Written by 22:09 Ανακοινώσεις, Αρχική Σελίδα

Συγκέντρωση- Συναυλία το Σάββατο στα Προπύλαια για τις απολύσεις στην εκπαίδευση

Όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς, πολλά σωματεία, δεκάδες συλλογικότητες και η ΑΔΕΔΥ καλούν στη συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνει το Σάββατο στα Προπύλαια η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται σήμερα ένα συντριπτικό χτύπημα, καθώς η Κυβέρνηση, ακολουθώντας τυφλά τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βρήκε την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά τη δραστική μείωση των τακτικών προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων κατά 60% και την κλοπή των αποθεματικών που συγκέντρωναν επί δεκαετίες, την απόλυση εκατοντάδων συμβασιούχων διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80, την επί σειρά ετών καθυστέρηση του διορισμού εκατοντάδων εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, τη συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας, τη μισθολογική εξαθλίωση του διδακτικού και του υποστηρικτικού προσωπικού, τη συγχώνευση/κατάργηση Σχολών και Τμημάτων μέσω της εφαρμογής ενός ανεκδιήγητου σχεδίου «εξορθολογισμού» του χάρτη των ΑΕΙ (βλ. ΑΘΗΝΑ), η Κυβέρνηση αποφάσισε τον να χτυπήσει την «καρδιά» των ελληνικών ΑΕΙ – το έμψυχο δυναμικό τους – αποδεκατίζοντας το υποστηρικτικό προσωπικό μέσω του μέτρου της «διαθεσιμότητας».

Περίπου 1350 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 900 σχεδόν από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, καταδικάζονται σε ανασφάλεια και απόγνωση αφού πάνω από τους μισούς θα απολυθούν. Μαζί με αυτούς καταδικάζονται σε παρακμή οκτώ κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας. Δεν πρόκειται για «άστοχη ενέργεια» αλλά για συνειδητή επιλογή. Σήμερα, ξεδιπλώνεται ολόκληρο το σχέδιο. Οι δήθεν «μεταρρυθμίσεις» του παρελθόντος δεν ήταν τίποτα περισσότερο από  επιμέρους κινήσεις πριν την οριστική διάλυση των Δημοσίων ΑΕΙ. Η οικονομική ασφυξία και το λειτουργικό αδιέξοδο λόγω των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων προσωπικού, στο οποίο οδηγούνται τα ήδη υποστελεχωμένα Ιδρύματα, έχουν ως απώτερο στόχο την «αυτοχρηματοδότηση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλαδή την εισαγωγή διδάκτρων στις πλάτες της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικογένειας. Τα Ιδρύματα και το έμψυχο δυναμικό τους δεν αποτελούν «παράπλευρες απώλειες» ενός «τυφλού» χτυπήματος, αλλά στοχευμένα θύματα μιας καλοσχεδιασμένης ενέδρας, η οποία αποσκοπεί, επίσης, στην εξάλειψη κάθε πιθανότητας παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας με ίδιες δυνάμεις.

Τα Πανεπιστήμια που πλήττονται περισσότερο βρίσκονται ήδη στην 6η εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και διδασκόντων, με την έμπρακτη συμπαράσταση των φοιτητών. Το πρωτόγνωρο, ως προς τη μαζικότητα και διάρκειά του, κίνημα εξαναγκάζει την Κυβέρνηση σε κινήσεις πανικού. Προκειμένου να καταστείλει το συλλογικό αγώνα, καθώς απέτυχε να δημιουργήσει κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού, επιστρατεύει κάθε είδους μεθοδεύσεις: εξαπολύει τιμωρητικές απειλές κατά εργαζομένων και Πανεπιστημίων, προβαίνει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, συντρίβει κεκτημένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για να εξατομικεύσει την αντιπαράθεση με κάθε άνθρωπο που αντιστέκεται, παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

Η Κυβέρνηση, ωστόσο, «πλανάται πλάνην οικτρά». Οι αυταρχικές και απαράδεκτες ενέργειες θα φέρουν ένα και μόνο αποτέλεσμα: τη συνέχιση του αγώνα που δίνει σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα και την ενίσχυσή του από ολόκληρη την κοινωνία μέχρι την απόσυρση του μέτρου της διαθεσιμότητας, μέχρι την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στο σύνολό της!

·         Στεκόμαστε δίπλα στα αγωνιζόμενα τμήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας.

·         Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα τους. Δεν είναι αγώνας συντεχνιακός, είναι αγώνας χρέους για την προάσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου προς όφελος της κοινωνίας.

·         Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του μέτρου της διαθεσιμότητας – απόλυσης.

·         Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για την ανατροπή της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής.

Παρακάτω η Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

 

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει τη νέα έκφραση αυταρχισμού και αυθαιρεσίας εκ μέρους της Κυβέρνησης η οποία με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί, θεσπίζει ως ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα τη μη απογραφή του υπαλλήλου!!!

 

Η Κυβέρνηση, συγκεκριμένα, επειδή δεν μπορεί να κάμψει το φρόνημα των Δημοσίων Υπαλλήλων που αγωνίζονται και ειδικότερα των διοικητικών υπαλλήλων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προσπαθεί τώρα να τους τρομοκρατήσει, προωθώντας για ψήφιση στη Βουλή άκρως αντισυνταγματικές και αυθαίρετες διατάξεις.

Η προωθούμενη ρύθμιση, βάση της οποίας ο υπάλληλος ο οποίος δεν αποστέλλει τα σχετικά έγγραφα, προκειμένου να αποφασισθεί η διαθεσιμότητα ή η απόλυση του, τίθεται αυτομάτως σε αργία, χωρίς καν την απόφαση οποιουδήποτε συλλογικού οργάνου, είναι εντελώς απαράδεκτη!!!

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει με κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις αντεργατικές και αντισυνταγματικές διατάξεις, απαιτεί την απόσυρση τους και δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα αγωνιστούν για τη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους αλλά και για την υπεράσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, στη συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 2:00μμ, στα Προπύλαια.

Last modified: 18 Οκτωβρίου 2013

Close