Written by 20:49 Αρχική Σελίδα, Πολιτισμός>Εκδηλώσεις

Παραστάσεις Εθνικού Θεάτρου για τη θερινή καλλιτεχνική περίοδο 2013-1014

 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ       

Ιππόλυτος  του Ευριπίδη

 

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για τη θερινή καλλιτεχνική περίοδο 2013-1014 μία από τις σπουδαιότερες τραγωδίες του Ευριπίδη, τον «Ιππόλυτο», σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου. Με αυτήν την τραγωδία εγκαινιάστηκαν το 1954 τα πρώτα «ανεπίσημα» Επιδαύρια, τα οποία καθιερώθηκαν ως θεσμός την επόμενη χρονιά.

Ο τραγικός ποιητής, βαθύς γνώστης της ανθρώπινης φύσης στις πιο απόκρυφες πτυχές της, παρουσιάζει το 428 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια μια τραγωδία με φιλοσοφικές, θρησκευτικές και υπαρξιακές αναζητήσεις, που συμπληρώνονται από τις κοινωνικές και πολιτικές αγωνίες της εποχής. Ο πελοποννησιακός πόλεμος έχει ξεκινήσει τρία χρόνια νωρίτερα, ο λοιμός έχει χτυπήσει την Αθήνα και σπέρνει θύματα, ο Περικλής έχει πεθάνει την προηγούμενη χρονιά.

Με κεντρικά πρόσωπα του μύθου τη Φαίδρα, δεύτερη σύζυγο του Θησέα, απόγονη του Ήλιου, κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, που προέρχεται από τόπους μακρινούς όπου κυριαρχεί το πάθος και η μαγεία, και τον Ιππόλυτο, γιο του Θησέα από την Αμαζόνα Ιππολύτη, προσκολλημένο εμμονικά σε μια ιερή αγνότητα, ο Ευριπίδης στήνει μια αριστοτεχνική θεατρική παγίδα κλιμάκωσης του τραγικού, όπου οι θεοί παίζουν καθοριστικό ρόλο, οδηγώντας τους ανθρώπους σε μια καταστροφική συνωμοσία σιωπής, στο αναπόφευκτο σφάλμα, στην τιμωρία αλλά και στη συγχώρεση.

 

Περίληψη

Πιστός οπαδός της Άρτεμης, ο Ιππόλυτος απαξιώνει τις χαρές του έρωτα και αρνείται να αποδώσει τιμές στη Αφροδίτη. Για να τον τιμωρήσει, η θεά του έρωτα πλέκει το δίκτυ της καταστροφής του εμπνέοντας στη μητριά του, Φαίδρα, σφοδρό έρωτα για τον πρόγονό της.  Η Φαίδρα εξομολογείται, μέσω της παραμάνας της, το πάθος της στον Ιππόλυτο, αλλά εκείνος την αποκρούει με αγανάκτηση.

Η Φαίδρα αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της, αλλά, προκειμένου να σώσει την τιμή της, αφήνει ένα γράμμα για το Θησέα, με το οποίο κατηγορεί τον Ιππόλυτο πως την προσέβαλε. Ο Θησέας βρίσκει τη γυναίκα του νεκρή και διαβάζοντας το γράμμα μαθαίνει πως αιτία του θανάτου της είναι ο Ιππόλυτος, που τάχα τόλμησε να την πειράξει.

Ο Ιππόλυτος, δεσμευμένος με όρκο, αποσιωπεί τα κίνητρα της Φαίδρας και αφήνεται στην οργή του Θησέα, ο οποίος ζητά από τον Ποσειδώνα την τιμωρία του γιου του. Όταν η αλήθεια βγαίνει στο φως, είναι πια αργά. Η Άρτεμη αποκαθιστά την τιμή του αδικοχαμένου πιστού της, αλλά ο Ιππόλυτος, θανάσιμα τραυματισμένος, πεθαίνει στα χέρια του απαρηγόρητου Θησέα.

 

Συντελεστές:

 • Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα
 • Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου
 • Μουσική: Τάκης Φαραζής
 • Σκηνικά: Βασίλης Μαντζούκης
 • Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
 • Κίνηση: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
 • Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

 

Πρωταγωνιστές:

Εκτός από τη Λυδία Κονιόρδου, στην παράσταση πρωταγωνιστούν επίσης ο Νίκος Κουρής, η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Θέμης Πάνου, η Μάρθα Φριντζήλα κ.α.  Συμμετέχει πολυμελής γυναικείος και αντρικός χορός.

 

Πρόγραμμα Παραστάσεων (με επιφύλαξη για τυχόν διαφοροποίηση):

 

ΤΡΙΤΗ

15-Ιουλ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΛΦΟΙ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

25-Ιουλ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1η
ΣΑΒΒΑΤΟ

26-Ιουλ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 2η
ΤΕΤΑΡΤΗ

30-Ιουλ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 1η  
ΠΕΜΠΤΗ

31-Ιουλ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2η  
ΚΥΡΙΑΚΗ

3-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΙΩΝΝΙΝΑ  
ΣΑΒΒΑΤΟ

9-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΟΝ  
ΤΡΙΤΗ

12-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΒΑΛΑ  
ΤΕΤΑΡΤΗ

20-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΛΑΥΡΙΟ  
ΣΑΒΒΑΤΟ

23-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ  
ΔΕΥΤΕΡΑ

25-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ  
ΠΕΜΠΤΗ

28-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙ  
ΣΑΒΒΑΤΟ

30-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ  
ΔΕΥΤΕΡΑ

1-Σεπ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ  
ΚΥΡΙΑΚΗ

7-Σεπ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ  
ΤΡΙΤΗ

9-Σεπ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑΣ  
ΣΑΒΒΑΤΟ

13-Σεπ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ  
ΔΕΥΤΕΡΑ

15-Σεπ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΠΑΓΟΥ  
ΤΕΤΑΡΤΗ

17-Σεπ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ  

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ       

 

Βάτραχοι    του Αριστοφάνη

 

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για τη θερινή καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 μία από τις πιο πρωτότυπες και ευρηματικές κωμωδίες του Αριστοφάνη, τους «Βατράχους», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα.

 

Σε μια Αθήνα που ζει μια από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της, ρημαγμένη από τα δεινά του πολέμου και με τη διαφθορά να βασιλεύει, ο Αριστοφάνης κερδίζει το 405 π.Χ. στα Λήναια το πρώτο βραβείο με τους «Βατράχους», μια κωμωδία εξαιρετικής ευφυίας, ευαισθησίας και λυρισμού.

 

Με έναυσμα τον θάνατο του τελευταίου μεγάλου τραγικού ποιητή, του Ευριπίδη, ο Διόνυσος ξεκινάει ένα μεταφυσικό ταξίδι στον Άδη, όπου ο Ευριπίδης και ο Αισχύλος αλληλοσυγκρούονται  σε μια αριστοτεχνικά στημένη αντιπαράθεση. Ποιος από τους δυο είναι ο καταλληλότερος να γυρίσει από τον Άδη για να σώσει την πόλη από δεινά της;  Και τι γοητευτικότερο από έναν ποιητή που καλείται να σώσει τους Αθηναίους με όπλα το ήθος, την τέχνη και τον πολιτισμό;

Οι «Βάτραχοι» είναι «ένα έργο μυστικό, μια παράξενη κωμωδία με θέμα την αναζήτηση του χαμένου ποιητικού λόγου, όπου η κωμωδία συναντάει την τραγωδία», λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

 

Από το Εθνικό Θέατρο οι «Βάτραχοι» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1959 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού.

 

Περίληψη

 

Ο Διόνυσος, προβληματισμένος από την έλλειψη ποιητών ικανών να διδάξουν ήθος στους Αθηναίους, αποφασίζει να κατέβει στον Άδη, με στόχο να φέρει στη γη τον Ευριπίδη. Μαζί του θα πάρει τον δούλο του, τον Ξανθία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θεός και δούλος θα αλλάξουν αρκετές φορές ρόλους για να αποφύγουν κακοτοπιές, που όλες οδηγούν σε κωμικές παρεξηγήσεις. Φτάνοντας στον προορισμό τους, οι ταξιδιώτες θα γίνουν μάρτυρες μιας σύγκρουσης ανάμεσα στον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, που μάχονται για το θρόνο της τραγωδίας στον Άδη. Ο Διόνυσος, θεός του θεάτρου, ορίζεται ως κριτής. Η μάχη είναι αμφίρροπη. Η τελική απόφαση του Διόνυσου θα ξαφνιάσει, αφού, αν και ξεκίνησε το ταξίδι του με σκοπό να φέρει τον Ευριπίδη στη γη, φεύγει από τον Άδη παίρνοντας μαζί του τον Αισχύλο.

Συντελεστές:

 

 • Σκηνοθεσία – Μετάφραση –Απόδοση: Γιάννης Κακλέας
 • Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
 • Κοστούμια: Εύα Νάθενα
 • Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
 • Κίνηση – Χορογραφίες: Χρήστος Παπαδόπουλος
 • Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

 

Πρωταγωνιστές:

 

Πρωταγωνιστεί ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στο ρόλο του Διονύσου, οι Γιάννης Ζουγανέλης, Φάνης Μουρατίδης, Εβελίνα Παπούλια, Πάνος Βλάχος, κ.α. Συμμετέχει πολυμελής μικτός χορός.

 

 

Πρόγραμμα Παραστάσεων (με επιφύλαξη για τυχόν διαφοροποίηση):

 

ΣΑΒΒΑΤΟ

19-Ιουλ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΒΑΛΑ 1η
ΚΥΡΙΑΚΗ

20-Ιουλ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΒΑΛΑ 2η
ΤΕΤΑΡΤΗ

23-Ιουλ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 1η
ΠΕΜΠΤΗ

24-Ιουλ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2η
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

1-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1
ΣΑΒΒΑΤΟ

2-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 2
ΣΑΒΒΑΤΟ

9-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ  
ΤΡΙΤΗ

12-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥΔΑΝΙΑ  
ΔΕΥΤΕΡΑ

18-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΤΡΑ 1η  
ΤΡΙΤΗ

19-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΤΡΑ 2η  
ΠΕΜΠΤΗ

21-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΗΛΙΔΑ  
ΤΕΤΑΡΤΗ

27-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑΣ  
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

29-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ  
ΚΥΡΙΑΚΗ

31-Αυγ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ  
ΤΕΤΑΡΤΗ

3-Σεπ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΠΑΓΟΥ  
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

5-Σεπ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ  
ΚΥΡΙΑΚΗ

7-Σεπ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙ  
ΤΕΤΑΡΤΗ

10-Σεπ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ  
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

12-Σεπ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ  
ΚΥΡΙΑΚΗ

14-Σεπ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ  
ΤΕΤΑΡΤΗ

17-Σεπ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ  

 

 

 

 

 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ       

 

 

«Fantastico-Τα δημιουργημένα συμφέροντα»

του Χαθίντο Μπεναβέντε

 

Μια παράσταση του Εθνικού Θεάτρου

στο Σχολείον της Αθήνας (της Ειρήνης Παππά),  Πειραιώς 52

Για να πας μπροστά, καλύτερο είναι να δημιουργείς γύρω σου συμφέροντα παρά συμπάθειες…

 

Στοιχεία Παράστασης:

Το αριστούργημα του βραβευμένου με Νόμπελ Ισπανού συγγραφέα Χαθίντο Μπεναβέντε, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1939 από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη και με μια πλειάδα σημαντικών ηθοποιών, ανεβαίνει από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη στο ΣΧΟΛΕΙΟΝ της Αθήνας.

 

Υπόθεση:

Ο Λέαντρος και ο υπηρέτης του Κρισπίν φτάνουν σε μια μεγάλη φανταστική πολιτεία. Έχουν μόλις καταφέρει να ξεφύγουν από την αστυνομία μιας άλλης πολιτείας που τους κυνηγά για χρέη και παρανομίες.

Ο πονηρός Κρισπίν, δραπέτης από τα κάτεργα, είναι ο βασικός πρωταγωνιστής και αυτός που φροντίζει για να στηθεί ένα σύστημα συμφερόντων, νομίμων και παρανόμων, γύρω από τον εαυτό του και φυσικά τον αφέντη του.

Το σύστημά του είναι απλό: με μεγάλη πανουργία και εφευρετικότητα, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, ρίχνει την ελπίδα για δόλωμα στα θύματά του.                  Όλοι σαγηνεύονται: από τον ποιητή μέχρι την εξουσία, και από τον στρατιωτικό έως την μεσίτρα. Όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται και οι ελπίδες διαψεύδονται ο παμπόνηρος Κρισπίν και ο αφέντης του έχουν κιόλας τυλίξει τα πρόσωπα της κωμωδίας σ’ ένα δίχτυ από δημιουργημένα, κατασκευασμένα συμφέροντα.

Όλοι προθυμοποιούνται τώρα να συνυπάρξουν με τους απατεώνες, ώστε οι προσδοκίες τους και εκείνα για τα οποία επένδυσαν να γίνουν πραγματικότητα και να μη βρεθούν χαμένοι.

Η Παράσταση:

Το έργο είναι μία ευχάριστη και ευφάνταστη κωμωδία πολύ κοντά στα πρότυπα της ιταλικής κομέντια ντελ άρτε. Η διασκεδαστική και εύστροφη ιστορία κρύβει πίσω της ωστόσο μεγάλες διαχρονικές αλήθειες για τα κίνητρα των ανθρώπων και τις πράξεις τους, για την ανθρώπινη ποιότητα, δίχως όμως διδακτισμούς και ηθικολογίες.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης, έχοντας στη διάθεσή του ένα θίασο σημαντικών και έμπειρων ηθοποιών, σκηνοθετεί την ξέφρενη και απολαυστική αυτή κωμωδία, που φαντάζει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.

 

Συντελεστές:

Μετάφραση: Παντελής Πρεβελάκης

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Έρση Δρίνη

Μουσική:  Θοδωρής Οικονόμου

Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Κίνηση: Κική Μπάκα

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Δαυλού

Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Βασιλική Τσιλιγκρού

Παίζουν οι: Κατερίνα Γιαμαλή, Ανδρομάχη Δαυλού, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασίλης Ευταξόπουλος, Νόνη Ιωαννίδου,                         Έφη Λιάλιου, Νίκος Μαγδαληνός, Δάφνη Μαρκάκη, Έλενα Μαρσίδου, Βασίλης Μπισμπίκης, Χρήστος Νίνης, Στέλιος Πετράκης, Βασίλης Ρίσβας, Γιάννης Σοφολόγης, Γρηγόρης Σταμούλης, Ελεάννα Στραβοδήμου,                         Βαγγέλης Χαλκιαδάκης, Αντώνης Χαντζής.

 

Η θεατρική αυτή παράσταση παρουσιάζεται στο Σχολείον της Αθήνας               (της Ειρήνης Παππά), Πειραιώς 52, κάθε Τετάρτη-Κυριακή (πλην της περιόδου  13-17/08) μέχρι 21 Σεπτεμβρίου.

Tιμή εισιτηρίου 10€ ανά άτομο, κάρτα ανέργων 5€.                               Για  οποιαδήποτε πληροφορία και κράτηση, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Γραφείο Συλλόγων (10:00 έως 17:00,  τηλ. 210-3803430, 210-3301880, email: grafeiosillogon@n-t.gr)

Last modified: 25 Ιουλίου 2014

Close