Written by 17:22 Αρχική Σελίδα

Οι μαθητές στους δρόμους: Ως Εδώ…!

 

 

Μαθητικά συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν προγραμματίσει οι μαθητές για Δευτέρα και Τρίτη ενάντια στο «Νέο Λύκειο» και την «Τράπεζα Θεμάτων», στις ελλείψεις καθηγητών, στο πρόβλημα της μεταφοράς, στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας κα «Ως εδώ! Δε θα ανεχτούμε πια αυτήν την κατάσταση!» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι μαθητές και καλούν σε μαζικές διαδηλώσεις για «να ακουστούν παντού τα αιτήματά μας».

 

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, πραγματοποίησαν οι μαθητές, ενώ πολλά σχολεία, ανά την Ελλάδα, τελούν υπό κατάληψη. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, από το πρωί της Δευτέρας βρίσκονται υπό κατάληψη 100 γυμνάσια και λύκεια σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή, όπως εξήγησε, το 30% των σχολείων της Δυτικής Ελλάδας.

 

 

Μαθητικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις με τους μαθητές να συντονίζουν τις κινήσεις τους μέσω των μέσων κοινωνικών δικτύωσης. Στην Θεσσαλονίκη μαθητές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, τη Δευτέρα το μεσημέρι. Μάλιστα προκλήθηκε ένταση όταν διευθυντής σχολείου επιχείρησε με τη συνδρομή της αστυνομίας να αποτρέψει συμμετοχή μαθητών στο συλλαλητήριο.


Κινητοποίηση και στην Πάτρα, όπου μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου και πραγματοποίησαν πορεία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας. Στη μαθητική συγκέντρωση στο Δημαρχείο στο Ρέθυμνο συμμετείχε και η Ένωση Γονέων, αλλά και οι καθηγητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας. Συγκέντρωση μαθητών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και στη Λαμία, και στη Βέροια, στο Άργος, στο Ναύπλιο αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την Τρίτη.

 
 
 

H ανακοίνωση – κάλεσμα 15μελών, 5μελών και Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων

Οι αγωνιστικές δράσεις μας από την αρχή της χρονιάς, οι κινητοποιήσεις, οι εκλογές των 15μελών και 5μελών, η συζήτηση, οι συνελεύσεις μέσα στα σχολεία, ο συντονισμός, η συμμετοχή χιλιάδων μαθητών στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους φοιτητές μάς έχουν κάνει πιο δυνατούς!

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα!

Για να ακουστεί η δική μας φωνή!

Γιατί δεν πάει άλλο με το τρέξιμο από το πρωί μέχρι το βράδυ, τις συνεχόμενες πανελλήνιες εξετάσεις, να τρελαινόμαστε για να πάρουμε το απολυτήριο ή να περάσουμε σε κάποια σχολή.

Γιατί δεν πάει άλλο με τους γονείς μας να πληρώνουν για τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα, για άλλα λειτουργικά του σχολείου. Να μην έχουν τα σχολεία μας τα απαραίτητα για να λειτουργήσουν, καθηγητές, βιβλία, θέρμανση, να μην έχουμε δωρεάν μετακινήσεις κ.λπ.

Γιατί στο μέλλον μας δε χωράνε οι ουρές των ανέργων καιάη δουλειά για λίγους μήνες και χωρίς δικαιώματα!

Γιατί θέλουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, που δεν θα κοιτάει την τσέπη των γονιών μας, αλλά θα προσφέρει ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά. Γιατί αυτό το σχολείο που έχουν ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις που τη στηρίζουν, έχει κάνει την παιδεία εμπόρευμα, μοιράζει σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες, ανάλογα με αυτά που θέλουν να μαθαίνουμε για να είμαστε φτηνοί, ευέλικτοι, όπως οι ίδιοι λένε, εργαζόμενοι, με το κεφάλι σκυφτό.

Ως εδώ! Δε θα ανεχτούμε πια αυτήν την κατάσταση!

Στέλνουμε το μήνυμά μας. Να ακουστούν παντού τα αιτήματα μας:

 • Όχι στο Νέο Λύκειο!
 • Να καταργηθεί η «Τράπεζα Θεμάτων». Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό-προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.
 • Όχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια και τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
 • Κανένα σχολείο χωρίς καθηγητές. Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές για την κάλυψη όλων των αναγκών. Καμία συγχώνευση τμήματος, κανένα κλείσιμο σχολείου.
 • Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη μας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης. Να δοθεί δωρεάν το βιβλίο των Αγγλικών σε όλους τους μαθητές.
 • Καμία κατάργηση ειδικότητας στα ΕΠΑΛ. Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία που λείπουν.
 • Ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές και για όλες τις ώρες της ημέρας. Έκδοση πάσο για δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα. Να καταργηθούν τα πρόστιμα σε μαθητές.
 • Έκτακτο κονδύλι στους δήμους για να εξασφαλιστεί ένα γεύμα στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος για όλους τους μαθητές.
 • Καμία ποινικοποίηση των αγώνων που αποφασίζουν οι μαθητές. Οι εκλογές και η λειτουργία των μαθητικών οργάνων είναι υπόθεση των μαθητών, όχι του Υπουργείου και των διευθυντών.
 • Κανένας μαθητής χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Εξασφάλιση υποδομών για τη λειτουργία των αθλητικών και πολιτιστικών μαθητικών ομάδων.

Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια!

Τίποτα δεν χαρίζεται… Τα πάντα κατακτιούνται με αγώνα!

Από τη Δευτέρα συνεχίζουμε με πιο δυναμικούς και οργανωμένους αγώνες! Τα συζητάμε όλα αυτά μέσα στις τάξεις με τους συμμαθητές μας, γιατί πρέπει να γίνουμε περισσότεροι!

 1. Δευτέρα 3/11 και Τρίτη 4/11 προχωράμε σε μαθητικά συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη και γειτονιά, στο Υπουργείο, σε γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα δημαρχεία και αλλού, σε αποκλεισμούς δρόμων και άλλες δράσεις.
 2. Τα νέα μας μαθητικά συμβούλια να μπούνε μπροστά και να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε σχολείο!
 3. Εξελίσσουμε τον συντονισμό σε κάθε πόλη για να είμαστε μία γροθιά, να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας μας. Όπου υπάρχουν Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων τα στηρίζουμε για να απλωθούν σε περισσότερα σχολεία. Όπου δεν υπάρχουν παίρνουμε την πρωτοβουλία και φτιάχνουμε.
 4. Διοργανώνουμε συναυλίες και άλλες δραστηριότητες, βγάζουμε εφημερίδες και άλλα έντυπα, κάνουμε γνωστά τα αιτήματά μας! Συμμετέχουμε στον μαχητικό και αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου, και μέσα και έξω από τα σχολεία μας, στις σχολικές γιορτές αλλά και στις πορείες που οργανώνονται.
 5. Ετοιμαζόμαστε να συμμετέχουμε στις 27/11, μέρα απεργίας, με μαθητικά συλλαλητήρια και όπου τα σχολεία θα είναι κλειστά.

Last modified: 3 Νοεμβρίου 2014

Close