Written by 17:52 Αρχική Σελίδα, Πολιτισμός>Εκδηλώσεις

Όλες οι παιδικές παραστάσεις του χειμώνα: Από τον “Billy Elliot” έως “Τα ψηλά βουνά”

 

Θέατρο για βρέφη, παιδιά και εφήβους

 

Κανένα παιδί, από βρέφος έως έφηβος, δεν φαίνεται να πλήττει τον φετινό χειμώνα, καθώς οι θεματικές του θεάτρου που απευθύνονται στη μεγαλύτερη και πιο αυστηρή ηλικιακή ομάδα θεατών, διευρύνονται και πλουτίζουν. Ένα νέο είδος θεάτρου που απευθύνεται σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά, αρχίζει ήδη να εξαπλώνεται. Παραστάσεις με θεματικές για εφήβους, όπως το bullying του Διαδικτύου, βρίσκονται ήδη στα σκαριά. Ωστόσο αυτό που χαρακτηρίζει τον παιδικό θεατρικό χειμώνα, που συνεχίζει να επιμένει σε γνωστά παραμύθια και ήρωες της ελληνικής μυθολογίας αλλά και του κινηματογράφου, είναι τα δύο εμβληματικά βιβλία που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, “Το καπλάνι της βιτρίνας” και “Τα ψηλά βουνά”, που μεταφέρονται για πρώτη φορά στο θέατρο.

“Το Καπλάνι της Βιτρίνας”

Το εμβληματικό έργο της Άλκης Ζέη, έχοντας συμπληρώσει 52 χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Βρετάνια, με έντεκα ηθοποιούς και συντελεστές, προβολές 3D και Video art, σκηνικά του Γιάννη Μετζικώφ, μουσικές του ΠαναγιώτηΚαλαντζόπουλου και σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλη. “Το Καπλάνι της βιτρίνας” είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Ζέη και αποτελεί έργο – σταθμό για την ελληνική παιδική λογοτεχνία, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό. Κάθε Σάββατο στη 1.00 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. και στις 3.00 μ.μ

“Τα Ψηλά Βουνά”

Πρεμιέρα κάνει αύριο στο Θέατρο Ακροπόλ το αγαπημένο βιβλίο και ιστορικό αναγνωστικό του Ζαχαρία Παπαντωνίου “Τα ψηλά βουνά”, σε μια παράσταση, η οποία εξυμνεί την ελληνική ύπαιθρο, με στόχο τη μύηση των παιδιών στη φυσιολατρία και το ομαδικό πνεύμα, που διατηρεί το λόγο και τις εικόνες του βιβλίου αυτούσια. Τα σκηνικά της παράστασης εμπλουτίζονται µε ψηφιακές προβολές υψηλής ανάλυσης από κινούμενα σχέδια που βασίζονται στις αυθεντικές εικόνες του βιβλίου, όπως ακριβώς τις σχεδίασε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Κάθε Σάββατο στις 3.00 και Κυριακή στις 11.30 π.μ. και 3.00 μ.μ.

“Ο Σιμιγδαλένιος” στο Εθνικό

Ένα τρυφερό και συγκινητικό λαϊκό παραμύθι που υμνεί τη δύναμη της αγάπης, τον “Σιμιγδαλένιο” του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο στην Κεντρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου. Η παράσταση με ορχήστρα που παίζει ζωντανά, εμπνέεται από τους πίνακες του Θεόφιλου, χρησιμοποιεί παραδοσιακά κοστούμια μετουσιωμένα με φαντασία και χιούμορ και θυμίζει στα παιδιά παιχνίδια ξεχασμένα. Κάθε Κυριακή, στις 11.00 μ.μ.

«Ο Τρομάρας» του Βιζυηνού

Ένα παραμύθι ενάντια στην παιδική βία και στον εκφοβισμό, γραμμένο το 1884, από τον Γεώργιο Βιζυηνό, ανεβαίνει τον Νοέμβριο στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε σκηνοθεσία Ελεάννας Τσίχλη.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η βραβευμένη νεανική θεατρική ομάδα The 3rd Person Theatre Group επιμελείται την πρώτη παραγωγή παιδικής παράστασης του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το έργο του Τολστόι «Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος;». Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει την αφήγηση με τον χορό και τη μουσική. Πρεμιέρα την Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Ώρες Παραστάσεων: Κάθε Σάββατο στις 3.00 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 11.00 π.μ.

Παιδική Σκηνή ΚΘΒΕ

Το έργο “Ο μυστικός κήπος” του Μπαρνέτ Φράνσις Χόντγκσον, που σκηνοθετεί η Μαριάννα Τόλη, κάνει αύριο πρεμιέρα στο Βασιλικό Θέατρο.

Η Μόμο στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Η τρυφερή ιστορία της σοφής Μόμο, του Μίχαελ Έντε ανεβαίνει 25 Οκτωβρίου στην παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη. Από τα κλασικά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, η Μόμο με την μεγάλη φαντασία, που ήξερε να ακούει όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα ζώα, τους ήχους της νύχτας και τη μουσική του σύμπαντος, έβρισκε πάντα λύση σε όλα τα προβλήματα.

«Θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά»

Ο θεσμός που έχει δημιουργηθεί από το Θέατρο του Νέου Κόσμου και αφορά το «Θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά» που δίνει παραστάσεις σε ιδρύματα, νοσοκομεία και εκεί όπου τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα και την πρόσβαση να το δουν, παρουσιάζει φέτος το έργο «Ο κλέφτης των εφτά κάκτων» του Ευγένιου Τριβιζά που κάνει πρεμιέρα αύριο στις 12.00 μ. σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη και μουσική Νίκου Κυπουργού.

Με θέμα το bullying

Τη νέα κωμωδία για παιδιά «Είστε και φαίνεστε», με θέμα το bullying και το σχολικό άγχος, παρουσιάζει από τις 18 Οκτωβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου». Η ιστορία είναι πάλι βασισμένη σ’ ένα παραδοσιακό έργο του ΦόλκερΛούντβιγκ που διασκευάζεται από τον Βασίλη Κουκαλάνι, ο οποίος κρατά και τη σκηνοθεσία από κοινού με τον Γιώργο Παλούμπη. Τα τραγούδια είναι του Φοίβου Δεληβοριά. Κάθε Κυριακή στις 12 μ.μ.

Ο Βαρώνος Μινχάουζεν στο Θέατρο Τέχνης

Οι ιστορίες του Βαρώνου Μινχάουζεν «Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το ψέμα» ανεβαίνουν στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου από τις 25 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη. Παραστάσεις για το κοινό κάθε Κυριακή στις 11.00 π.μ. και στις 3.00 μ.μ.

Ο Πινόκιο στα Ιλίσια

Πρεμιέρα κάνει στις 25 Οκτωβρίου στο θέατρο Ιλίσια η αγαπημένη ιστορία του ξύλινου κούκλου και του πιο διάσημου μικρού και ανυπάκουου ψεύτη με την υπέροχη ζεστή καρδιά και το κοφτερό μυαλό, του Πινόκιο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη.

Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας

Στο Θέατρο Badminton ανεβαίνει ο “Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας” σε σκηνοθεσία ΣοφίαςΣπυράτου, με τον Γιάννη Στάνκογλου να παίζει τον Ιάσονα και τη Σαβίνα Γιαννάτου στον ρόλο της Μήδειας αλλά και του καραβιού! Στην πολυπρόσωπη παραγωγή, το κείμενο υπογράφει οΠαρασκευάς  Καρασούλος, τη μουσική ο Νίκος Κηπουργός και τα σκηνικά ο Μανόλης Παντελιδάκης.

Το μιούζικαλ “Billy Elliot”

Το γνωστό από τον κινηματογράφο μιούζικαλ “Billy Elliot” ανεβαίνει από τις 16 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη στο Παλλάς, με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Αθηνά Μαξίμου, Αποστόλη Τότσικα και τρία ταλαντούχα παιδιά.

Θέατρο για βρέφη

Στο θέατρο Πόρτα, όπου από πέρυσι η Ξένια Καλογεροπούλου άρχισε να λέει παραμύθια σε πολύ μικρά παιδιά, φέτος για πρώτη φορά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί την παράσταση “Το μικρό – μικρό, μεγάλο – μεγάλο» που απευθύνεται σε πολύ μικρά παιδιά. Δύο ηθοποιοί (ένας πολύ ψηλός κι ένας άλλος… όχι και τόσο ψηλός) στήνουν μια μικρή σκηνική περιπέτεια για να μυήσουν τους πολύ μικρούς θεατές στο θέατρο. Κάθε Σάββατο, στις 11.00 π.μ. και 12.00 μ. Την παράσταση για βρέφη και παιδιά 1 έως 4 ετών με τίτλο «Καληνύχτα μέρα» παρουσιάζουν και οι σκηνοθέτες Κατερίνα Αλεξάκη και Μαριλένα Τριανταφυλλίδου της ομάδας Αrtika κάθε Σάββατο, στις 5.00 μ.μ. στο Studio Μαυρομιχάλη.

Εφηβική Σκηνή

Πληθαίνουν οι σκηνές που ανεβάζουν παραστάσεις για εφήβους. Ορισμένες από τις φετινές παραγωγές είναι “Τα κύματα” της Βιρτζίνιας Γουλφ που σκηνοθετεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ο Δημήτρης Καραντζάς και αφηγείται την ιστορία μιας παρέας φίλων από την πρώτη μέρα τους στο σχολείο έως τη δύση της ζωής τους. Στο θέατρο Ιλίσια ανεβαίνει η παραγωγή «Aγαπητέ κυρ Αλέξανδρε…» από τις Μαγικές σβούρες σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη και μουσική Χρήστου Θηβαίου. Μια συνάντηση με τον Παπαδιαμάντη σε μια παράσταση γεμάτη από τη δύναμη και την ομορφιά του λόγου. Με τους Έλενα Αρβανίτη, Δόμνα Ζαφειροπούλου, Τάσο Ράπτη (από 3 Νοεμβρίου). Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης ανεβαίνει η παράσταση “Me lene Sandra” σε κείμενο – σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και θέμα το άγριο byllying μέσω Διαδικτύου, βασισμένο σε πραγματικές ιστορίες. Κάθε Σάββατο, στις 6.00 μ.μ. (από 7 Νοεμβρίου).

Της Μάνιας Ζούση

πηγή:left.gr

Last modified: 10 Οκτωβρίου 2015

Close