Written by 18:27 Εκπ/κή Συσπείρωση

Όχι στη γκετοποίηση… Δικαίωμα εγγραφής στη δημόσια εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών!

 

προσφυγοπουλο1

 σημαία      ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

       ΣΥΛΛΟΓΟΥ “Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ”

 

Όχι στη γκετοποίηση …Δικαίωμα εγγραφής στη δημόσια εκπαίδευση

των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών!

 

Και να λοιπόν που ο βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά  και ίσως οριστικά για τα χιλιάδες προσφυγόπουλα που βυθίζουν τα όνειρά τους στα λασπόνερα της Ειδομένης. 

Και να λοιπόν που τα παιδιά – αριθμοί με το βραχιόλι ταυτοποίησης στο χέρι καταγράφονται από τους εκπροσώπους του Ευρωπαΐκού Κράτους, « έρημα κι απρόσωπα » ωστόσο αυτά,  καθώς η προσωπική τους λαχτάρα να βρουν μια καινούρια πατρίδα και να ξαναστήσουν μια καινούρια ζωή δεν καταγράφεται στα ηλεκτρονικά του αρχεία.

Τα hot spots, ευρηματική ονομασία,  όχι χωρίς σημασία όμως, των κέντρων « υποδοχής και (ηλεκτρονικής) καταγραφής» άρα προσωρινής διαμονής προσφύγων,  γεμίζουν καθημερινά από κυνηγημένους ανθρώπους που με πείσμα και υπομονή περιμένουν  στη συντριπτική τους πλειοψηφία να διαβούν τα σύνορα ενώ κάποιοι λιγότεροι προσδοκούν να αποκτήσουν  άσυλο για να μείνουν και να ζήσουν στο δικό μας τόπο.

Και να λοιπόν που η αναγκαστική προσωρινή διαμονή των προσφύγων  σε αυτά διατηρείται επ΄αόριστον και η ελληνική κυβέρνηση των μνημονίων σε πλήρη ευθυγράμμιση με  τις πολιτικές της ΕΕ που βλέπει τους πρόσφυγες σαν εμπόρευμα που θα χρησιμοποιηθεί ως φτηνό εργατικό δυναμικό, σχεδιάζει όπως φαίνεται, να μετατρέψει  τα  hot spots  σε κέντρα μόνιμης « φιλοξενίας » διαμορφώνοντας  συνθήκες γκέτο. 

Πρώτο δείγμα,  τα δημοσιεύματα για προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών ανάμεσα στις ειδικότητες που θα περιλαμβάνει προκήρυξη για 8μηνες συμβάσεις εργασίας στα  hot spots και με μισθούς από 450 έως 620 ευρώ τύπου κοινωφελούς εργασίας σε πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαικά κονδύλια!

Αποκλεισμός και απομόνωση των προσφυγόπουλων σε σχολικές δομές εντός των τειχών – hot spots- με προφανή τελικά την αποδοχή της παραμονής του προσφυγικού κόσμου που ωστόσο δεν επιθυμεί  να παραμείνει στη χώρα μας  με τη συνδρομή του χρήματος ΕΣΠΑ  και ταυτόχρονα συγκάλυψη της ανεργίας.

Οι εκπαιδευτικοί, στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που δραπετεύουν από τις χώρες του πολέμου και της φτώχειας, με οργάνωση της βοήθειας προς τους πρόσφυγες, με δράσεις και κινητοποιήσεις κατά του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ενάντια στην πολιτική της καταστολής και των επαναπροωθήσεων, των απελάσεων, των φραχτών, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και της FRONTEX.

Την ώρα που η ΕΕ αποφασίζει να κλείσει τα σύνορά της και να φυλακίσει τους κατατρεγμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι να τους ξαναστείλει πίσω, εμείς οι εκπαιδευτικοί απαιτούμε ελεύθερη διέλευση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να πάνε στις χώρες που επιθυμούν και ταυτόχρονα στη χώρα μας να έχουν ίσα δικαιώματα στην παιδεία, στην υγεία, στην σίτιση και στη στέγαση, παροχή ασύλου και ιθαγένεια για όλα τα παιδιά που το επιθυμούν, χωρίς αποκλεισμούς.

Η προσφυγιά και η μετανάστευση προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες  χώρες της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα της φτώχειας και της ασφυξίας που προκάλεσαν στον Τρίτο κόσμο οι πολιτικές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των σφαγών, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή από ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία και τη διευκόλυνση από την κυβέρνηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Οι εκπαιδευτικοί παλεύουμε για ένα σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά άσχετα από εθνικότητα, θρήσκευμα, γλώσσα. Απαιτούμε τη λήψη ειδικών αντισταθμιστικών εκπαιδευτικών μέτρων για τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων.

Ανοιχτά σύνορα-ανοιχτά σχολεία!

Απαιτούμε τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών να αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς κανένα διαδικαστικό και γραφειοκρατικό εμπόδιο και όχι γκετοποίηση στα hot spots.

Απαιτούμε  όλα τα παιδιά που βρίσκονται στον τόπο μας να έχουν ελεύθερη κι απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση και ομαλή ένταξη στην κοινωνία..

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας τη δημιουργία τμημάτων υποδοχής γι’ αυτά τα παιδιά, την πρόσληψη εκπαιδευτικών τώρα με μόνιμους διορισμούς.

Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Ελεύθερη κι απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση

των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών

Κανένα παιδί μακριά από το σχολείο

Δημόσιο Δωρεάν σχολείο για όλους

 

 

 

Last modified: 3 Απριλίου 2016

Close