Written by 22:36 Αρχική Σελίδα

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας

 

Άμεση κατάργηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που αποτελούν προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ προς αποκατάσταση αδικιών και θεσμικών αλλαγών μνημονιακής έμπνευσης, μεταβατικό διάστημα με διορθώσεις στους ισχύοντες νόμους, έναρξη διαλόγου, με ορίζοντα ενός έτους για την διαμόρφωση νέων θεσμικών πλαισίων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ. Αυτός είναι ο σχεδιασμός της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας σε άμεσο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Η επιλογή του καθηγητή και αριστερού διανοούμενου Αριστείδη Μπαλτά στην κεφαλή του Υπερυπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, περικλείει έναν ισχυρό συμβολισμό για στροφή στα θέματα της εκπαίδευσης με επίκεντρο το δημόσιο χαρακτήρα της και την προσέγγιση της με την ευρύτερη έννοια της Παιδείας. Η πρόταξη του Πολιτισμού, εξάλλου στην νέα ονομασία ενισχύει αυτόν ακριβώς τον συμβολισμό. Αναπληρωτής στον τομέα αυτό θα είναι ο Νίκος Ξυδάκης. Τον κρίσιμο για την πολυπόθητη ανάπτυξη τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας αναλαμβάνει ο Κώστας Φωτάκης και την αρμοδιότητα του Αθλητισμού ο Σταύρος Κοντονής.

Ο Τάσος Κουράκης στο τιμόνι των αλλαγών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί μια επιλογή στην κατεύθυνση των προγραμματικών θέσεων αλλά και των άμεσων προτεραιοτήτων που έθεσε ο τομέας Παιδείας του κόμματος. Επικεφαλής αυτής της πολύμηνης διεργασίας ήταν ο νέος αναπληρωτής, ως συντονιστής στην ΚΟ και η τομεάρχης  Παιδείας του κόμματος, Έφη Καλαμαρά, η οποία δεν αποκλείεται να αναλάβει το νευραλγικό πόστο της Γενικής Γραμματέως.

Οι αλλαγές που αναμένονται άμεσα, λοιπόν, είναι:

 για το Λύκειο

 • Ενδοσχολικές και όχι πανελλαδικές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ και Β΄ Λυκείου από εφέτος τον Ιούνιο. Τα θέματα θα τα επιλέξουν οι διδάσκοντες. Θα καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων ως δεξαμενή υποχρεωτικής άντλησης του 50% των θεμάτων.
 • Δεν θα μετρήσει ο Βαθμός των πρώτων δύο τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγήστα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, για τους υποψήφιους του 2016
 • Καμία αλλαγή για τους εφετινούς μαθητές της Γ΄Λυκείου οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς δεν επηρεάστηκαν από τις αλλαγές του Νέου Λυκείου
 • Η Γ΄Λυκείου της χρονιάς 2015-2016 θα εξεταστούν στα μαθήματα που έχουν προετοιμαστεί. Θα μπορούν όμως να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους σχολές και τμήματα από 2 ή 3 επιστημονικά Πεδία. Πρόσβαση στα Παιδαγωγικά τμήματα από όλα τα Πεδία.
 • Πρόσβαση στις Θετικές, Τεχνολογικές και τις επιστήμες Υγείας από την 3η ομάδαΠρασανατολισμού
 • Επαναλειτουργία, από την επόμενη σχολική χρονιά, των τομέων και των ειδικοτήτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που έχουν καταργηθεί

για το Πανεπιστήμιο

 • Κατάργηση αμέσως των Συμβουλίων Ιδρύματος. Ανοικτό, αν υπάρξει χρόνος, να αλλάξει ο τρόπος εκλογής νέων πρυτανικών αρχών στο ΕΚΠΑ
 • Κατάργηση του χρονικού ορίου φοίτησης, (ν+2)
 • Επαναφορά του πανεπιστημιακού Ασύλου
 • Επανασύσταση συλλογικών Οργάνων με συμμετοχή και των φοιτητών, με ποσόστωση
 • Ανάκληση των διαγραφών φοιτητών, όπου έχουν γίνει

για το προσωπικό της Εκπαίδευσης

 • Επαναπρόσληψη αμέσως, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια που είναι σε διαθεσιμότητα
 • Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για τις ανάγκες της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, σε όλες τις βαθμίδες, από τους πίνακες αδιόριστων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και τους πίνακες αναπληρωτών οι οποίοι θα συμπληρωθούν με όσους εκπαιδευτικούς έχουν προϋπηρεσία από το 2010 και μετά που πάγωσε η τροφοδότηση των πινάκων.

Πηγή: 360pedia.gr

Last modified: 27 Ιανουαρίου 2015

Close