Με «προειδοποιητικές βολές» είχε διαφανεί η αντίδραση και η δυσαρέσκεια ορισμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Άλλωστε  για το θέμα αυτό η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει σύσκεψη ομοσπονδιών σήμερα Δευτέρα 13 Ιουλίου και ενδεχομένως μέσα στην ημέρα να δοθεί στη δημοσιότητα η ανακοίνωση – απολογισμός της σύσκεψης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ΑΔΕΔΥ καλεί στη συγκέντρωση απόψε (13/7) στις 7 στην Πλατεία Συντάγματος και  έχει αποφασιστεί απεργία στο δημόσιο τομέα για την Τετάρτη 15 Ιουλίου.

Ήδη δημοσιοποίησε τις θέσεις της για τη νέα συμφωνία, η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών  – λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), υπό τον τίτλο «Ο αγώνας εναντίον της πολιτικής των μνημονίων συνεχίζεται…».

Η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει πως: «Μία ακόμη οδυνηρή σελίδα στην τραγική ιστορία της ελληνικής κοινωνίας τον καιρό της κρίσης «γράφτηκε σήμερα το πρωί με την επιικύρωση μιας επώδυνης συμφωνίας, ενός νέου Μνημονίου με ξεκάθαρα υφεσιακά, αντικοινωνικά και αντιλαϊκά χαρακτηριστικά. Οι αλλαγές που προβλέπονται από τη νέα συμφωνία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πλήξουν πάλι αυτούς που μέχρι σήμερα επωμίστηκαν το βάρος μιας οικονομικής καταστροφής για την οποία δεν ευθύνονται.

Η ΟΙΕΛΕ έδωσε με συνέπεια την τελευταία πενταετία ένα σκληρό αγώνα για την προστασία του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αλλά και του κόσμου της εργασίας γενικότερα. Η κατάρρευση της δημόσιας εκπαίδευσης, η χωρίς όρια ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της παιδείας, η διάλυση κάθε ίχνους εργασιακού δικαιώματος των εκπαιδευτικών ήταν ο «νέος» κόσμος που οραματίστηκαν οι εμπνευστές των προηγούμενων Μνημονίων.

Δυστυχώς η πολιτική των αέναων περικοπών και της περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων επιβάλλεται από τους δανειστές και με τη νέα συμφωνία. Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θα συνεχίσουμε τη μάχη για το δημόσιο αγαθό της παιδείας, για το δίκαιο των αδύναμων, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων με το ίδιο πάθος, τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια αποφασιστικότητα που το πράτταμε μέχρι σήμερα. Είμαστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα ο αγώνας για την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των εργασιακών μας σχέσεων θα δικαιωθεί».

Συνεχίζοντας η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, σχολιάζει: «Με το μέρος μας είναι το δίκαιο. Είμαστε τμήμα μιας βαθιάς, μεγαλειώδους αλλαγής που έρχεται για να ανατρέψει την νεοφιλελεύθερη δυστοπία. Είμαστε τμήμα της αλλαγής που κάνει την εμφάνισή της όλο και πιο έντονα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και του πλανήτη μας.

Οι γραφειοκράτες-εκβιαστές που αυτή τη στιγμή κυριαρχούν στην Ε.Ε. και τις τελευταίες μέρες εξαθλιώνουν οικονομικά και ταπεινώνουν ηθικά έναν λαό, ο οποίος δεν διστάζει να λέει ΟΧΙ, γνωρίζουν ότι το έδαφος τρέμει κάτω από τα πόδια τους. Η Ευρώπη των μαχόμενων κοινωνιών, η Ευρώπη των λαών σύντομα θα πάρει τη ρεβάνς από το τερατώδες μόρφωμα στο οποίο έχουν μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ενωση το Βερολίνο και οι δορυφόροι του.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας έχοντας στο πλευρό μας τον κόσμο της εργασίας, τους άνεργους, τη νέα γενιά, τα συνδικάτα και τις συλλογικότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη που στέκονται αποφασιστικά στο πλευρό του ελληνικού λαού».

Ακολούθως η ΠΟΕΔΗΝ (πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία), προαναγγέλλει: «Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή του 3ου Μνημονίου».

H ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: «Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές το 3ο μνημόνιο που κατακρεουργεί τους πολίτες της Χώρας και διαλύει ότι απέμεινε σε ασφαλιστικό, εργασιακό, μισθολογικό, κοινωνικό δικαίωμα, από τις βάρβαρες Μνημονιακές πολιτικές που ασκήθηκαν την προηγούμενη πενταετία.

Στη σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ Δευτέρα 13/7/2015 εκφράστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η αναγκαιότητα, οργάνωσης δυναμικών απεργιακών κινητοποιήσεων διαρκείας για ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων.

Καλούμε τα Σωματεία – Μέλη σε αγωνιστική εγρήγορση, εν αναμονή των αποφάσεων της ΑΔΕΔΥ για Απεργιακές Κινητοποιήσεις (πιθανότατα 24ωρη Απεργία και Συγκέντρωση Τετάρτη 15/7/2015).

Οι Διοικήσεις των Σωματείων θα πρέπει να οργανώσουν Περιοδείες και Συγκεντρώσεις για ενημέρωση των εργαζομένων».

Aπό την πλευρά του το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Αρκετά λοιπόν ματώσαμε – αρκετά πληρώσαμε!

Είναι ώρα να πάρουμε τη ζωή μας, το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών μας στα δικά μας χέρια. Στα χέρια που χωρίς αυτά τίποτε δεν θα μπορούσε να γίνει σε αυτόν τον τόπο. Γιατί εμείς έχουμε τη δύναμη, είμαστε οι πολλοί, χωρίς εμάς κανένα γρανάζι δεν γυρνά!

Σήμερα φέρνουν στη Βουλή ένα νέο μνημόνιο -το τρίτο κατά σειρά- που είναι κι αυτό απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου».

Αναλυτικά την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ.