Written by 09:45 Αρχική Σελίδα

Ό,τι του φανεί του ΛωλοΚουρουμπλή

Για το πρόστιμο σε όσους αμελήσουν να κάνουν τσεκ απ

Αρθρογράφος:
kartesios

Ο άνθρωπος είναι η προσωποποίηση του λαϊκισμού, γνωστό από παλιά. Και έχει και το πρόβλημα ότι τώρα που όλοι βρίσκουν ευκαιρία για δημοσιότητα εκφράζοντας την άποψή τους για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός δεν μπορεί να το κάνει γιατί ακόμη ΠΑΣΟΚ είναι. Όμως αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογίες για να καταντά επικίνδυνος. Αν ο Τσίπρας θέλει οπωσδήποτε ΠΑΣΟΚους στην κυβέρνησή του, ας του αλλάξει υπουργείο πριν η ασχετοσύνη τού ΛωλοΚουρουμπλή δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, αλλά πλέον και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναφέρομαι στην είδηση – που πραγματικά ελπίζω να είναι τρολιά και να διαψευστεί με αγανάκτηση – σύμφωνα με την οποία «Υποχρεωτικές θα γίνουν για όλους του Έλληνες οι ιατρικές εξετάσεις για τέσσερις διαδεδομένες μορφές καρκίνου σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Εάν οι πολίτες αμελήσουν τα επιβεβλημένα τσεκ – απ, τότε υπάρχει σκέψη να καλούνται να πληρώνουν μέρος του κόστους της θεραπείας τους. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα επιβληθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων. Ο κ. Κουρουμπλής σημειώνει: «Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις προαναφερθείσες εξετάσεις και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν».

Πρώτον και κυριότερο, ένα κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα να στερήσει το δικαίωμα της δωρεάν δημόσιας νοσηλείας σε κανέναν πολίτη. Τώρα θα έγραφα ότι πολύ περισσότερο ένα κράτος με αριστερή κυβέρνηση δεν έχει αυτό το δικαίωμα, αλλά είπαμε να μη γράφουμε χοντρές μαλακίες. Αν αρχίσει αυτό το οργουελικό κολπάκι με τις εκ του νόμου και επί ποινή υποχρεωτικές εξετάσεις, τότε αύριο θα εξελιχτεί σε διάφορα άλλα εφιαλτικά, όπως ότι οι καπνιστές δεν θα δικαιούνται δωρεάν νοσηλείας για ασθένειες που έχουν σχέση με το κάπνισμα, οι υπέρβαροι δεν θα δικαιούνται δωρεάν νοσηλείας για ασθένειες που έχουν σχέση με το βάρος, αυτοί που κάθονται πολλές ώρες στον ήλιο δεν θα δικαιούνται δωρεάν νοσηλείας για τον καρκίνο του δέρματος και πάει λέγοντας και άντε πάμε να φτιάξουμε την Άρεια φυλή να τελειώνουμε.

Αυτά τα παλαβά τα κάνουν κάποιες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να γλιτώνουν αποζημιώσεις και νοσήλια, όμως ένα κράτος δε μπορεί να τα κάνει εκτός κι αν έχει επισήμως μετατραπεί σε ιδιωτική εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό ότι η ομάδα που εμπνεύστηκε και εισηγήθηκε την εν λόγω πρόταση στον Κουρουμπλή αγνοεί βασικά θέματα της πραγματικότητας στο χώρο της δημόσιας Υγείας.

Την, υποχρεωτική εκ του νόμου και επί ποινή, κολονοσκόπηση που κοστίζει σε ιδιωτικό ιατρείο γύρω στα 200 ευρώ, πώς θα την κάνει ο γενικός πληθυσμός; Ξεχνάμε τη λύση του δημόσιου νοσοκομείου, διότι η συγκεκριμένη εξέταση δεν πραγματοποιείται σε όλα τα νοσοκομεία και σε όσα γίνεται, τα ραντεβού πάνε του αγίου ανήμερα. Στα νοσοκομεία που καταρρέουν και δε μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες θα εξεταστεί προληπτικά ο γενικός πληθυσμός ή μήπως σε ιδιωτικά ιατρεία τα οποία από σήμερα ξεκινούν επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ επειδή τους χρωστάει άντερα;

Και η υποχρεωτική εκ του νόμου κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, πώς θα γίνει; Με το προσωπικό που υπάρχει σήμερα σε όσες ουρολογικές κλινικές έχουν επιβιώσει σε δημόσια νοσοκομεία, η λύση είναι να στήνονται σε εικοσάδες σκυμμένοι με τον κώλο τουρλωμένο οι άντρες και να περνάει ο ουρολόγος να βάζει κωλοδάχτυλο, διότι αυτό σημαίνει «κλινική εξέταση προστάτη». Με τι ρυθμούς θα μπορέσει ένας ουρολόγος σε νοσοκομείο να κάνει δακτυλική εξέταση στον γενικό πληθυσμό και πότε θα προλάβει να αντιμετωπίσει τα ουρολογικά περιστατικά της κλινικής του ή αυτά που τον περιμένουν στα επείγοντα;

Ποια εργαστήρια θα κάνουν τις εξετάσεις PSA και των κοπράνων; Πόσο καιρό έχει να ενημερωθεί ο υπουργός Υγείας για τις ελλείψεις σε προσωπικό και σε υλικά των δημόσιων νοσοκομείων ή μήπως έχει την άποψη ότι όλοι μπορούν να πληρώνουν προληπτικές εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια;

Δεν έχω την απαίτηση να σοβαρευτεί ο υπουργός Υγείας. Είναι αργά πλέον. Ελπίζω όμως κάποιος άλλος εκεί στο Μαξίμου ή στον ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει ότι πέρα από το πρακτικά και οικονομικά αδύνατον του πράγματος, η πρόταση Κουρουμπλή αγγίζει εξοργιστικά την προστασία δικαιωμάτων του ανθρώπου και δη του ασθενούς και να σπεύσει να θάψει βαθιά τη συγκεκριμένη ιδέα.

Last modified: 6 Αυγούστου 2015