπικού για την αναπλήρωσή τους.  Στο αίτημά μας για το χρονοδιάγραμμα άμεσης κάλυψης όλων των κενών στα σχολεία με νέες πιστώσεις αναπληρωτών, ο διευθυντής εκπαίδευσης απάντησε ότι η Διεύθυνση έχει απευθύνει το σύνολο των κενών στο υπουργείο με το αίτημα της κάλυψής τους, αλλά δεν γνωρίζει αν, πότε και πόσες πιστώσεις θα δοθούν. Δεδομένου ότι το Υπουργείο Παιδείας, με την απαράδεκτη εγκύκλιο της 25ης Ιανουαρίου, κάλεσε τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να καταρτίσουν και να αποστείλουν πίνακες με «πλεόνασμα διδακτικών ωρών», προετοιμάζοντας το κλίμα για κάλυψη (ή καλύτερα συγκάλυψη) των λειτουργικών κενών με υποχρεωτικές μετακινήσεις – ακόμα  κι αν παρουσιαστούν ως τάχα «συναινετικές», ξεκαθαρίσαμε ότι τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει αιτία πολέμου για το σωματείο μας, καθώς θα δημιουργήσει καταστάσεις διάλυσης στα σχολεία. Ο Διευθυντής εκπαίδευσης απάντησε ότι δεν θεωρεί  τα περισσεύματα ωρών αξιοποιήσιμα για να καλύψουν τα λειτουργικά κενά. 
 2. Για τη λειτουργία του Π. Υ. Σ. Π. Ε. Β΄ Αθήνας επισημάναμε και καταγγείλαμε την ουσιαστική κατάργηση της λειτουργίας του Π. Υ. Σ. Π. Ε. Β΄ Αθήνας από τον προηγούμενο Δ/ντή Εκπ/σης και το απαράδεκτο να γίνονται οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών με πράξεις του Δ/ντή Εκπ/σης χωρίς να δίνονται τα λειτουργικά κενά και απαιτήσαμε την πλήρη και με διαφανείς όρους λειτουργία του Π. Υ. Σ. Π. Ε. Β΄ Αθήνας πράγμα για το οποίο αποσπάσαμε τη δέσμευση του Δ/ντή Εκπ/σης Π. Ε. Β΄ Αθήνας.

Δηλώσαμε με σαφήνεια ότι το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα δε θα συναινέσει στην συγκάλυψη της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε βάρος των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων. Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας ότι τα χιλιάδες κενά από την αρχή της σχολικής χρονιάς, οφείλονται στις «13.500 ώρες γραμματειακής υποστήριξης», δηλαδή του 0,5% των εβδομαδιαίων προσφερόμενων διδακτικών ωρών, είναι αστείες και ταυτόχρονα εξαιρετικά επικίνδυνες!  Το ΥΠ.Π.Ε.Θ., φέρει ακέραια την ευθύνη για τις τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία. Με τη δήλωση περί γραμματειακής υποστήριξης και ολιγομελών τμημάτων, μιμείται τους προκατόχους του Υπουργούς, Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλο, Λοβέρδο και προσδοκά να διασύρει τους εκπαιδευτικούς στα μάτια της κοινωνίας και των γονιών, ως τεμπέληδες για να αποποιηθεί αυτές τις ευθύνες. Οι μηδενικοί διορισμοί και οι πιστώσεις με το σταγονόμετρο, αποτέλεσμα των αντιεκπαιδευτικών μνημονιακών επιλογών της κυβέρνησης, αποτελούν τις κύριες αιτίες της σημερινής κατάστασης. Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να προχωρήσει άμεσα σε διορισμούς, εξαπολύει μια ανήθικη και λαϊκίστικη επιχείρηση κατασυκοφάντησης των εκπαιδευτικών για να προετοιμάσει το έδαφος για αντιεκπαιδευτικά μέτρα: υποχρεωτικές μετακινήσεις, αύξηση ωραρίου, συγχωνεύσεις, συμπτύξεις. Δηλώσαμε και δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι δε θα επιτρέψουμε καμία μετακίνηση εκπαιδευτικού, καμία ανατροπή των παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών όρων λειτουργίας του σχολείου. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να οργανώσουμε άμεσα την αγωνιστική μας απάντηση σε αυτές τις πολιτικές.

 

 

 

Last modified: 15 Φεβρουαρίου 2016

Close