Written by 08:25 Ανακοινώσεις, Παλότερες Παρατάξεις, ΡΩΓΜΗ στο «Αδιέξοδο..»

Οι ζωγραφιές των ασυνόδευτων ανηλίκων της Μόριας μέσα από ένα animation

“Κάνε ό,τι μπορείς, με ό,τι έχεις”.Αυτό είναι το σύνθημα μιας ομάδας ασυνόδευτων ανηλίκων της Μόριας που κατάφεραν μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες να δημιουργήσουν ένα πολύ συγκινητικό βίντεο. Με μια φτηνή κάμερα, λίγα χρωματιστά χαρτιά και ένα λάπτοπ, δέκα έφηβοι που διαμένουν στο κέντρο υποδοχής της Μόριας δημιούργησαν ένα βίντεο animation με την τεχνική του stop motion.
“Το εργαστήριο φωτογραφίας-κινηματογράφου ξεκίνησε το Δεκέμβριο στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος που εφαρμόζεται στην πτέρυγα των ασυνόδευτων ανήλικων” λέει ο Μπάμπης Πέτσικος, υπεύθυνος εκπαίδευσης για τους ασυνόδευτους ανήλικους και συντονιστής του συγκεκριμένου εργαστηρίου. Το εργαστήριο περιλαμβάνει μαθήματα φωτογραφίας και κινηματογράφου, με έμφαση στο ντοκιμαντέρ. Με αυτό τον τρόπο δίνεται στους ανήλικους ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας το οποίο, «ξεπερνώντας τα όρια της γλώσσας, δίνει φωνή στους πρόσφυγες».

“Ένα από τα παιδιά, την πρώτη μέρα που έφτασε στο κέντρο, μου είπε ότι θέλει να γίνει δημοσιογράφος. Η ιδέα για αυτό το εργαστήριο ενισχύθηκε από την επιθυμία και το ενδιαφέρον των παιδιών”. Το βίντεο που παρακολουθήσαμε είναι μια πρώτη δουλειά πάνω στην τεχνική του stop motion, που έγινε με την καθοδήγηση του Θωμά Παππά, και ανέβηκε στο κανάλι των παιδιών στο YouTube. Η ιστορία βασίζεται στην αφήγηση ενός Γάλλου παραμυθά που πέρασε με την κιθάρα του από τη Μόρια πριν από λίγο καιρό.
Η ιδέα του εργαστηρίου είχε εξαρχής δύο σκοπούς. Ο πρώτος ήταν να υπηρετήσει τον εκπαιδευτικό του ρόλο και να δώσει στα παιδιά μια δημιουργική απασχόληση και ένα μέσο έκφρασης. Ο άλλος ήταν η καταπολέμηση της ξενοφοβίας, που τελευταία βλέπουμε να αυξάνεται ανησυχητικά.

“Παρακολουθώντας κανείς τις ειδήσεις για τη Μόρια, διαμορφώνει την εντύπωση πως εκεί βρίσκονται 3000 εγκληματίες. Η ιδέα είναι να δώσουμε τα εργαλεία στους ίδιους τους πρόσφυγες και σε μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες, τους ασυνόδευτους ανήλικους, να καταγράψουν και να παρουσιάσουν μια πιο ρεαλιστική και αληθινή εικόνα για τον πληθυσμό της Μόριας και τους πρόσφυγες γενικότερα. Η επαφή και η γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με τους προσφυγικούς – μεταναστευτικούς πληθυσμούς θα βοηθήσει στην κατανόηση των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος. Αν γνωρίσουμε τους ανθρώπους αυτούς, ο φόβος φεύγει”.
Παράλληλα, τα παιδιά, μέσα από αυτό το εργαστήριο, έχουν τη δυνατότητα να συλλάβουν σημαντικές στιγμές από τη ζωή των προσφύγων, μέσα και έξω από το camp, καταγράφοντας έτσι σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα. Τα παιδιά μας έδειξαν ότι με λιγα μέσα μπορούμε να κάνουμε πολλά. Ελπίζουμε να έχουμε συχνότερα τέτοιες θετικές ειδήσεις από τη Μόρια και ευχόμαστε καλή συνέχεια στο «Moria Cinema Laboratory», όπως και σε όλες τις άλλες πρωτοβουλίες που λειτουργούν αθόρυβα μέσα στους καταυλισμούς και εργάζονται για την άμβλυνση των προβλημάτων του προσφυγικού.

από εδώ

Last modified: 10 Οκτωβρίου 2022

Close