Written by 21:45 ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο Σύλλογός μας “Ο Περικλής” δεν θα ακολουθήσει το δρόμο του συμβιβασμού και της υποταγής

 

 Αποτέλεσμα εικόνας για https:Για να δούμε τα άστρα πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι

        ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

        ΣΥΛΛΟΓΟΥ “Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ”                                                

                      ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ  Π.Ε.                                                                                        

31/1/17

Για να δεις τ’ άστρα πρέπει να σηκώσεις  κεφάλι

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου το Δημόσιο Σχολείο και το Νηπιαγωγείο βρίσκονται στη δίνη σοβαρότατων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που δρομολογούνται με το μανδύα των παιδαγωγικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος των μαθητών και της Εκπαίδευσης. Μάλιστα εντελώς αιφνιδιαστικά το Υπουργείο  Παιδείας ανακοίνωσε στις 30/1 ρυθμίσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς τις οποίες όπως λέει θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνει προσλήψεις εκπαιδευτικών από τους Δήμους, ισοπεδωτικές αλλαγές στην ειδική αγωγή  και την επαναφορά της διαβόητης από την εποχή της Διαμαντοπούλου ποινής αποκλεισμού από τους πίνακες και τις προσλήψεις στην δημόσια εκπαίδευση  για 2 χρόνια των αναπληρωτών που δεν αποδέχονται την πρόσληψη ή αναγκάζονται να παραιτηθούν στη διάρκεια της χρονιάς.

Τα εργασιακά δικαιώματα  βάλλονται ανελέητα και στον κόσμο της εκπαίδευσης ενώ αμφισβητείται πλέον ανοιχτά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με ρυθμίσεις  που καθιστούν εν δυνάμει άνεργους τόσο τους ελαστικά εργαζόμενους όσο και  τους έως τώρα μόνιμους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας με αλλεπάλληλα επικοινωνιακά παιχνίδια προσπαθούν να εξασφαλίσουν  την κοινωνική συναίνεση και να μας πείσουν ή τουλάχιστον να μας εξαναγκάσουν, όπως και  οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική των μνημονίων, της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ, των τραπεζών και του μεγάλου Κεφαλαίου, να την  αποδεχτούμε ως επιβεβλημένο πλέον μονόδρομο.

Στο σύλλογό μας

Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο το σωματείο μας θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποτελεί το πεδίο της συσπείρωσης, του σχεδιασμού και της οργάνωσης καθημερινών συλλογικών μικρών και μεγαλύτερων αγώνων, για να αντιπαλέψουμε αποτελεσματικά τα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαΐκά σχέδιά τους.

Ωστόσο έχουν περάσει  δύο μήνες από τις εκλογές και την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του συλλόγου μας και ήδη στο διάστημα αυτό η «αλλαγή σελίδας» στον προσανατολισμό του Συλλόγου μας, με τη συγκρότηση της πλειοψηφίας των ΔΑΚΕ-ΑΚΣΥΑ/ΔΗΣΥ είναι ορατή.Η πλειοψηφία του Δ.Σ. βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης.

 

Συγκεκριμένα:

 1. Δεν έχει ως τώρα κατατεθεί από την πλειοψηφία των ΔΑΚΕ-ΑΚΣΥΑ/ΔΗΣΥ καμία πρόταση σε επίπεδο αγωνιστικού πλαισίου αναφορικά με τα οξυμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί στο σύλλογό μας.
 2. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δύο μήνες μετά την τακτική Γ.Σ. του συλλόγου μας οι αποφάσεις της δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί και δεν έχει μάλιστα για ορισμένες από αυτές δρομολογηθεί η υλοποίησή τους (εκπρόσωποι συλ. διδασκόντων των σχολ. μονάδων, ομάδα νηπιαγωγών – ομάδα αναπληρωτών, διοργάνωση εκδηλώσεων με γονείς ανά Δήμο/σχολείο)
 3. Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί με  σχετικό Δ.Τ.(19-12-16), το Δ.Σ. του συλλόγου μας  από κοινού με το Δ.Σ. του Συλλόγου Αμαρουσίου είχαν  πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση Β΄ Αθήνας στις 15-12-16  σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων και τα εργασιακά προβλήματα των εκπαιδευτικών ( κάλυψη κενών σε εκπαιδευτικούς, τοποθετήσεις, προσμέτρηση ώρας σίτισης σε όλους τους εκπ/κούς που εμπλέκονται, μετακινήσεις εκπαιδευτικών, λειτουργία Π.Υ.Σ.Π. Ε. Β΄ Αθήνας κλπ.).

Παρότι η παράσταση είχε προγραμματισθεί και δημοσιοποιηθεί από ημέρες ,ο Διευθυντής Εκπαίδευσης απουσίαζε και έγινε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Δ/ντή και την Προϊσταμένη  Εκπ. Θεμάτων οι οποίοι παρότι  παρέστησαν αντ΄αυτού, δεν απάντησαν σε κανένα από τα ζητήματα τα οποία τα μέλη των Δ.Σ. έθεσαν.

Στο μεταξύ τα οξύτατα προβλήματα των σχολείων μας εξακολουθούν να υφίστανται και η διαχείριση  της καθημερινής σχολικής μιζέριας στο πλαίσιο της εφαρμογής της αντιεκαιδευτικής πολιτικής των μνημονίων και της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης της Εκπαίδευσης, καλά κρατεί από πλευράς Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Παραλληλα οι παθογένειες στη λειτουργία της Διοίκησης με εξακολουθητική παραβίαση των κανόνων ( μη δημοσιοποίηση των κενών και των αποφάσεων του ΠΥΣΠΕ) παραμένουν.

Δεδομένων  όλων των παραπάνω  ως Διέξοδος Η Αγωνιστική Συσπείρωση καταθέσαμε πρόταση στο Δ.Σ. για νέα παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση Β΄Αθήνας  σε συντονισμό μάλιστα και πάλι με τον Σύλλογο Αμαρουσίου για την Πέμπτη  19/1.

Η πρότασή μας απορρίφθηκε από το σύνολο των εκπροσώπων των άλλων παρατάξεων (ΔΑΚΕ-ΑΚΣΥΑ/ΔΗΣΥ- ΡΩΓΜΗ) με το εξής κοινό σκεπτικό και μάλιστα με παρόμοια διατυπωμένη αιτιολογία:  «με κάποιο στόχο και όχι για απλές συζητήσεις εργασίας και διαπιστώσεις» (ΔΑΚΕ) «αν δεν έχουμε συγκεκριμένα αιτήματα και θέματα» (ΡΩΓΜΗ) .Εντύπωση προκαλεί πραγματικά η συνομολογία τους για την απουσία αντικειμένου και προτάγματος για την παράσταση διαμαρτυρίας!

Κατά την εκτίμησή μας η τακτική αυτή βαδίζει το δρόμο της υποταγής και του συμβιβασμού  και εξυπηρετεί σιωπηλά και αθόρυβα τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης και της εντολοδόχου Διοίκησης.

 1. Παράλληλα εύσχημα αποφεύγεται η διοργάνωση κινητοποίησης για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κτίριο του ΟΤΕ πολύ κοντά σε τέσσερις σχολικές μονάδες της Αγίας Παρασκευής, δράση η οποία έχει αποφασιστεί από την πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι η πρόταση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου-αφιερώματος  με κείμενα και εικόνες σχετικά με το τραγικά επίκαιρο θέμα της προσφυγιάς για την έκδοση της φετινής ατζέντας του Συλλόγου μας, δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία των ΔΑΚΕ-ΑΚΣΥΑ/ΔΗΣΥ στο Δ.Σ του Συλλόγου μας.

Η έως τώρα δράση του περιορίζεται στην οργάνωση ημέρας εθελοντικής αιμοδοσίας, θεατρικής Κυριακής για τα παιδιά των συναδέλφων μελών του Συλλόγου μας και τη δημιουργία ομάδων μουσικής, χορού και θεάτρου από τα μέλη του.

Χωρίς καμία πρόθεση να υποτιμήσουμε την αξία και τη σημασία των δράσεων πολιτισμού, στις οποίες εξάλλου πρωτοστατούμε και  τις οποίες  στηρίζουμε με κάθε τρόπο, εκτιμούμε ότι ο αγωνιστικός προσανατολισμός του σωματείου μας με έμπρακτες πρωτοβουλίες και ενέργειες αποτελεί το βασικό πρόταγμα των καιρών στην κατεύθυνση της ουσιαστικής συμβολής του στην απαιτούμενη ενεργοποίηση του εκπαιδευτικού κινήματος στο επίπεδο του συλλόγου μας. Και σε αυτό, η «αλλαγή σελίδας » φέρει αρνητικό πρόσημο. 

Άμεσα προτείνουμε,  ο Σύλλογός μας «Ο Περικλής» να αποφασίσει:

 • Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Π.Ε. Β΄ Αθήνας. Κενά και ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, παράτυπος και παράνομος τρόπος τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών, μη προσμέτρηση της ώρας της σίτισης σε όλους τους εκπαιδευτικούς είναι αιτήματα άμεσης προτεραιότητας που πρέπει να διεκδικηθούν στη Δ/νση Β΄ Αθήνας.
 • Να καλέσει ή να συμμετέχει σε συντονισμό δράσης με τους άλλους συλλόγους της Αττικής με στόχο να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση των συλλόγων της Αττικής στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης.
 • Να συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες στήριξης των σχολείων εκείνων που θα υποδεχθούν προσφυγόπουλα το επόμενο διάστημα, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα εκπαιδευτικοί και γονείς. 
 • Να πραγματοποιήσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση όπως εξάλλου καλεί η Δ.Ο.Ε με θέματα αιχμής:
 • Τη γενίκευση του νέου ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου που έχει ήδη οδηγήσει στην τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπάιδευσης και σε απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και σε σχεδιασμούς για συρρίκνωση και οργανικών θέσεων.
 • Την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, οι οποίες δρομολογούνται
 • Τη συμμετοχή σε δράσεις που θα οργανωθούν  με την ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης της μεσοπρόθεσμης έκθεσης του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης που θα αποφασιστούν στο Eurogroup.

Last modified: 31 Ιανουαρίου 2017

Close