Written by 07:29 Αρχική Σελίδα

Πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως – Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών – Κάλεσμα για βοήθεια

pedio

Νέο κάλεσμα για βοήθεια προς τους πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει προσωρινά στο Πεδίο του Άρεως.

Περισσότερες από σαράντα οικογένειες προσφύγων, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία μένουν προσωρινά σε σκηνές στο Πεδίον του Άρεως, σύμφωνα με το Φόρουμ Προσφύγων. Ο αριθμός των ανθρώπων δεν μπορεί να καταγραφεί με ακρίβεια καθότι σε καθημερινή βάση άλλοι έρχονται κι άλλοι φεύγουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης.Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, Ρουίζ Καζίμ, μιλά για περίπου 60 οικογένειες ενώ άλλοι κάνουν λόγο για 250 άτομα.

Πρωτοβουλίες ομάδων πολιτών, και όχι μόνο, έχουν μεταβεί στο χώρο για να συνδράμουν όσο και όπως μπορούν.

Εντοπίστηκαν παιδιά με συμπτώματα πυρετού, διάρροιας, αλλά και οδοντιατρικά προβλήματα από τους εθελοντές του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.

Στον χώρο βρέθηκε κινητή μονάδα του «Χαμόγελου του Παιδιού» με γιατρούς της ΜΚΟ και του Αττικού Νοσοκομείου, προκειμένου να εξετάσουν τα παιδιά των προσφύγων. Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, πως επτά παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν στο Αττικό Νοσοκομείο, καθώς παρουσίαζαν σοβαρά συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, όπως και τρεις γυναίκες για προληπτικές εξετάσεις. Τα παιδιά και οι έγκυες νοσηλεύονται ακόμα.

Στο Πεδίο του Άρεως μετέβη και κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) με σκοπό τη διενέργεια υγειονομικού ελέγχου σε πρόσφυγες. Αναφέρθηκε πως δεν διαπιστώθηκαν οξέα ή σοβαρά προβλήματα υγείας, παρά μόνο κεφαλαλγίες, ήπια παθολογικά ευρήματα και δερματολογικά συμπτώματα, κυρίως σε παιδιά και γυναίκες.

«Από την πρώτη συνέλευση της αυτο-οργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης,                                                                                                                                            προέκυψαν ομάδες εργασίας για την κάλυψη των διαφορετικών
αναγκών των προσφύγων, όσο και για τη διαρκή ενημέρωση για τις δράσεις αλληλεγγύης», σημειώνουν από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, ενώ το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015 οι εθελοντές της «Θετικής Φωνής», του «Προμηθέα» και των «Checkpoint» ΄έδωσαν και κείνοι το παρόν με σκοπό να καθαριστεί ο χώρος.

Στο Παίδων Πεντέλης μεταφέρθηκαν μαζί με τις μητέρες τους επτά παιδιά ηλικίας από 2 έως 13 ετών από τις οικογένειες των προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει στο Πεδίο του Άρεως. Τα παιδιά συνοδεύουν το κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) , μια νοσηλεύτρια και ένας διοικητικός υπάλληλος από το «Χαμόγελο του παιδιού».

Τα παιδιά, που οι τρεις γιατροί του ΕΚΕΠΥ εξέτασαν σήμερα και την περασμένη Παρασκευή στις επισκέψεις τους στο Πεδίο του Άρεως, εξετάστηκαν από τους παιδιάτρους του Νοσοκομείου.

Σε τέσσερα παιδιά χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή χωρίς να κρίνεται αναγκαία η παραμονή τους στο νοσοκομείο.

Τρία παιδιά παρέμειναν για νοσηλεία, για προληπτικούς λόγους, καθώς ένα εξ αυτών εμφάνισε ήπια αφυδάτωση και δύο διεγνώσθησαν με δερματοπάθειες από σταφυλοκοκκική λοίμωξη. Τα παιδιά θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες μαζί με τις μητέρες τους.

Στο Πεδίο του Άρεως υπάρχουν μεταξύ άλλων 200 παιδιά και έχουν ανάγκη τη φιλία μας!

Το Στέκι
Μεταναστών οργάνωσε Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, με το όνομα: “Νεφέλη”.

Όλοι οι εθελοντές της ομάδας, μαζί με τα παιδιά αυτά θα παίζουν, θα ζωγραφίζουν, θα κάνουν κουκλοθέατρο, θα τραγουδούν, θα είναι φίλοι!

Χρειάζονται όμως τα ακόλουθα υλικά:
1. Μαρκαδόρους, κηρομπογιές, μολύβια
2. Μπλοκ ζωγραφικής
3. Χαρτί ή χαρτόνι σε μεγάλα ρολά
4. Μπάλες ποδοσφαίρου
5. Μπάλες πλαστικές για παιχνίδια αλάνας
6. Ρακέτες
7. Παζλ
8. Μικρά παιχνίδια και λούτρινα για ηλικίες από 6 μηνών και πάνω σε ΚΑΛΗ, αξιοπρεπή κατάσταση.
9. Μπαλόνια
10. Κορδέλες καινούργιες αλλά και παλιές
11. Μικρά μουσικά κρουστά όργανα
12. Καραμέλες
Και ό,τι άλλο πιστεύει κανείς ότι θα άρεσε σε ένα παιδί!

Χρειάζονται επίσης:
13. Μπαταρίες μεγάλες (για cd player)
14. Σεντόνια
15. Καπελάκια για τον ήλιο

Τα υλικά αυτά παραλαμβάνονται στο Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13α, πλατεία Εξαρχείων, καθημερινά από τις 4 το απόγευμα και ως αργά το βράδυ. Παρακαλούμαστε όλοι πολύ για την προσφορά μας.

Εθελοντές
Οι εθελοντές φτάνουν να καλύψουν ορισμένες ώρες την εβδομάδα… Καλούμαστε να έρθουμε στην ομάδα “Νεφέλη”, για να μπορέσει η ομάδα να προσφέρει πιο πολύ παιχνίδι, φιλία, υποστήριξη. Όσοι μπορούμε να προσφέρουμε λίγο από τον ελεύθερό μας χρόνο, μπορούμε να επικοινωνήσουμε στο e-mail:
info@sovaro-asteio.gr (όνομα-κινητό τηλέφωνο).

Ας μην ξεχάσουμε ούτε στιγμή πως το δικαίωμα όλων των παιδιών για παιχνίδι είναι -πολύ ορθώς και διόλου τυχαία- ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα που έχουν, σύμφωνα και με τη σχετική σύμβαση του ΟΗΕ, που έχει γίνει και νόμος του ελληνικού κράτους εδώ και δεκαετίες!

Η ομάδα έχει το όνομα “Νεφέλη”, από την πιο μικρή εθελόντρια, την 12χρονη γλυκιά Νεφέλη, που δήλωσε συμμετοχή γιατί θέλει να παίξει με ΟΛΑ τα παιδιά!

Στο Στέκι μπορείτε να απευθύνεστε επίσης και για άλλες ανάγκες, τόσο για τους μικρούς μας φίλους όσο και για τους ενήλικους πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στον ίδιο χώρο.

Στα συνημμένα οι γενικές ανάγκες, όπως έχουν καταγραφεί από το Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες (http://www.refugees.gr/epikairotita/449-2015-07-27-13-32-57)

Δείτε επίσης:

Last modified: 28 Ιουλίου 2015