Written by 13:54 Αρχική Σελίδα

Σόιμπλε-Βαρουφάκης: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε

 

 

Από την συνέντευξη τύπου

“Έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων για τους προϋπολογισμούς τους και χρειάζεται επιβεβαίωση από τα ελληνικά κοινοβούλια, όμως προέχει η τήρηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων και συμφωνιών” ανέφερε ο Σόιμπλε

Τι είπε ο Σόιμπλε στην συνέντευξη τύπου

Είχα την ευχαρίστηση να γνωρίσω το νέο μου συνάδελφο. Συζητήσαμε διεξοδικά, όχι πάντα με συμφωνία, αλλά είχαμε έναν διάλογο στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών.

Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένοι Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος για την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η Ελλάδα έχει τον πιο δύσκολο δρόμο.

Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Δεν είμαστε διαφορετικής άποψης για τους λόγους που έφτασε σε αυτή την κατάσταση. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη στην Ελλάδα. 

Έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος. Όσον αφορά στην ανεργία, θα υπάρχει μείωση αυτόν τον χρόνο. Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ αν και συμφωνήσαμε στο ότι υπάρχουν διαφωνίες. Είχαμε μια συζήτηση ανοιχτή.

Εχθές ο κ. Βαρουφάκης είπε πως το χρέος είναι ένα πρόβλημα που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε για αυτό όλοι πρέπει να ψάξουμε για κοινές λύσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. Για εμάς δεν τίθεται το θέμα μιας γερμανικής Ευρώπης αλλά να προσαρμοστούμε σε μια Ευρώπη που αλλάζει συνεχώς. 

Χρειάζεται να εργαστούμε προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης επανέλαβα την πρότασή μου: να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Το πρότεινα σήμερα στον κ. Βαρουφάκη, να στείλουμε δηλαδή στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες και εμείς, μια πρόταση που δεν είχε γίνει πιο παλιά δεκτή.

Αλλά ο συνάδελφός μου μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά αυτό ισχύει για τους ψηφοφόρους όλης της Ευρώπης. Βεβαίως, πρόκειται για ένα δημοκρατικό καθήκον.

Έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων για τους προϋπολογισμούς τους και χρειάζεται επιβεβαίωση από τα ελληνικά κοινοβούλια, όμως προέχει η τήρηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων και συμφωνιών.

Δηλώσεις Γιάνη Βαρουφάκη

Δεν καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε. Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι. Για μια λύση που θα βάλει στο πηδάλιο το συμφέρον της Ευρώπης. Δεν συζητήσαμε για το χρέος, αλλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος στην ελληνική κρίση. Είναι σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την απαξίωση της χώρας και είμαι σίγουρος ότι στη Γερμανία το συμμερίζονται αυτό.

Φαίνεται πως κάποιες φορές η λύση μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο. Στο πλαίσιο των επισκέψεών μου είχα στο νου την ενότητα της Ευρώπης.

Η κυβέρνησή μας δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να σταματήσει τη σπατάλη και τη φοροδιαφυγή, αλλά και σε επίπεδο πολιτικών που υπονομεύουν το ήθος.

Το μήνυμά μου είναι απλό: Από τη δική μας κυβέρνησή μπορεί να αναμένει ότι δεν θα προαχθούν μόνο του μέσου Έλληνα τα συμφέροντα αλλά και του Ευρωπαίου, μπορείτε να περιμένετε μια σθεναρή δέσμευση ότι θα λέμε τα πράγματα όπως είναι. 

Ζητούμε χρόνο από τους εταίρους, ώστε να παρουσιάσουμε σε ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ ένα πρόγραμμα – γέφυρα. Μια χρονική περίοδο για να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση προτάσεις. 

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες, χωρίς να συνθλίψουμε με ένα σφυρί τη Δημοκρατία.

 

Last modified: 5 Φεβρουαρίου 2015

Close