Written by 18:31 Αρχική Σελίδα

Στους Μαλάλα Γιουσαφζάι και Κάιλας Σατιάρτι το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα τους για την εκπαίδευση και ενάντια στον εξτρεμισμό

H Μαλάλα Γιουσαφζάι και o Iνδός Καϊλάς Σατιάρτ μοιράζονται το βραβείο Νόμπελ για το 2014.

Η επιτροπή τονίζει ιδιαίτερα τον συμβολισμό της απονομής του βραβείου «σε έναν ινδουιστή και μία μουσουλμάνα, σε έναν Ινδό και μία Πακιστανή, στον κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και εναντίον του εξτρεμισμού».

Η 17χρονη μαθήτρια είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση από Ταλιμπάν ως «σύμβολο» του αγώνα για το δικαίωμα των κοριτσιών στη σχολική εκπαίδευση, ενώ ο Iνδός ακτιβιστής έχει μεγάλη δραστηριότητα στον αγώνα κατά της παιδικής εργασίας.

«Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Μαλάλα Γιουσαφζάι έχει ήδη παλέψει εδώ και χρόνια για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, και έγινε το παράδειγμα ότι τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασής τους, και το έκανε αυτό κάτω από τις πιο επικίνδυνες περιστάσεις» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η επιτροπή.

Ο Σατιάρτ «διατηρώντας την παράδοση του Γκάντι, έχει βρεθεί στην κορυφή διαφόρων μορφών διαμαρτυρίας, όλες ειρηνικές, που επικεντρώνονται στην εκμετάλλευση παιδιών για οικονομικό όφελος». «Έχει συμβάλει επίσης στην προώθηση σημαντικών διεθνών κινήσεων για τα δικαιώματα των παιδιών» προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι ήταν φαβορί για την κατάκτηση του Νόμπελ Ειρήνης και πέρσι αλλά τελικά δεν κέρδισε καθώς το βραβείο είχε απονεμηθεί στον Οργανισμό για τη Μη Διάδοση των Χημικών Όπλων, με φόντο τη συριακή κρίση.

Μετά την απονομή ο Σατιάρτι κάλεσε την Γιουσαφζάι να εργαστεί μαζί του για την ειρήνη ανάμεσα στις χώρες τους, μεταξύ των οποίων έχουν διεξαχθεί τρεις πολεμικές συγκρούσεις.

Last modified: 10 Οκτωβρίου 2014