Written by 11:23 Αρχική Σελίδα

Σύγκρουση δημάρχων με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεν εφαρμόζουν την αξιολόγηση

 

Αρνούνται να εφαρμόσουν το μέτρο της αξιολόγησης

Μια πρωτοβουλία με έντονο αντιμνημονιακό και αντικυβερνητικό στίγμα έρχεται να πυροδοτήσει μια μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τις νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές.

Μέχρι στιγμής, δεκαεννέα δήμαρχοι συνυπογράφουν την άρνησή τους να αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης του φακέλους των υπαλλήλων ΟΤΑ προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος των συμβάσεων που μετατράπηκαν  από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με το διάταγμα Παυλόπουλου, το 2004.

Είναι προφανές, όπως σημειώνουν οι δήμαρχοι και έχει επισημάνει και η Περιφερειάρχης αττικής, Ρένα Δούρου ότι η συγκεκριμένη διαδικασία χρησιμοποιείται για να συμπληρωθούν οι αριθμοί των υπαλλήλων που, «πρέπει να απολυθούν».

Χθες έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το θέμα δέκα δήμαρχοι και ανεφέρθηκαν στις κινήσεις και στις πρωτοβουλίες που θα πάρουν το επόμενο διάστημα. Στο μέτωπο αυτό συμμετέχουν οι εξής δήμαρχοι:

Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Αρη Βασιλόπουλο, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση, Βύρωνα Ακη Κατωπόδη, Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, Καισαριανής Γιώργο Κοντόσταυλο, Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη, Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα, Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο και Αγ. Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλο.

Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι θα απολυθούν χωρίς υπαιτιότητά τους άνθρωποι που εργάζονται για πολλά χρόνια και οι δήμοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Ρούσσος, η απόφαση «έρχεται σε βάθος 20ετίας να μετατρέψει συμβάσεις, των οποίων τα στοιχεία δεν είναι πλαστά και θέτει σε αμφισβήτηση τους όρους του νόμου του 2004. Διότι υπάρχει πολιτική επιλογή να φύγει κόσμος από την Αυτοδιοίκηση. Όμως, δεν μπορείς να ανατρέπεις ριζικά το νομικό πλαίσιο, όταν ανατρέπεις ζωές εργαζομένων μετά από 20 χρόνια».

Και συνέχισε ο κ. Ρούσσος: «Τι σημαίνει αυτό για τους δήμους; Αν αυτοί οι άνθρωποι τεθούν σε διαθεσιμότητα, οι δήμοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Στη δική μας περίπτωση, σχεδόν το μισό προσωπικό υπόκειται σε επανέλεγχο συμβάσεων. Ειδικά στην καθαριότητα, στο πράσινο, στους παιδικούς σταθμούς. Γι’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου πήρε ομόφωνη απόφαση. Δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδιοίκηση υπό αυτές τις συνθήκες».

Σε έγγραφο της Γενικής Διευθύντριας του δήμου του αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, σύμφωνα με το οποίο από τα τέλη του 2013 έχει ξεκινήσει επανέλεγχος των δικαιολογητικών των υπαλλήλων.

«Ο έλεγχος έγινε σύμφωνα με τον νόμο Παυλόπουλου» τόνισε ο κ. Σταθόπουλος και πρόσθεσε ότι ο δήμος του δεν μπορεί να προσλάβει δυο μαραγκούς για τα σχολεία και αναγκάζεται να απευθύνεται σε εξωτερικούς συνεργάτες.

«Ψάχνουν το δίμηνο που δεν είναι ασφαλισμένος ο υπάλληλος για τον απολύσουν» τόνισε και «τότε θα μείνουμε χωρίς υπαλλήλους».

«Όλη η λειτουργία της κυβέρνησης αφορά ένα σχέδιο: τη μετακύλιση κεφαλαίων και ανθρώπων από το Δημόσιο στο κεφάλαιο» σημείωσε ο δήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Κοντόσταυλος και πρόσθεσε: «Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των σκουπιδιών. Αν προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο ο έλεγχος και ταυτόχρονα η αξιολόγηση που ορίζει το 15% των υπαλλήλων να κριθούν ανεπαρκές, δεν θα έχουμε υπαλλήλους για την καθαριότητα. Και αμέσως θα εμφανισθούν οι ιδιωτικές εταιρείες. Ζητάμε πρόσληψη προσωπικού με ΑΣΕΠ και διαφάνεια και μετά να αξιολογηθεί το προσωπικό».

«Οι εργασιακές σχέσεις στους δήμους έχουν γίνει χίλια κομμάτια» είπε ο δήμαρχος Βύρωνα, Ακης Κατωπόδης. «Έχουμε μόνιμους υπαλλήλους, αορίστου χρόνου, υπενοικιαζόμενους, 2μηνα, 5μηνα, εργαζόμενους από ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Όλα αυτά οδηγούν στην αποδυνάμωση των εργασιακών σχέσεων. Ακόμη και η κινητικότητα λειτουργεί με άναρχο τρόπο. Εάν έχεις εννέα οδηγούς στην καθαριότητα, δεν μπορείς να αφήσεις τον έναν να φύγει, εάν δεν αναπληρωθεί. Εμείς ζητήσαμε να έρθει κόσμος στο δήμο, αλλά δεν ήρθε» επισήμανε.

Και συμπλήρωσε ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος, αναφερόμενος στην κινητικότητα: «Η κινητικότητα δεν πέτυχε διότι οι ανάγκες των δήμων είναι κοινές. Αφορούν την καθαριότητα, το πράσινο, τους δημοτικούς σταθμούς, τις κοινωνικές υπηρεσίες. Όλοι ζητάμε τις ίδιες ειδικότητες. Γι’ αυτό απέτυχε».

Και κατέληξε: «Καλλιεργείται ένας κοινωνικός αυτοματισμός ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη, εάν απολυθούν οι άνθρωποι αυτοί. Είμαστε διατεθειμένοι να κλιμακώσουμε την κόντρα. Αλλά πρέπει να έχουμε με το μέρος μας τους πολίτες και να σταματήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός που είναι κανιβαλικός».

 

Last modified: 19 Σεπτεμβρίου 2014

Close