Written by 19:47 Αρχική Σελίδα

Περικλής: Τι έγινε στη συνάντηση για τα όρια των σχολείων της Αγ. Παρασκευής.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr 
  Αγ. Παρασκευή, 7 Μαΐου    2015
Αρ. Πρωτ:81Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου  μας 

                                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Συνάντηση για τα γεωγραφικά όρια των σχολικών μονάδων της Αγ. Παρασκευής.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Τρίτη 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του συλλόγου μας κοινή συνάντηση με τους /τις  Διευθυντές/ντριες  των Δημοτικών Σχολείων και Προϊσταμένες των Νηπ/γείων της Αγίας Παρασκευής και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Αγίας Παρασκευής  κ. Γκόνη και συζητήθηκαν οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για τα γεωγραφικά όρια των σχολικών μονάδων.

 

Από πλευράς συλλόγου η Πρόεδρος Μαρία Κολόζη επεσήμανε ότι:

  • Η πρωτοβουλία πάρθηκε από το Δ.Σ. ύστερα από επικοινωνία συναδέλφων με τον Σύλλογο, καθώς η αλλαγή των ορίων και η κατανομή των παιδιών ανά σχολείο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Δήμου, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, η δε εφαρμογή της απόφασης, προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.
  • Είναι δεδομένο το κτιριακό πρόβλημα, όχι μόνο στη Β΄Αθήνας, αλλά και πανελλαδικά. Εδώ και πολλά χρόνια δεν χτίζονται σχολεία και νηπιαγωγεία και αυτό παραμένει  σοβαρό αίτημα όλων μας. Αυτό όμως δεν αποτελεί λόγο για να υποβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τα παιδιά να στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους. Ειδικά για την Αγία Παρασκευή είναι επιτακτική  η ανάγκη λειτουργίας του 12ου ΔΣ Αγίας Παρασκευής και του 14ου Νηπ/γείου , σχολικών μονάδων  ιδρυμένων εδώ και χρόνια που δυστυχώς παραμένουν στα χαρτιά και το ίδιο συμβαίνει με τη μεταστέγαση Νηπιαγωγείων είτε με την ενοικίαση κατάλληλων αιθουσών είτε με την ανέγερση νέων κτιρίων.
  • Ο Σύλλογος μας δεν θα δεχτεί υπέρβαση του ορίου των 25 παιδιών ανά τμήμα. Στην γνωμοδότηση της ΔΕΠ δυστυχώς αποτυπώνεται κάτι τέτοιο πριν καν ξεκινήσουν οι εγγραφές και μολονότι ο ίδιος ο νόμος το προβλέπει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

 

Από πλευράς Δήμου ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Αγίας Παρασκευής κ. Πάνος Γκόνης :

  • Εξέφρασε τη συμφωνία του στις επισημάνσεις του Συλλόγου μας.
  • Αναγνώρισε πως πράγματι υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού σε σχολεία της Αγίας Παρασκευής και πως η πρόταση για αλλαγή ορίων έγινε με  ομόφωνη απόφαση της ΔΕΠ, με βάση τις προτάσεις των σχολείων (όπου υπήρχαν).
  • Γίνεται προσπάθεια να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου και το κτίριο των Εκπαιδευτηρίων ‘Μακρή’’ για να λειτουργήσει, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα υπόλοιπα σχολεία.

Στη συνέχεια κάθε Διευθυντής σχολικής μονάδας  τοποθετήθηκε σχετικά με τα αναφερόμενα στο έγγραφο του Δήμου (αλλαγή ορίων, προβλεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολείο, γενικά κτιριακά προβλήματα, δυνατότητες αλλαγών χρήσης χώρων του κάθε σχολείου ώστε να στεγαστούν τα τμήματα)

Με βάση τα όσα διατύπωσε κάθε διευθυντής για το σχολείο του, για εξεύρεση λύσεων στέγασης των τμημάτων, η συνάντηση κατέληξε:

  • Πράγματι, και μόνο για το επόμενο σχολικό έτος,  με μετατροπή υπαρχόντων χώρων (τραπεζαρίες, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εξτρά χωρισμό υφιστάμενων αιθουσών) ή προσθήκη αιθουσών (με προκάτ) διαγράφεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης των νέων τμημάτων στο σύνολό τους.
  • Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν όντως τα σχολεία τον Σεπτέμβρη θα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, καθώς  όλες οι παραπάνω λύσεις προωθούνται με βάση τα νούμερα μόνο από τα δημόσια νηπιαγωγεία .
  • Ωστόσο η παραπάνω λύση δείχνει να φέρνει το σχολεία ενδεχομένως πέρα από το όριο των δυνατοτήτων τους, καθώς οι αριθμοί των εγγραφόμενων μαθητών θα είναι πιθανότατα μεγαλύτεροι και εξαντλεί ή και υπερβαίνει τη δυνατότητα στέγασης μαθητών.
  • Να κοινοποιείται στα μέιλ των σχολείων και του συλλόγου μας πίνακας με το μαθητικό δυναμικό κάθε σχολείου ο οποίος θα ανανεώνεται σε κάθε αλλάγή   ώστε να γίνεται ισοκατανομή των μαθητών στα όμορα σχολεία. 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι ,

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Δημόσια Εκπαίδευση «έχει χτυπήσει κόκκινο». Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά οξυμένο λόγω της έλλειψης σχολικών κτιρίων και της απόσυρσης του κράτους από την υποχρέωσή του να χτίζει σχολεία και να ενισχύει τη δημόσια εκπαίδευση.

Θεωρούμε ότι η συνάντηση οδήγησε στην από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος της απορρόφησης όλων των μαθητών και νηπίων που θα εγγραφούν για το επόμενο σχολικό έτος στα  Δημοτικά Σχολεία στα πλαίσια του σεβασμού και της τήρησης των παιδαγωγικών αρχών λειτουργίας του Δημόσιου Σχολείου.

Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε μαθητές και νήπια να καταλήξουν εκτός Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Είμαστε στη διάθεση του κάθε σχολείου, του κάθε συναδέλφου, των μαθητών μας και των γονιών τους.

                                                     

                                          Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

      Η Πρόεδρος                                                               Η Γεν. Γραμματέας

                                 

Μαρία  Κολόζη                                                            Άννα Μάγια Σταυροπούλου

 

 

 

 

Last modified: 7 Μαΐου 2015

Close