Written by 22:25 Slider, Αρχική Σελίδα

Ποιος Φταίει που τα παιδιά των Ρομά δεν Πηγαίνουν Σχολείο;

Screenshot_47

Γύρω στους 10 εθελοντές έπειτα από πρωτοβουλία του εκπροσώπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτη Δημητρά, έχουν έρθει στο Σοφό με σκοπό να καταγράψουν τα παιδιά που βρίσκονται στον καταυλισμό, ώστε μέχρι το Σεπτέμβρη να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να πάνε σχολείο. Οι εθελοντές πηγαίνουν παράγκα παράγκα, ενημερώνουν τους γονείς, καταγράφουν τα παιδιά και τους ενημερώνουν για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν. «Δεν είναι εύκολη η διαδικασία να πείσεις τους γονείς. Άλλοι είναι πολύ ανοιχτοί κι άλλοι είναι πιο διστακτικοί, αλλά νομίζω όσο τους εξηγείς είναι πολύ πρόθυμοι», μου λέει η Κέλλυ, που έχει έρθει εθελοντικά να κάνει την καταγραφή, ενώ η Πένυ, επίσης εθελόντρια προσθέτει πως: «Με αυτή την διαδικασία έσπασα πολλές προκαταλήψεις που είχα, ότι οι γονείς δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά σχολείο. Οι συνθήκες εδώ είναι άθλιες και φαίνεται ότι το κράτος δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τους Ρομά».

poios-ftaiei-pou-ta-paidia-twn-roma-den-pane-sxoleio-body-image-1428424436

Μετά το τέλος της καταγραφής ο Παναγιώτης Δημητράς μου λέει πως μέσα σε λίγες ώρες κατάφεραν να καταγράψουν πάνω από 60 παιδιά που οι γονείς τους θέλουν να γραφτούν από Σεπτέμβρη στο σχολείο. Ποιος θα έπρεπε όμως να κάνει αυτή την διαδικασία αντί οι εθελοντές;

1.

«Αυτή είναι δουλειά με βάση τις εγκυκλίους που πρέπει να την κάνει το ευρύτερο σύστημα τις εκπαίδευσης», μου εξηγεί ο κ. Δημητράς: «Με βάση τις οδηγίες, οι διευθυντές σχολείων δεν πρέπει να γράψουν μόνο όσα παιδιά Ρομά έρχονται αλλά να τα αναζητούν για να τα φέρουν στο σχολείο. Φυσικά ένας διευθυντής μόνος του δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Γι” αυτό υπάρχουν τα Πανεπιστημιακά προγράμματα, που σαρώνουν σε κάποιες περιοχές και φέρνουν μαθητές στο σχολείο, εδώ όμως ποτέ δεν είχε γίνει αυτό. Το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου θα έπρεπε να έχει φροντίσει να μην υπάρχει παιδί ηλικίας δημοτικού που δεν πηγαίνει στο σχολείο. Θεσμικά λοιπόν είναι μία διαδικασία που την κάνει το Πανεπιστήμιο, αλλά αν μας είχαν φέρει στοιχεία ότι είχαν κάνει την απογραφή, δεν θα το κάναμε εμείς. Το Πανεπιστήμιο τα μόνα που έχει καταγράψει είναι αυτά που πάνε σχολείο».

«Είναι υποχρέωση του κράτους να πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο κι όποιος το εμποδίσει πρέπει να τιμωρηθεί. Ο δήμαρχος; Ο δήμαρχος. Οι άλλοι γονείς; Οι άλλοι γονείς. Ο γονιός Ρομά; Ο γονιός Ρομά. Και οι γονείς έχουν ευθύνες όταν παρεμποδίσουν την πρόσβαση του παιδιού τους στο σχολείο, αφού τους έχουν δοθεί όλα τα μέσα για να πάνε. Το κύριο βέβαια είναι ότι δεν έχουμε αποφασίσει συνολικά ότι θα κάνουμε τα πάντα σαν πολιτεία για να πηγαίνουν τα παιδιά των Ρομά στο σχολείο», υποστηρίζει ο κ. Δημητράς.

Όπως λέει η Λία Γώγου, ερευνήτρια για την Ελλάδα και την Κύπρο από τη Διεθνή Γραμματεία της Διεθνούς Αμνηστίας που εδρεύει στο Λονδίνο: «Εμείς επισκεφτήκαμε τον Ασπρόπυργο κι αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι το 12ο σχολείο του Ασπροπύργου έχει κλείσει και τα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε ένα κανονικό σχολείο μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά που ζουν στον Ασπρόπυργο. Τα παιδιά που είδαμε εκεί ήταν χαρούμενα και ενταγμένα αφού γίνονται προσπάθειες από τους δασκάλους τους να ενταχθούν, δυστυχώς όμως όταν επισκεφτήκαμε τον καταυλισμό, βρήκαμε άλλα περίπου 100 παιδιά σχολικής ηλικίας τα οποία είτε δεν έχουν εγγραφεί είτε δεν παρακολουθούν το σχολείο. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και οι ελληνικές αρχές οφείλουν να κάνουν ενέργειες ώστε να φροντίσουν τα παιδιά τα οποία δεν έχουν ενταχθεί ή δεν παρακολουθούν, από Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν σχολείο κανονικά».

Ο Μάριος θα πάει για πρώτη φορά σχολείο στα 13

Ο Μάριος είναι 13 χρονών αλλά δεν έχει πάει ποτέ σχολείο. Όπως μου λέει η καταγραφή ήταν ο λόγος που θα ξεκινήσει να πηγαίνει: «Ήρθαν και μου είπαν τι να κάνω και πήγα στα Λιόσια να πάρω το χαρτί που έπρεπε για να έρθω να γραφτώ στο σχολείο. Θα πάω 1η δημοτικού αν και κανονικά θα έπρεπε να πάω σε μεγαλύτερη τάξη. Θέλω πάρα πολύ να πάω σχολείο. Ανυπομονώ».

Συναντώ τον Χρήστο Παρθένη, υπεύθυνο παρακολούθησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά», καθηγητή Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών που είναι υπεύθυνος και για το πρόγραμμα στο Σοφό του Ασπρόπυργου, προκειμένου να τον ρωτήσω για τις δράσεις του προγράμματος στο Σοφό: «Τα παιδιά πήγαιναν στο 12ο, το οποίο θεωρήθηκε γκέτο κι έκλεισε. Η πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν να μην κλείσει, αλλά να αξιοποιηθούν για ένα ή δύο χρόνια οι δομές της σχολικής μονάδας με προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών του κέντρου Διαπολιτισμικής Αγωγής έτσι ώστε να προετοιμάσουν τα παιδιά για να μπορέσουν να πάνε στα σχολεία της περιοχής και ταυτόχρονα θα είχαμε μία παρέμβαση και στα υπόλοιπα σχολεία. Στο Σοφό υλοποιούνται αυτή τη στιγμή 9 διαφορετικές δράσεις από το πρόγραμμά μας. Μπορώ να σας αναφέρω την ύπαρξη κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, συντονιστών, εκπαιδευτικών, οι οποίοι βρίσκοντα σε καθημερινή σχεδόν βάση σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες της περιοχής αλλά και με τους ανθρώπους που μένουν στην ευρύτερη περιοχή. Η πιο σημαντική δράση που πιστεύω εγώ ότι κάνει το Πανεπιστημιακό πρόγραμμα είναι αυτό που ονομάζουμε σύνδεση σχολείου και τοπικής κοινωνίας. Και αυτό το λέω διότι παρατηρούμε ότι δεν είναι αποδεκτά τα παιδιά αυτά από την ευρύτερη κοινωνία».

Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα βρίσκεται σε παράταση κι ακόμα δεν υπάρχει πρόβλεψη για το αν θα συνεχιστεί στο μέλλον. «Το πιο σημαντικό πρόβλημα στα προγράμματα είναι η ασυνέχεια. Το πρόγραμμά μας έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014. Μετά πήρε κάποιες παρατάσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Από τη στιγμή που οι Ρομά είναι στο ΕΣΠΑ 2 καλό είναι να βγει η πρόσκληση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις δράσεις αυτές και την επόμενη πενταετία, αλλιώς τα παιδιά δεν θα μπορούν να πάνε το Σεπτέμβρη στο σχολείο», καταλήγει ο κ. Παρθένης.

Από την άλλη ο δήμαρχος στον Ασπρόπυργο, Νίκος Μελετίου φαίνεται ότι δεν είναι τόσο θετικός στο να πάνε τα παιδιά στα σχολεία του Ασπροπύργου. Τι θα γίνει αν από Σεπτέμβρη πάνε νέα παιδιά Ρομά στα σχολεία να γραφτούν; «Ο Ασπρόπυργος έχει αιτήματα να δημιουργηθούν άλλα 3 σχολικά συγκροτήματα. Ένα λύκειο και δύο δημοτικά», λέει ο δήμαρχος και τον ρωτώ ότι αν δηλαδή πάνε τώρα δεν χωρούν να γραφτούν: «Όχι βέβαια. Πού να χωρέσουν;», απαντά ο κ. Μελετίου. Και τελικά τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά; «Να πάνε από εκεί που κατάγονται. Εκεί που είναι εγγεγραμμένοι, εκεί που έχουν πάρει δάνεια κι έχουν φτιάξει οικίσκο. Εκεί να πάνε». Άρα αν έρθουν γονείς δε θα τα γράψετε θα τους πείτε όχι, επιμένω, «Εξαρτάται από το διευθυντή. Δεν εγγράφει ο δήμος», μου λέει.

πηγή:vice.com

Last modified: 21 Απριλίου 2015