Written by 14:49 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Γ.Σ., Αρχική Σελίδα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ 25-11-15 ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

 

 

                ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ 25-11-15 ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ‘’ Ο Περικλής΄΄ εκφράζει  την Αλληλεγγύη και τη στήριξή του στους μετανάστες  και τους  πρόσφυγες των ιμπεριαλιστικών πολέμων που μαίνονται το διάστημα αυτό.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους από τη δολοφονική μηχανή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και τους πολέμους που προκάλεσε σε Συρία, Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Οργανώνουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υπονομεύουν και εμποδίζουν το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν μόνοι τους για το παρόν και το μέλλον τους, εξωθούν στη μετανάστευση και την προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους, αποβλέποντας στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.

Προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις βόμβες που τους σκοτώνουν στις πατρίδες, έρχονται αντιμέτωπη με την καταστολή της ΕΕ που τους πνίγει στη Μεσόγειο. Η υποκρισία της ΕΕ και των Κυβερνήσεων των κρατών μελών της αποδείχθηκε ακόμη μια φορά στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπου παρά τα κροκοδείλια δάκρυα συμφωνήθηκε:

 • Αύξηση της καταστολής εναντίον των προσφύγων, που θα οδηγήσει και σε κλιμάκωση της καταστολής ενάντια στο λαϊκό κίνημα
 • Εγκλωβισμός ενός μεγάλου αριθμού τους σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία κλπ. παρά τη θέλησή τους
 • Ενδυνάμωση της FRONTEX

Αυτή η κατεύθυνση θα οδηγήσει σε αύξηση των νεκρών μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και στην  όξυνση του προβλήματος στέγασης και διαβίωσης των μεταναστών στις χώρες υποδοχής.

Για τους λίγους που θα καταφέρουν να επιζήσουν και να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, ετοιμάζεται η υπερεκμετάλλευσή τους ως πάμφθηνο ευέλικτο εργατικό δυναμικό που θα προσφέρει νέα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και ως βαλβίδα πίεσης για την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Αυτές οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κυβερνήσεων των κρατών μελών της θα λειτουργήσουν ως άλλοθι στη δράση φασιστικών και ναζιστικών οργανώσεων, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία, ΠΕΓΙΔΑ στην Γερμανία κ.α.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα εργατικά κέντρα των νησιών που υποδεχόμαστε καθημερινά χιλιάδες ξεριζωμένους, πρόσφυγες, τους εκφράζουμε για ακόμη μια φορά την σταθερή μας Αλληλεγγύη. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στα λιμάνια, στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου υπήρχε δυνατότητα να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε. ‘Όμως, η συνέχιση και όξυνση της αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς και η συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση του προβλήματος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση παίρνουμε πρωτοβουλία για το συντονισμό της δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που από τη μια δολοφονούν λαούς, από την άλλη ξεριζώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις εστίες τους.

Καλούμε σε μαζική αγωνιστική δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων κάθε χώρας, ενάντια στις Κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν το αιματοκύλισμα των λαών. Ενάντια σε κυβερνήσεις, όπως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, που παίρνουν μέρος στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στηρίζουν το ΝΑΤΟ και το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.

Καλούμε σε αγώνα ενάντια στις αντι-προσφυγικές πολιτικές της ΕΕ που δίνουν πάτημα στο Ρατσισμό και την ξενοφοβία, υπέρ ενός κινήματος Αλληλεγγύης που θα δώσει χέρι βοηθείας στους πρόσφυγες, στον κοινό μας αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την εκμετάλλευση.

Για το σκοπό αυτό αποφασίζουμε τη συμμετοχή του συλλόγου μας στον  Συντονισμό Σωματείων, ΦΣ και Συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό

Καθώς είναι   πεποίθησή μας  ότι είναι απολύτως αναγκαίος ο συντονισμός σωματείων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι μέγιστο ζήτημα εργατικής, ταξικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης και η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία του τόπου μας μέσα από τα σωματεία τους και κάθε μορφής συλλογικότητας που δημιουργούν, θα συμβάλλουν με όλες τους δυνάμεις.

 

Στη συνέλευση του συντονισμού που κάλεσε ο σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ «ο Αριστοτέλης» και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5/10, στα γραφεία της ΔΟΕ, αποφασίστηκε να προταθούν στα σωματεία και τις συλλογικότητες οι παρακάτω πρωτοβουλίες:

 • Πανελλαδική ημέρα Ενάντια στον φράχτη στον Έβρο και συνδιοργάνωση με συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα κινητοποίησης εκεί και ταυτόχρονα σε όλες τις μεγάλες πόλεις
 • Πανευρωπαϊκός Συντονισμός με πρώτη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην Ευρώπη φρούριο και στους φράχτες νοητούς ή πραγματικούς που ορθώνουν οι χώρες της ΕΕ ενάντια στους πρόσφυγες
 • Συγκέντρωση τροφίμων-φαρμάκων-κλινοσκεπασμάτων. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν ότι δε θα δεχτούν καμία απολύτως απαγόρευση εισόδου τους στους χώρους που ζουν οι πρόσφυγες (Γαλάτσι, Ελληνικό κ.λπ.) και τα υλικά που συγκεντρώνουν θα τα παραδίδουν απευθείας στους πρόσφυγες και σε κανέναν ενδιάμεσο κρατικό φορέα. Η ελεύθερη επικοινωνία του Συντονισμού με τους πρόσφυγες, η καταγραφή των αναγκών που οι ίδιοι δηλώνουν είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Την επόμενη εβδομάδα ο Συντονισμός θα επισκεφτεί τους χώρους όπου ζουν οι πρόσφυγες και θα δώσει τα υλικά που συγκεντρώνουν τα σωματεία και οι συλλογικότητες. Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν συναντήσεις με τις μεταναστευτικές οργανώσεις για συντονισμό της δράσης με αυτές
 • Διεκδίκηση από το κράτος δωρεάν και αξιοπρεπούς στέγης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ελεύθερης μετακίνησης προς τις χώρες προορισμού των προσφύγων. Συνάντηση με σωματεία εργαζομένων στον ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες διεκδίκησης από τη διοίκηση του ΟΣΕ για τη δωρεάν μετακίνηση των προσφύγων στα σύνορα
 • Κινητοποίηση στο Δήμο Αθηναίων για τη διεκδίκηση χώρων στέγασης των προσφύγων και σίτισής τους
 • Επιδίωξη να διευρυνθούν οι καταλήψεις στέγης, όπως αυτή της Νοταρά 26, για τη στέγαση των προσφύγων και τη διαχείριση των χώρων αυτών από τις συλλογικότητες του κινήματος και τους ίδιους τους πρόσφυγες.

 

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία συγκρουόμαστε με την πολιτική του μίσους, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας που γεννούν οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι και οι φασίστες υπηρέτες τους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι αγώνες μας και η ταξική-διεθνιστική αλληλεγγύη για να καλυφτούν οι ανάγκες και τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών είναι η δική μας απάντηση.

Αναπτύσσουμε:

Αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στον αντίποδα των επιδιώξεων ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, κυβέρνησης και κεφαλαίου

Απαιτούμε:

 • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ Φιλία και αλληλεγγύη με όλους τους λαούς. Έξοδος από το ΝΑΤΟ, κλείσιμο των βάσεων,
 • Καμία συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους είτε με χρήση του εδάφους είτε με αποστολή στρατευμάτων
 • Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου Ι και ΙΙ, του Ευρωστρατού, της Frontex, και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης. και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.
 • Να γκρεμιστεί ο φράκτης στον Έβρο. Κλείσιμο κάθε στρατοπέδου συγκέντρωσης και των hotspot.
 • Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα
 • Άνοιγμα των επίσημων Να τους δίνονται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα. συνόρων για τη διευκόλυνση της διέλευσης των προσφύγων/μεταναστών.

Διεκδικούμε:

Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά και τα σημεία εισόδου στις χώρες τελικού προορισμού τους Ελεύθερη και δωρεάν μετακίνησή τους εντός της χώρας και προς τις χώρες προορισμού τους. Δωρεάν μεταφορά τους στα σύνορα

Δωρεάν στέγαση/σίτιση/περίθαλψη. Να ανοίξουν τώρα κτήρια για την αξιοπρεπή εγκατάσταση των προσφύγων. -Επαρκής χρηματοδότηση, ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης.

 • Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή – ταυτοποίηση, στέγαση – σίτιση – περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.
 • Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας».
 • Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών, για την παροχή ασύλου και την ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Χαρτιά για νομιμοποίηση των προσφύγων και μεταναστών.

Αναπτύσσουμε δράσεις αλληλεγγύης, με επίγνωση ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις τεράστιες ανάγκες, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα και χρηματοδοτούμενα προγράμματα, ΜΚΟ κ.λπ. Συγκεντρώνουμε τρόφιμα, φάρμακα, κλινοσκεπάσματα. Ενισχύουμε τις καταλήψεις που ήδη υπάρχουν. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος σε νέες καταλήψεις και λειτουργία των κατειλημμένων χώρων από τους αλληλέγγυους και τους ίδιους τους πρόσφυγες/μετανάστες.

 

Last modified: 30 Νοεμβρίου 2015

Close