Written by 19:38 Ανακοινώσεις, ΑΣΕ

ΟΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΜΕΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ « Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

 

Η κυβέρνηση με την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παρόλο που με το άρθρο 33 αναφέρεται στη θεσμοθέτηση της έναρξηςγια την καθιέρωση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής,  στην παράγραφο 3 την παραπέμπει για υλοποίηση στο απώτερο μέλλον και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες,  αφού η ένταξη γεωγραφικά των δήμων στη διαδικασία θα γίνεται μετά από γνώμη του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, την  εισήγηση του αντίστοιχου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον τελικό ορισμό των Δήμων που θα υλοποιούν τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή ύστερα από κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπ. Παιδείας και Οικονομικών.

 

      Τριμερείς επιτροπές  για τον Σύλλογο Π.Ε. « Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ »

Οι συνεδριάσεις των τριμερών επιτροπών του άρθρου 33 του ν.4521/2018 , που συγκροτήθηκαν για να γνωμοδοτήσουν για τη δυνατότητα εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής  στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Βριλησσίων, Φιλοθέης-Ψυχικού, και Χαλανδρίου πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 2/4, την Τρίτη 3/4, και την Τετάρτη 4/4.Η συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής στον Δήμο Πεντέλης δεν πραγματοποιήθηκε λόγω άρνησης του Δημάρχου κ. Στεργίου Δημητρίου να συμμετάσχει  στην προκαθορισμένη συνάντηση.

 

Στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν  συμμετείχαν: ο Δ/ντής Π.Ε. Β΄Αθήνας κ. Ανδρώνης Αθανάσιος, οι Δήμαρχοι των παραπάνω Δήμων και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Περικλής» Τσιρίγος Νικήτας.

Ο Δ/ντης Π.Ε. Β Αθήνας  Ανδρώνης Αθανάσιος σε όλες τις συνεδριάσεις των επιτροπών πρότεινε την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης από το σχολ. έτος 2018-2019.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας  «Ο Περικλής» Τσιρίγος Νικήτας κατέθεσε σε όλες τις επιτροπές οι οποίες συνεδρίασαν αλλά και στον Διευθυντή Εκπαίδευσης  , με την μορφή υπομνήματος την απόφαση του Συλλόγου μας για ΑΜΕΣΗ & ΚΑΘΟΛΙΚΗεφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε όλα τα Νηπιαγωγεία των Δήμων ευθύνης του Συλλόγου μας .

 Οι  Δήμαρχοι Παπάγου-Χολαργού, Βριλησσίων και Φιλοθέης-Ψυχικού διαφώνησαν με την άμεση εφαρμογή του Νόμου 4521/2018, από την επόμενη σχολ. χρονιά 2018-2019 λόγω της έλλειψης ικανού χρόνου για εξεύρεση του κατάλληλου αριθμού αιθουσών, ενώ οι Δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου δήλωσαν ότι «προσέρχονται» και «συμφωνούν» αντίστοιχα, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν κι αυτοί  στην εξεύρεση αιθουσών μέχρι την έναρξη της επόμενης  σχολ. χρονιάς 2018-2019.

 

Γνωμοδότηση των τριμερών επιτροπών

Ουσιαστικά κανένας από τους Δημάρχους δεν εγγυήθηκε ότι θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες αίθουσες που χρειάζονται στον Δήμο του, για την εφαρμογή του Νόμου 4521/2018 από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς 2018-2019.

 

Η κυβέρνηση δεν παίρνει καν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να γίνει πραγματικότητα το αίτημα για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή αφού ούτε στο σχέδιο νόμου ούτε από  τον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται ένα μέτρο στην κατεύθυνση ανάπτυξηςτων υποδομώντου δημόσιου Νηπιαγωγείου με την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων και τη στελέχωσή του με το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Πουθενά επίσης δεν αναφέρεται, αν στα «μεταβατικά» χρόνια και στους δήμους που θα έχουν ενταχθεί στις περιοχές της «Δίχρονης» θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή όλων των παιδιών στο δημόσιο Νηπιαγωγείο ήθα υπάρχει δικαίωμα επιλογής των γονιών ανάμεσα στο δημόσιο Νηπιαγωγείο και σε παιδικό σταθμό.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τις στοχεύσεις της αντιλαϊκής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που από τη μια τσακίζει τη ζωή μας και από την άλλη επιδιώκει να παρουσιάσει ότι δήθεν ικανοποιεί λαϊκά αιτήματα.  

Στο παιχνίδι όμως της κυβέρνησης εντάσσεται και η ΚΕΔΕ, με τη γνωστή θέση της για πέρασμα της Προσχολικής Αγωγής στου Δήμους και την υπεράσπιση του καθεστώτος των voucher, των κουπονιών και των τροφείων, αλλά και συνδικαλιστικές ηγεσίες στους ΟΤΑ που αρνούνται το δικαίωμα των νηπίων για την παροχή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής μέσα από το δημόσιο νηπιαγωγείο με αποκλειστική ευθύνη του Υπ. Παιδείας.

 

 

Εδώ και τώρα Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα νήπια – προνήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο!

Εδώ και τώρα μέτρα ανάπτυξης των υποδομών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση, που να καλύπτει τις ανάγκες.

 Καμία σκέψη για το πέρασμα των Νηπιαγωγείων στους Δήμους.

Όλα τα παιδιά πριν την ηλικία των  τεσσάρων ετών σε δημόσιους αποκλειστικά δωρεάν παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία.

 

 

 

Last modified: 16 Απριλίου 2018

Close