Written by 08:56 Άρθρα

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Φέρνει κατασχέσεις, φόρους και χαράτσια

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Φέρνει κατασχέσεις, φόρους και χαράτσια

Σήμερα η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, αύριο η ψηφοφορία στην Ολομέλεια,

σε ένα μόνο άρθρο

 

ηλιοπουλος

Νέας κοπής ασήκωτα χαράτσια, μαζικές και με συνοπτικές διαδικασίες απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων σε μισθούς και συντάξεις για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές» στην Εφορία, παραπέρα «απελευθερώσεις» επαγγελμάτων που χαρακτηρίζονται από τη σχετικά μεγάλη διασπορά της οικονομικής δραστηριότητας, συγκαταλέγονται στα νέα αντιλαϊκά μέτρα – προσφορά της συγκυβέρνησης στις ανάγκες ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Μέτρα, όπως τα παραπάνω, περιλαμβάνονται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται το βράδυ της Κυριακής σε ένα άρθρο με τη μορφή του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής. Θα προηγηθεί σήμερα η συζήτηση και ψήφιση του νομοθετήματος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Με ανακοίνωσή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταγγείλει το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, ζητώντας να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Μεταξύ άλλων, το νομοθέτημα, με το οποίο η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι ξεμπλοκάρεται η επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα, περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:

1. Ληξιπρόθεσμες «οφειλές»: Σε περίπτωση «εκπρόθεσμης καταβολής» έστω και μιας από τις προβλεπόμενες δόσεις, η ρύθμιση διευκόλυνσης χάνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται απαιτητό το σύνολο της εμφανιζόμενης «οφειλής». Η εκπρόθεσμη καταβολή συνεπάγεται και προσαύξηση στο 15%, σε μια εξέλιξη που καταργεί την όποια προβλεπόμενη «διευκόλυνση». Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δώσει «εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης κατά τρίτων προσώπων», δηλαδή κατασχέσεις μισθών και συντάξεων απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται δύο ρυθμίσεις: Η πρώτη για τα ληξιπρόθεσμα «χρέη» που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 (μέχρι 48 μηνιάτικες δόσεις) και μια πάγια (σε 12 δόσεις) για ληξιπρόθεσμα που θα βεβαιώνονται στο εξής. Τα λαϊκά νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες «οφειλές» που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 για να παραμείνουν στη ρύθμιση δεν πρέπει να χρωστούν κανένα ληξιπρόθεσμο χρέος που βεβαιώνεται από την 1η Γενάρη 2013. Η έκπτωση στις προσαυξήσεις για τις παλαιότερες «οφειλές» (μέχρι 31/12/2012) κυμαίνεται από 25% (48 δόσεις) μέχρι 50% (εφάπαξ).

 

2. Χαράτσι ακινήτων. Παραμένει σε ισχύ και για το 2013 «μειωμένο» κατά 15%. Ασήκωτες ανατιμήσεις προβλέπονται για τα λαϊκά σπίτια που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Εφόσον δεν πληρωθεί στη ΔΕΗ, μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης, τότε η σχετική κατάσταση θα αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες εναντίον των «οφειλετών». Οι λογαριασμοί ρεύματος με το χαράτσι του 2013 θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τη ΔΕΗ από τον Ιούνη – Ιούλη και η εξόφληση προβλέπεται σε 5 διμηνιαίες δόσεις.

 

3. Απολύσεις στο Δημόσιο. Σύμφωνα με σχετική διάταξη «σε περίπτωση κατάργησης θέσεων σε ΝΠΙΔ, προβλέπεται καταγγελία της σύμβασης εργασίας των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου». Σε αυτό το πλαίσιο και για τη σύντμηση των διαδικασιών δεν ισχύει ούτε καν το καθεστώς της «διαθεσιμότητας». Συντομεύεται η διαδικασία για τη διοικητική εκδίκαση πειθαρχικών παραπτωμάτων στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων με τις οποίες επιβάλλονται ποινές υποβιβασμού και οριστικής παύσης (απόλυση) «δεν υπόκεινται σε ένσταση ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου», αλλά μόνο σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

4.Αυξάνεται από 1η Σεπτέμβρη 2013 κατά δύο ώρες το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

5. «Ανοιγμα επαγγελμάτων»: Αίρονται οι υπάρχοντες περιορισμοί (επιφανείας, αποστάσεων κ.λπ.) για τα πρατήρια άρτου, αλλάζουν οι όροι χορήγησης και διατήρησης επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών κ.ά.

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 27/4/2013

 

Last modified: 27 Απριλίου 2013

Close