Written by 20:59 Εκπ/κή Συσπείρωση

Οι ……«εκκρεμότητες» τραγουδάνε ακόμα!

 

αναπληρωτές3

   σημαία            ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές

               ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.     

    26–09–2015          

                                                                                                                                                                                                  

Οι ……«εκκρεμότητες» τραγουδάνε ακόμα!

Τα σχολεία όλης της χώρας υπολειτουργούν ή παραμένουν ακόμα κλειστά με 27.000 κενά την ίδια ώρα που ο υπουργός κος  Φίλης δηλώνει πως η σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά…μόνο κάποιες εκκρεμότητες είναι που πρέπει να επιλυθούν.

Οι «εκκρεμότητες» αυτές είναι 27.000 αναπληρωτές και αναπληρώτριες που παραμένουν στην ανεργία, χιλιάδες κενά στα σχολεία, τμήματα και σχολειά ολόκληρα κλειστά. Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πώς βλέπει το υπουργείο και η κυβέρνηση την παιδεία και πώς πραγματικά είναι η κατάσταση. Για το Υπουργείο 27.000 κενά είναι εκκρεμότητες.Oλοήμερα κλειστά, ειδικά σχολεία κλειστά ή τυπικά ανοιχτά και τμήματα 27άρια πλέον είναι δεδομένα, με ό,τι σημαίνει αυτό για την παρεχόμενη εκπαίδευση και τη μείωση του αριθμού των κενών.

Μια ακόμα χρονιά με μηδενικούς διορισμούς και με  πρωτοφανή πλέον καθυστέρηση στην πρόσληψη αναπληρωτών. Χιλιάδες αναπληρωτές χάνουν τουλάχιστον ενός μήνα μισθό, σε μια εποχή φτώχειας και εξαθλίωσης, με τις αυτονόητες συνέπειες σε περαιτέρω επιδόματα και αποζημιώσεις. Τα εκατομμύρια ευρώ από τους μισθούς των αναπληρωτών «τα κερδίζει» ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, προϊόν της σκληρής μνημονιακής πολιτικής λιτότητας και της μείωσης του κόστους λειτουργίας του δημοσίου με κάθε τρόπο.

Ταυτόχρονα, ένα από τα χρόνια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος που είναι οι προσλήψεις του μεγαλύτερου μέρους των αναπληρωτών να γίνονται σε μία και μόνο φάση, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι αδικίες και οι αναγκαστικές μετακινήσεις μόνιμων και αναπληρωτών/ριων, γίνεται κατάφορα πιο άδικο φέτος με τον πολύ μικρό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν στην πρώτη φάση. Άλλωστε η πρώτη φάση περιλαμβάνει το ιλιγγιώδες νούμερο των….. 2579 προσλήψεων, κάνοντας πια φανερό ότι τα κενά των σχολείων δεν θα καλυφθούν μέχρι τις 10 Οκτώβρη όπως «δεσμεύεται» η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η πραγματικότητα γίνεται ακόμα πιο ζοφερή καθώς περνάμε στην πραγματικότητα που επιφυλάσσουν τα παραδοτέα του 3ου μνημονίου και η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Οι αντιδραστικές πολιτικές στην εκπαίδευση βαθαίνουν και μετρούν τους στόχους τους ανά μήνα: νέο ενιαίο μισθολόγιο τον Οκτώβρη-μειώσεις στους μισθούς από Γενάρη, διατήρηση του συντελεστή συνταξιοδοτήσεων/αποχωρήσεων για το 2016 και νέος συντελεστής για το 2017-2019 ως τέλη Οκτώβρη, νέο πλαίσιο αξιολόγησης από Νοέμβρη, «εκσυχρονισμός» των ΕΠΑΛ και εμπέδωση της μαθητείας/επιχειρηματικότητας από Δεκέμβρη, συνδυαστικά με καθορισμό τριετούς στρατηγικής μεταρρυθμίσεων για το δημόσιο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέσπιση μόνιμου συστήματος κινητικότητας και «εκσυγχρονισμό» της διαδικασίας προσλήψεων, με δεδομένο «φυσικά» το ανώτατο όριο των μισθολογικών δαπανών. Ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα συνολικών αναδιαρθρώσεων, που φιλοδοξούν να γκρεμίσουν ό,τι παραμένει όρθιο στη δημόσια εκπαίδευση.

Το ντεμπούτο της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της. Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού κας  Αναγνωστοπούλου που έκανε «γαργάρα» τα χιλιάδες κενά στα σχολεία αλλά υπερθεμάτισε για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών.

Αναρωτιέται κανείς πώς νοείται η «αξιολόγηση των σχολικών δομών» στα σχολεία που δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα ευρώ στα ταμεία των σχολικών επιτροπών, στα σχολεία που στοιβάζουν τους μαθητές σαν τις σαρδέλες, τους δέχονται εκ περιτροπής ή και καθόλου.

Αναρωτιέται κανείς πώς νοείται η «αξιολόγηση κατόπιν» των εκπαιδευτικών, δήθεν μη τιμωρητική, τη στιγμή που λέξεις-κλειδιά του τρίτου μνημονίου για την εκπαίδευση (πέραν της αξιολόγησης…) είναι η μείωση του κόστους, η μαθητεία και η επιχειρηματικότητα.

Αναρωτιέται κανείς σε ποιους απευθύνονται οι συνεχιστές του διδύμου Μπαλτά-Κουράκη, του Αρβανιτόπουλου και της Διαμαντοπούλου, όταν ο προγραμματισμός χιλιάδων γονιών και εκπαιδευτικών είναι στον αέρα, όταν χιλιάδες αναπληρωτές είναι έτοιμοι να διατρέξουν τη χώρα χωρίς φράγκο στην τσέπη τους κι άλλοι παραμένουν στο ακουστικό τους μπας και υπογραφούν οι «σίγουρες» πιστώσεις ΠΔΕ.

Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του 3ου μνημονίου και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δείχνουν ξεκάθαρα το μέλλον που επιφυλάσσουν στην εκπαίδευση.

Για εμάς τους αναπληρωτές/ριες: αδιοριστία, ελαστικές σχέσεις εργασίας και αξιολόγηση, εντατικοποίηση και μισθούς φτώχειας, για τα παιδιά μας: τάξεις κονσέρβες, κενά, κατηργημένες υποστηρικτικές δομές…Κάθε χρόνο λοιπόν ο θησαυρός που μας τάζουν αποδεικνύεται άνθρακας και αδιατάρακτα συνεχίζουν την πολιτική των περικοπών που οδηγεί εμάς στην ανεργία και τα παιδιά μας στην αμορφωσιά.

Μας θέλουν σκυφτούς, πολυδιασπασμένους, μακριά από συλλογικές διαδικασίες, μακριά από τα σωματεία μας, μακριά από αγωνιστικές διεκδικήσεις, για να ‘μαστε  βορρά στις ορέξεις τους. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη!Μόνο μας όπλο ο συλλογικός μας αγώνας για την ανατροπή τους!

Κάλυψη τώρα όλων των κενών!

Μόνιμοι, μαζικοί διορισμοί!!!!

Καλούμε όλες και όλους

σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας

την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στις 1μ.μ.

μαζί με συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικούς.

Last modified: 27 Σεπτεμβρίου 2015

Close