Written by 22:54 Slider, Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ” ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Ευεργέτου Γιαβάση 7  – 15342
Αγία Παρασκευή
Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr

Αγία Παρασκευή, 23/02/2023
Αρ. Πρωτ. :  30 

Προς:

Τους συναδέλφους μέλη του Συλλόγου μας, ΔΟΕ

 

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών, είναι αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης. Το ΠΔ85/2022 επισφραγίζει στη συνείδηση της κοινωνίας πως ο πολιτισμός όταν δεν εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα είναι περιττός. Πως οι καλλιτέχνες δεν είναι πραγματικά εργαζόμενοι/ες αλλά χομπίστες. Εδώ και 2 μήνες οι εργαζόμενες/οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές/ριες αγωνίζονται μέσω κινητοποιήσεων, απεργιών, καταλήψεων και δηλώνουν ανυποχώρητα πως θα πολεμήσουν ενάντια στη φτωχοποίηση της τέχνης τους και  στην εξαθλίωση των ζωών τους.

Το ΠΔ φανέρωσε τα χρόνια προβλήματα του κλάδου. Οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών μέχρι και το 2003 κατατάσσονταν στην κατηγορία εργαζομένων ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση .Με την κατάργηση της βαθμίδας αυτής (Συνθήκη της Μπολόνια )όλα τα πτυχία έμειναν στο κενό,  μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου που με ένα ΠΔ υποβαθμίστηκαν. Το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 εξισώνει τα πτυχία όλων ανεξαιρέτως των αποφοίτων των δραματικών σχολών, των σχολών χορού και των σχολών κινηματογράφου με απολυτήρια λυκείου. Έτσι οι απόφοιτοι των παραπάνω, πλέον κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ανειδίκευτοι/ες εργάτες/τριές. Αυτό, πέραν της απαξίωσης των σπουδών τους, έχει άμεσες συνέπειες και στα εργασιακά τους δικαιώματα.

Το παραπάνω σε συνδυασμό με την ανεπαρκή Δημόσια Δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στις Παραστατικές Τέχνες, τις καταργημένες συλλογικές συμβάσεις,  τη μαύρη ή/και απλήρωτη εργασία, το επικίνδυνο και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, την υποχρηματοδότηση του Πολιτισμού και την μείωση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία, ολοκληρώνουν την εικόνα στο χώρο του Πολιτισμού. Πίσω από το αίτημα απόσυρσης του ΠΔ85/2022 κρύβεται όλη η αγωνία για τις σπουδές τους, τον τρόπο εργασίας τους, τον τρόπο που παράγουν και δημιουργούν.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π. Ε. « Ο Περικλής» στηρίζει  τον αγώνα των εργαζομένων στην τέχνη. Ενάντια σε μια πολιτική που καταστρέφει κάθε δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, των βασικών δομών της κοινωνίας ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, εμείς στηρίζουμε τα κατειλημμένα θέατρα και τις κατειλημμένες σχολές, στους συλλογικούς και κοινωνικούς φορείς των εργαζομένων της τέχνης. Στεκόμαστε δίπλα σε όσους/ες αγωνίζονται για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, εκπαίδευσης και όρων ζωής

Μαζί με τους εργαζόμενους στην τέχνη ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

– Την ΆΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003)

-Την ίδρυση Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών, με τρόπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. (Διαδικασίες εξομοίωσης για τους αποφοίτους των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών)

-Την  άμεση απόσυρση του άρθρου 7 του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022. Καμία αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων ως ΠΕ και ΤΕ. Διασφάλιση των δικαιωμάτων των πτυχίων των Δημοσίων και Δωρεάν Πανεπιστημίων.

-Την διασφάλιση του Άρθρου 16 και των διατάξεων του. Καμία αλλαγή στις παραγράφους για τις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές. Προστασία της Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και της Ανώτατης Δωρεάς και Δημόσιας Παιδείας.

-Την ενίσχυση και διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων πανεπιστημιακών τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας

-Την υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων παντού.

-Την αύξηση του προϋπολογισμού για τον σύγχρονο Πολιτισμό.

-Την ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη των μικρών καλλιτεχνικών παραγωγών, των ανεξάρτητων ομάδων και καλλιτεχνών.

-Την επαναφορά και αύξηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

-Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Οικονομικής Στήριξης στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών,

 

Δεν υποχωρούμε, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε!

 

Last modified: 23 Φεβρουαρίου 2023

Close