Written by 23:24 Αρχική Σελίδα

Παρασκευή 15/4 όλοι στο Υπουργείο Παιδείας

 

ΑΦΙΣΑ 19

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

13/4/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε, στις 12/4 στην ΟΛΜΕ, η έκτακτη συνέλευση του Συντονιστικού Αναπληρωτών-Αδιόριστων. Η συμμετοχή και η παρουσία συναδέλφων από ΠΕ και ΔΕ ήταν μαζική. Συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την παιδεία, με κυρίαρχο θέμα την πρόταση-σχέδιο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών.

Αναδείχθηκε η επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας να διχάσει τον κόσμο των αναπληρωτών εισάγοντας αξιολογικά κριτήρια που θα ανατρέψουν άρδην την κατάταξη στους πίνακες. Η απαξίωση της προϋπηρεσίας, η πλήρης υποταγή στην απόφαση του ΣτΕ και η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για τη μη κατάργηση του ν.3848, η μοριοδότηση του βαθμού πτυχίου εκτιμήθηκε ότι αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται ένα ρευστό τοπίο που θα οδηγήσει σε πλήρη ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον χιλιάδες αναπληρωτές. Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι το Υπουργείο επιδιώκει τον πλήρη διχασμό στους κόλπους των αναπληρωτών ώστε η πολυδιάσπαση να εμποδίσει την ανάπτυξη αγωνιστικής διεκδίκησης.

Συζητήθηκε το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη πρόταση, με τις εξαγγελίες από πλευράς στελεχών της κυβέρνησης και του Υπουργείου, τις προτάσεις-πορίσματα των επιτροπών του «Εθνικού Διαλόγου», σύμφωνα με τα οποία ανατρέπεται ραγδαία η λειτουργία των σχολείων και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, καθώς επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η εξοικονόμηση πόρων στη βάση της μείωσης του κόστους. Έτσι, ο μειωμένος προϋπολογισμός για προσλήψεις, τα εξανεμισμένα κονδύλια ΕΣΠΑ (υπόλοιπο 190εκ. μέχρι το 2020, την ώρα που μόνο για τη φετινή χρονιά αξιοποιήθηκαν 160 εκ.) και οι μηδενικοί διορισμοί θέτουν επιτακτικά το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία τη νέα χρονιά. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι με μια σειρά νόμων και τροπολογιών που κατατίθενται το τελευταίο διάστημα, ή και προτάσεων που γίνονται, ολόκληρες δομές του δημόσιου σχολείου (η προσχολική αγωγή, η ειδική αγωγή και μαθήματα ειδικοτήτων τόσο στην ΠΕ όσο και την ΔΕ) και θέσεις εργασίας βρίσκονται σε αμφισβήτηση και υποβάθμιση, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με χρηματοδότηση από πόρους εκτός Υπουργείου Παιδείας (κοινωφελή 5μηνα μέσω δήμων, voucher).

Με βάση τα παραπάνω, έγινε σαφές ότι μόνος τρόπος για την διεκδίκηση της εργασίας μας και την υπεράσπιση του σχολείου είναι η αποφασιστική καταδίκη της πρότασης του υπουργείου και η απαίτηση για οριστική απόσυρσή του. Καταδικάσαμε το ν. 3848, και κάθε προσπάθεια εισαγωγής προσοντολογίου, και ζητάμε την άμεση κατάργηση του. Αγωνιζόμαστε για τη μη απόλυση κανενός συναδέλφου μας, και απαιτούμε μαζικούς διορισμούς, κάλυψη όλων των κενών και κατοχύρωση οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Απαιτούμε, τέλος, την άμεση αποχώρηση των ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ από τον Εθνικό «Διάλογο» που οδηγεί στην πλήρη διάλυση του σχολείου και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Αποφασίσαμε τη μαζική και δυναμική παρουσία μας στην κινητοποίηση στο Υπουργείο την Παρασκευή 15/4 και καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συμμετοχή. Καλούμε τα σωματεία μας να ενισχύσουν με επιπλέον 3ωρες στάσεις εργασίας, τις στάσεις που κήρυξαν οι ομοσπονδίες, για διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων.

Για την καλύτερη οργάνωση της παρέμβασης μας και τη σύνδεση με το σύνολο των εκπαιδευτικών καλούμε σε συντονισμό του συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ την Πέμπτη 14/4 στις 6μμ στην ΟΛΜΕ.

Προτείνουμε:

  • Κορύφωση των κινητοποιήσεων μας με πολύμορφες δράσεις και απεργιακή κλιμάκωση.
  • Πανελλαδική συνέλευση αγώνα την Παρασκευή μετά το τέλος της κινητοποίησης.

Last modified: 13 Απριλίου 2016

Close