Written by 11:08 Αποφάσεις Δ.Σ.

Ψηφίσματα Γενικής Συνέλευσης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή
Τηλ-Fax: 2106399318
info@syllogosperiklis.gr

Αγ. Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2008

Αρ. Πρωτ.: 51

Προς:
Όλους τους Εκπ/κους Π.Ε.
μέλη του Συλλόγου μας

Θέμα: Ψηφίσματα Γενικής Συνέλευσης

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

παρακάτω δημοσιεύουμε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας στις 25 Νοεμβρίου 2008

1ο ΨΗΦΙΣΜΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ»

Από την τσέπη τους είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τα φάρμακα τους από τις 17 Νοέμβρη οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου μετά την απόφαση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά να σταματήσουν την πίστωση αφού τα χρέη του ΟΠΑΔ ανέρχονται σε 70.000.000 ευρώ μόνο για τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά. Το ίδιο συμβαίνει πλέον και με τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, που θα χρειαστούν το επόμενο διάστημα οι περίπου ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι του Δημοσίου -εργαζόμενοι και συνταξιούχοι- καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν μετρητοίς και στη συνέχεια να στήνονται σε ουρές για να διεκδικήσουν τα χρήματα από το Ταμείο τους. Είναι η πρώτη φορά που οι γιατροί προχωρούν σε τέτοια κίνηση, καθώς ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) έχει να τους εξοφλήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η πολιτική των αντιασφαλιστικών νόμων, της αποδόμησης και διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης, που προωθείται σταθερά από τη σημερινή αλλά και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις οδηγεί πλέον στην απροκάλυπτη κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι εργαζόμενοι δε χρωστάμε πουθενά, σε κανέναν και τίποτα. Δε θα πληρώσουμε νια άλλη μια Φορά τα σπασμένα.

Απαιτούμε την άμεση πληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ σε φαρμακοποιούς και γιατρούς. Ενάντια στη μετατροπή της ασφάλισης από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική υπόθεση, ενάντια στον κοινωνικόασφαλιστικό μεσαίωνα, αγωνιζόμαστε για τα ασφαλιστικά δικαιώματα μας.

2ο ΨΗΦΙΣΜΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

«ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ»

Αυτές τις μέρες σημειώνεται ένα πρωτοφανές κρούσμα δίωξης ενός συναδέλφου, μόνο και μόνο επειδή είχε το θάρρος να διατυπώσει ανοιχτά τις απόψεις του εναντίον των μαθητικών παρελάσεων σε ένα εκπαιδευτικό περιοδικό πριν από μια εικοσαετία.

Ο συνάδελφος Χριστόφορος Παπαϊωάννου είναι σήμερα αναπληρωτής διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο της Σερίφου. Πριν από είκοσι σχεδόν χρόνια, είχε γράψει μαζί με τον επίσης συνάδελφο Παναγιώτη Παπαϊωάννου ένα άρθρο – καταδίκη των μαθητικών παρελάσεων ως μιλιταριστικού και αντιπαιδαγωγικούθεσμού, το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εκπαιδευτική Κοινότητα» (τ, 4, Οκτώβριος 1989).

Αυτό το παλιό άρθρο ανακάλυψε στο Διαδίκτυο ένας κάτοικος της Σερίφου, ο οποίος αναζητούσε «στοιχεία» εναντίον του Παπαϊωάννου και της επίσης εκπαιδευτικού συζύγου του. Ο εν λόγω κάτοικος, συνταξιούχος στρατιωτικός, έσπευσε να υποβάλει προσωπικά στον υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη με τη μορφή καταγγελίας επιστολή, όπου καλεί τον υπουργό να λάβει μέτρα κατά του συναδέλφου.

Στις 4 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Παιδείας διαβιβάζει την αναφορά αυτή στον προϊστάμενο του 4ουΓραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Κυκλάδων στη Μήλο, με το ακόλουθο έγγραφο:

«Σας διαβιβάζουμε την από 25/7/2008 αναφορά του κ. Θ. Λ.  κατά εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε σχολεία της Σερίφου και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ως αρμόδιος  πειθαρχικώς και διοικητικώς προϊστάμενος ενημερώνοντας σχετικά και  τον ενδιαφερόμενο».

Με τη σειρά του ο προϊστάμενος του 4ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων ενημερώνει τον Παπαϊωάννου με έγγραφό του στις 17/9/2008 και τον καλεί σε απολογία:

«Σας γνωρίζουμε ότι έχει αποσταλεί επώνυμη καταγγελία.,. Σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε στις παρακάτω κατηγορίες πουαπευθύνει ο καταγγέλλων και σας αφορούν:

Στο περιοδικό “Εκπαιδευτική Κοινότητα”, έχει δημοσιευτεί την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2008, άρθρο του οποίου συντάκτες αναφέρονται ότι είναι οι Παπαϊωάννου Χριστόφορος και Παπαϊωάννου Παναγιώτης. Το άρθρο αυτό φέρεται ότι είναι δημοσιευμένο στο τεύχος 4. Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 1989, του παραπάνω περιοδικού. Το άρθρο υπάρχει στην ιστοσελίδα http://omhroi.org και έχει αναδημοσιευτεί την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2006.

Επειδή τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα αυτό εκδηλώνουν άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος και έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία, και επειδή δεν γνωρίζουμε τη δική σας θέση για τα καταγγελλόμενα, σας παρακαλούμε να μας την εκθέσετε».

Ό κ. προϊστάμενος παρουσιάζει τη διαφωνία με το θεσμό των μαθητικών παρελάσεων ως «άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος» και «έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία»! Αυτές οι κατηγορίες περί «εσχάτης προδοσίας» αποσκοπούν στον κρατικό έλεγχο του «φρονήματος» των εκπαιδευτικών» Τέτοιες διοικητικές πρακτικές καταδικάζονται απόλυτα από το σύλλογο μας που υπερασπίζεται αταλάντευτα την ελευθερία έκφρασης και πράξης των εκπαιδευτικών πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα.

Ζητάμε να παύσει άμεσα κάθε είδους διοικητική παρενόχληση στο συνάδελφο μας.

3ο ΨΗΦΙΣΜΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

«ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ»

Τα φαινόμενα κρίσης στην οικονομία των ΗΠΑ και κρατών – μελών της ΕΕ είναι εκδηλώσεις της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είναι παράγωγα της σήψης και του παρασιτισμού στην οικονομία που φέρνει η ατομική-μετοχική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Είναι η αναπόφευκτη μοίρα κατά το παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, όλων των καπιταλιστικών οικονομιών, που δείχνει ότι ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος.

Καμιά πολιτική διαχείρισης του συστήματος δεν μπορεί να το απαλλάξει από την εσωτερική του σαπίλα. Οι εργαζόμενοι, που ο καπιταλισμός μας εκμεταλλεύεται, δεν έχουμε καμιά ευθύνη. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε και καμιά προσπάθεια να μας φορτώσουν τις συνέπειες.

Ανεξάρτητα από το τελικό βάθος και την παγκόσμια εμβέλεια της σημερινής οικονομικής κρίσης, οι διαχειριστές του συστήματος τρέμουν μπροστά στον κίνδυνο να μην μπορέσουν να ελέγξουν τις επιπτώσεις ως προς την πολιτική τους σταθερότητα.

Ο κίνδυνος της οικονομικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης για τους αστούς είναι η ελπίδα των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων. Αρκεί να μη χάσουν τη μόνη πραγματική διέξοδο: Ενωμένες να κτυπήσουν το λαβωμένο θηρίο, να μην του δώσουν ανάσα μερικής επούλωσης των τραυμάτων του, περιθώριο να επανέλθει.

Καλούμε το λαό να γυρίσει την πλάτη στις σκόπιμα παραπλανητικές απόψεις περί ρύθμισης, εξυγίανσης – εξανθρωπισμού του καπιταλισμού, που δαιμονοποιούν τον φιλελευθερισμό για να τον σώσουν. Καμιά επιβάρυνση στις πλάτες των εργαζομένων. Την κρίση να την πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες.

Το κίνημα να προβάλει και να στηρίξει τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων, πρώτα απ’ όλα για το ύψος του μισθού και της σύνταξης. Τα κούφια “φιλολαϊκά” λόγια Κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των συνοδοιπόρων τους πρέπει να απορρίπτονται με βάση την πραγματική πολιτική πρακτική. Άλλωστε, οι ίδιες οι οικονομικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και ΕΕ δείχνουν για μια ακόμα φορά πόσο αντιφατικές και αντιλαϊκές είναι όλες οι εναλλακτικές αστικές προτάσεις διαχείρισης.

Σήμερα για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται μονόδρομος η αντεπίθεση για:

• Επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους, νέους και νέες. Άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας.
  • Διακοπή κάθε κατάσχεσης του πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια κατοικία. Νομοθετική κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών.
  • Κατάργηση του ανατοκισμού σε όλα τα δάνεια,
  • Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των τόκων δανείου για την απόκτηση κύριας κατοικίας.
  • «Πάγωμα» όλων των δανείων που έχουν λάβει ως εργαζόμενοι σημερινοί άνεργοι.
  • Πρόγραμμα κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης, για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στη βάση των σύγχρονων μεγάλων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Βασικό μισθό 1800 ευρώ, κατώτερη σύνταξη στο 80% του βασικού μισθού.
  • Αύξηση του ατομικού (χωρίς παιδί) αφορολόγητου ορίου στο ύψος των αποδοχών του νεοδιόριστου.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης.
  • Αποκλειστικά δημόσια καθολική ασφάλιση, που βάζει φραγμό σε κάθε μορφή ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και όχι μόνο αποφυγή των επενδύσεων σε «δομημένα ομόλογα».

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας

Last modified: 6 Δεκεμβρίου 2008