Written by 10:06 Εκπ/κή Συσπείρωση

Ολοήμερη… υποκρισία και φαρισαϊσμός από τον πρώην Περιφεριακό διευθυντή εκπαίδευσης Γιάννη Κουμέντο

 

 

Ως γνωστό, με βάση υπουργική απόφαση, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα Δημοτικά όλης της χώρας θα υπάγονται σε έναν τύπο σχολείου, με ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος.

Οσα και να λέει το υπουργείο Παιδείας περί «συνταγματικής επιταγής που γίνεται πράξη» στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την κατάργηση των Ολοήμερων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και την αντικατάστασή τους με τον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου (ΕΤΟΔΣ), είναι σαφές ότι η αλλαγή αυτή επινοήθηκε για έναν και μόνο λόγο: την εξοικονόμηση 3.000-4.000 εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά, με δεδομένο αφενός ότι δεν θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί και αφετέρου ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ για την πρόσληψη αναπληρωτών είναι λιγότερα από πέρσι.

Είναι επίσης σαφές ότι η απόφαση αυτή του υπουγείου Παιδείας έχει σοβαρές συνέπειες σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Πρώτον, διότι θα χάσουν τη δουλειά τους μερικές χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, δεύτερον, διότι χιλιάδες εργαζόμενοι γονείς θα χάσουν την πολύτιμη Πρωινή Ζώνη (να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο πριν από τις 8 π.μ.) και, τρίτον, διότι χιλιάδες άνεργοι γονείς δεν θα έχουν πλέον την ευκαιρία να αφήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο στο πρόγραμμα μετά τις 2 μ.μ.

Ετσι είναι τα πράγματα και σίγουρα η παρέμβαση αυτή του υπουργείου αποτελεί ακόμη μία αρνητική εξέλιξη για την εκπαίδευση στη χώρα μας.

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πλευρά, η οποία μένει στο περιθώριο των συζητήσεων, αν και είναι εξόχως σοβαρή. Αναφερόμαστε στο γεγονός των αντιδράσεων πολιτικών και εκπαιδευτικών παραγόντων που ακόμη μυρίζουμε τα αποκαΐδια των πράξεών τους.

Για παράδειγμα, την αντίδρασή τους για το θέμα εκδήλωσαν, ανάμεσα σε άλλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου δηλώνοντας, ο πρώτος, ότι «η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της… οδηγεί διαρκώς προς τα κάτω το επίπεδο της μόρφωσης» και, η δεύτερη, ότι είναι «εγκληματικό να σταματήσει το ολοήμερο».

Προφανώς απευθύνονται σε λαό λωτοφάγων, δεν εξηγείται διαφορετικά.

Οι άνθρωποι αυτοί, που στη διάρκεια της θητείας τους έκλεισαν δεκάδες εκατοντάδες σχολικές μονάδες, απέλυσαν εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, έκλεισαν ολόκληρους τομείς και ειδικότητες στα επαγγελματικά σχολεία, μοίρασαν αντί για βιβλία φωτοτυπίες, την ίδια ώρα που ξεσκόνιζαν τις τσέπες των πατεράδων και των μανάδων των μαθητών, σήμερα προσποιούνται ότι αντιδρούν για τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών που πρώτα υπέγραψαν τα ίδια τα κόμματά τους.

Κοίτα ποιος μιλάει για παιδαγωγική! Ο πρώην περιφερειακός διευθυντής Αττικής Γιάννης Κουμέντος!

Στην «Καθημερινή» της Τετάρτης 4 Μαΐου υπάρχει ένα άρθρο με τίτλο «Εκπτώσεις στη δημόσια εκπαίδευση» το οποίο υπογράφεται από τον εκπαιδευτικό συντάκτη της εφημερίδας, Απόστολο Λακασά, στο οποίο επικρίνεται η απόφαση για την κατάργηση του ΕΑΕΠ και επισημαίνεται ότι το υπουργείο Παιδείας προκρίνει το φτηνό σχολείο.

Ως εδώ καλά, γνωστά πράγματα, έχουν καταγγελθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και από το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών φορέων και συλλογικοτήτων.

Ωστόσο, εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι πως ο εκπαιδευτικός-συντάκτης της «Καθημερινής» επιλέγει να φιλοξενήσει για το θέμα την άποψη ενός εκπαιδευτικού παράγοντα αρκετά γνωστού στους εκπαιδευτικούς του Λεκανοπεδίου: του Γιάννη Κουμέντου, πρώην περιφερειακού διευθυντή Αττικής, πρώην συνδικαλιστή της ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ), διορισμένου την περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Και τι μας λέει ο κ. Κουμέντος: «Επιστρέφουμε στη συντηρητική παιδαγωγική. Στο νέο πρόγραμμα ανατρέπεται η λογική της εισαγωγής καινοτομιών, ανάπτυξης δεξιοτήτων και πιστοποίησης των γνώσεων (π.χ. στα Αγγλικά στο τέλος γυμνασίου), όπως είχε προβλεφθεί το 2011».

Ο κ. Κουμέντος, λοιπόν, μιλάει για Παιδαγωγική. Ποιος;

Αυτός που στη διάρκεια της θητείας του συγχωνεύθηκαν εκατοντάδες σχολεία.

Αυτός που με απαράδεκτη απόφασή του (18575/11-11-2011) «διέταξε» να γίνει αναπλήρωση μαθημάτων σε σχολεία και τη 17η Νοεμβρίου, ημέρα της 38ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Αυτός που «έσερνε» από σχολείο σε σχολείο για συμπλήρωση ωραρίου εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, προχωρούσε σε συμπτύξεις τμημάτων, έκανε παράνομες διχοτομήσεις των κενών αναπλήρωσης και προσλάμβανε ωρομίσθιους αντί για αναπληρωτές, καταργούσε τις τάξεις υποδοχής, επέβαλλε υποχρεωτικές υπερωρίες, προχωρούσε σε διώξεις εκπαιδευτικών.

Μιλάει για παιδαγωγική αυτός, εναντίον του οποίου έχουν μάλλον εκδώσει τις περισσότερες καταγγελίες ΕΛΜΕ, Διδασκαλικοί Σύλλογοι, συνδικαλιστικές παρατάξεις και η ΟΛΜΕ. Αυτός που στράφηκε εναντίον του η ΟΛΜΕ με εξώδικη διαμαρτυρία αντιδρώντας στην πρότασή του υπερωριακής εργασίας Σάββατα και αργίες.

Μιλάει για παιδαγωγική αυτός που στη διάρκεια της θητείας του χάνονταν χιλιάδες ώρες από κενά εκπαιδευτικών και, όταν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς διαμαρτύρονταν, δεν δίσταζε να καλεί τα ΜΑΤ.

Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2011 το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ καθώς και εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν την αντιδημοκρατική–αυταρχική στάση του περιφερειάρχη εκπαίδευσης Γ. Κουμέντου.

Οπως αναφέρει η καταγγελία των εκπαιδευτικών σωματείων:

«Συγκεκριμένα ο Περιφερειακός Διευθυντής Αττικής Γιάννης Κουμέντος αρνήθηκε να συζητήσει με την αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών, κάλεσε τα ΜΑΤ και κλείδωσε το γραφείο του, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τα συνδικαλιστικά όργανα, αλλά και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο διορισμένος κ. Γ. Κουμέντος εξοφλεί γραμμάτια της τοποθέτησής του.

Κλείνει σχολεία, μετακινεί εκπαιδευτικούς, δημιουργεί τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών. Συμπεριφέρεται ως λεγεωνάριος και καθόλου ως Δάσκαλος. Ζητάμε την άμεση απομάκρυνσή του ως παντελώς ακατάλληλου για τη θέση που κατέχει. Καταγγέλλουμε την παρουσία των ΜΑΤ και την ανοίκεια στάση του Γ. Κουμέντου».

Μιλάει για παιδαγωγική αυτός που στη διάρκεια της θητείας του με το γνωστό αυταρχικό ύφος τού «εντέλλεσθε» εφάρμοσε με τον πιο σκληρό τρόπο τα πιο αντιπαιδαγωγικά μέτρα.

Ξεχείλισε η υποκρισία!

Σε νέο άρθρο του Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή της Κυριακής με τίτλο “Ερχονται και νέα επεισόδια στο σίριαλ των ολοήμερων” φιλοξενείται για μια ακόμη φορά ο πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής Ιωάννης Κουμέντος.Τι λέει απροκάλυπτα ο Γιάννης Κουμέντος εξασκώντας υποτίθεται κριτική στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας για τα ολοήμερα σχολεία: «Στη σημερινή συγκυρία και κρίση κανείς δεν θα είχε αντίρρηση για την εξοικονόμηση πόρων. …Είναι άξιο απορίας γιατί, ενώ το υπ. Παιδείας θέλει να εξοικονομήσει πόρους, δεν το κάνει με ορθολογικό τρόπο. Δηλαδή, όχι με την κατάργηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρουν στους μαθητές, αλλά με τον εξορθολογισμό στη διαχείριση προσωπικού, των τμημάτων, των σχολικών μονάδων».

Είναι φανερό για όποιον αναπνέει ακόμη τα αποκαίδια των πρακτικών του κ. Κουμέντου τι ακριβώς εννοεί με “με τον εξορθολογισμό στη διαχείριση προσωπικού, των τμημάτων, των σχολικών μονάδων”: Κάντε τους εκπαιδευτικούς λάστιχο, αυξήστε τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα, συγχωνεύστε και κλείστε σχολικές μονάδες! Αυτό λέει απροκάλυπτα, δηλαδή προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει την πολιτική που ο ίδιος εφάρμοσε.

Last modified: 9 Μαΐου 2016

Close