Written by 21:32 Slider, Αιρετοί, Αρχική Σελίδα

Νίκου Παπασπύρου

και της αναπληρωματικής αιρετού Β΄Αθήνας

Άννας-ΜάγιαςΣταυροπούλου

εκλεγμένων  με το ψηφοδέλτιο  «Διέξοδος Εκπαιδευτική Συσπείρωση»

ΘΕΜΑ: Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στην Π.Ε Β΄Αθήνας

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας ότι μέχρι τα μέσα Οκτώβρη θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στα σχολεία και θα έχουν καλυφθεί τα κενά με πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών η κατάσταση στα σχολεία παραμένει τραγική.

Από το 2010 μέχρι σήμερα, όπου οι κυβερνήσεις μάς έχουν καταδικάσει με τις βάρβαρες αντιεκπαιδευτικές  μνημονιακές πολιτικές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν γίνει 12.190 συνταξιοδοτήσεις και ουσιαστικά είναι ανύπαρκτες οι προσλήψεις.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δια στόματος Μπαλτά, είχε ανακοινώσει το μόνιμο διορισμό 2500 εκπαιδευτικών, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Τώρα ενώ επικοινωνιακά μιλούν για προσλήψεις αναπληρωτών και ότι η ειδική αγωγή είναι προτεραιότητά τους στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: τα χιλιάδες κενά δεν καλύπτονται, οι δομές της ειδικής αγωγής διαλύονται και συγχρόνως εκπαιδευτικοί οδηγούνται στην ανεργία.

Η εφαρμογή της πολιτικής που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, με τη συνενοχή των κυβερνήσεων, οδηγεί τη Δημόσια Εκπαίδευση σε διάλυση

Το πρόβλημα θα πολλαπλασιάζεται χρόνο με το χρόνο και η συγκυβέρνηση των μνημονίων προτίθεται ξανά με αντιδραστικό τρόπο να το αντιμετωπίσει. Η πρόσφατη εγκύκλιος Φίλη για τη λειτουργία των ολοήμερων ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να μην λειτουργήσουν για μια ακόμη χρονιά τα ολοήμερα, ακολουθώντας την πεπατημένη της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία θα έχουμε ξανά, με αποφάσεις των διευθυντών εκπαίδευσης μετακινήσεις δασκάλων των ολοήμερων τμημάτων για να καλύψουν κενά στο πρωινό πρόγραμμα.

Αυτή είναι η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας:

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες σχετικά με την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία»

Για την εύρυθμη λειτουργία των ολοήμερων δημοτικών σχολείων οι εκπαιδευτικοί ΠΕ 70 τοποθετούνται κατά προτεραιότητα, ως εξής:

– Στο πρωινό πρόγραμμα, ώστε να στελεχωθούν όλα τα πρωινά τμήματα.

– Στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, πλην των Ε.Α.Ε.Π., τουλάχιστον ένας εκπαιδευτικός.

Στις σχολικές μονάδες με ΕΑΕΠ, το ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργήσει:

– με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ΠΕ 70.

– με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Οι δάσκαλοι που προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ (Υποστήριξη Ολοήμερων Σχολείων) τοποθετούνται αποκλειστικά στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων. Η τοποθέτηση των δασκάλων αυτών θα πρέπει να γίνει στις σχολικές μονάδες, στις οποίες δεν υπάρχει δάσκαλος στο ολοήμερο πρόγραμμα.

Την εποπτεία–εφημερία του ολοήμερου έχει εκπαιδευτικός που διδάσκει στο/στα ολοήμερο/α τμήμα/τα συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Στις απώτερες σκέψεις του υπουργείου είναι και η αύξηση του διδακτικού ωραρίου (τρεις φορές ήδη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) αλλά και η αναδιάρθρωση του ωρολογίου προγράμματος των σχολείων βαφτίζοντας εξάωρο διδακτικό το σημερινό επτάωρο με την επιμήκυνση των ωρών διδασκαλίας και κάποιων διαλειμμάτων. Πρέπει να αναφέρουμε βέβαια ότι στη Διεύθυνση μας, στη Β Αθήνας,  υπάρχει πλέον ένας πολύ μεγάλος αριθμός τμημάτων που υπερβαίνει το όριο των 25 μαθητών ανά τμήμα ακόμη και σε περιπτώσεις τμημάτων όπου φοιτούν μαθητές με διάγνωση ειδικών  μαθησιακών δυσκολιών. Γεγονός στο οποίο έχει συμβάλει και ο Δ/ντής Π.Ε Β΄Αθήνας.

Ειδικά στη Β΄ Αθήνας, που έχει πολύ μεγάλο αριθμό σχολείων ΕΑΕΠ άρα πλήττεται ιδιαίτερα από την έλλειψη εκπαιδευτικών ειδικοτήτων,  υπάρχουν τα παρακάτω κενά με βάση τα λειτουργικά κενά που έχει δώσει η ίδια η Δ/νση Π.Ε. Β΄Αθήνας:

19 δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής

4 νηπιαγωγοί  Ειδικής Αγωγής.

260 εκπαιδευτικοί που απαιτούνται μέχρι στιγμής για να καλύψουν την παράλληλη στήριξη σε δημοτικά και νηπιαγωγεία.

17 εκπαιδευτικοί Αγγλικής Γλώσσας

18 εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής

12 εκπαιδευτικοί Μουσικής

7 εκπαιδευτικοί Πληροφορικής

50 εκπαιδευτικοί Εικαστικών

38 Εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 425 εκπαιδευτικοί!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε:

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας: Νίκος Παπασπύρος

Τηλ.: 6973056740. Τηλ. Σχολείου: 2106515590