Written by 14:59 Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

«Ο Περικλής» αναλαμβάνει πρωτοβουλία δράσεων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr 
  Αγ. Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2016
Αρ. Πρωτ.: 50Προς: Τους συναδέλφους μέλη του συλλόγου     μας, ΔΟΕ

 

 

 

Θέμα: Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Περικλής», αναλαμβάνει πρωτοβουλία δράσεων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο ξεριζωμός εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πατρίδες τους λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην περιοχή της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν κ.α. και η εμπλοκή με κάθε τρόπο από τις χώρες του ΝΑΤΟ των διεξόδων αυτών των ανθρώπων που θέλουν να γλυτώσουν από το θάνατο και τη φτώχεια, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο προσφυγικό ρεύμα το οποίο αυξάνεται τραγικά μέρα με τη μέρα.

Οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί, οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, οι δολοφονικές επελάσεις των ISIS, οι εκκαθαρίσεις των αντιδραστικών κυβερνήσεων που αποβλέπουν στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους,  τραυματισμούς και  καταστροφές υποδομών και αποτελούν την   αιτία που εκατομμύρια πρόσφυγες προσπαθούν να σωθούν  αναζητώντας καταφύγιο στις χώρες της Ευρώπης.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το προσφυγικό ζήτημα και ο πόλεμος συνδέονται άρρηκτα.

Οι κυνηγημένοι πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις βόμβες που τους σκοτώνουν στις πατρίδες τους, έρχονται αντιμέτωποι με την καταστολή της Ε.Ε. που τους πνίγει στη Μεσόγειο. Μας εξοργίζει το γεγονός να μιλάνε για δημοκρατία στη Μέση ανατολή και σε χώρες στην ευρύτερη περιοχή αυτοί που βρίσκονται πίσω από κάθε πολεμική σύγκρουση και εμφύλια διαμάχη. Οι ίδιοι που έφτιαξαν και εξόπλισαν τους μισθοφόρους τζιχαντιστές και τώρα τους αξιοποιούν για νέους πολέμους, νέα καταστολή και αυταρχισμό στους λαούς. Αυτοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδίζουν και μετά χύνουν κροκοδείλιά δάκρυα για τους μετανάστες, ανοιγοκλείνουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, ανάλογα με τα συμφέροντα των βιομηχάνων για φθηνό εργατικό δυναμικό. Αυτοί που εφαρμόζουν τις συνθήκες, όπως Δουβλίνο 1 – 2 και Σένγκεν, που εγκλωβίζουν στη χώρα ανθρώπους εμποδίζοντάς τους να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.

 Η Ελλάδα αποτελεί δίαυλο στην προσπάθειά των προσφύγων  να προωθηθούν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με την αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, της αναβάθμισης των κατασταλτικών μηχανισμών όπως η FRONTEX και  τη δημιουργία στρατοπέδων ‘’υποδοχής’’ προσφύγων, των hot spots,  φέρει τεράστια ευθύνη για χιλιάδες πνιγμούς καθημερινά και για τον εγκλωβισμό στη χώρα μας , όσων από αυτούς τους ανθρώπους καταφέρουν να επιβιώσουν,  μέσα σε άθλιες συνθήκες υποδοχής, μετακίνησης , διαμονής, περίθαλψης, σίτισης και μέριμνας.

Ενάντια στην απάνθρωπη πολιτική Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και κυβέρνησης, είναι χρέος όλων μας να πάρουμε θέση  με τη συλλογική και διεκδικητική δράση μας  απέναντι στην κυβέρνηση και στους στρατιωτικούς και οικονομικούς μηχανισμούς καθορίζουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση των εργαζόμενων λαών, με την έμπρακτη και καθημερινή  μας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Περικλής», με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ αναλαμβάνει πρωτοβουλία δράσεων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και απευθύνεται στους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολικών μονάδων του συλλόγου μας, τους γονείς και τους μαθητές για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα: 

  1. Καλεί τους Συλλόγους διδασκόντων των σχολείων να συγκεντρώσουν φάρμακα που περιλαμβάνονται στον ακόλουθο κατάλογο:

Αεροτσάμπερ για παιδιά (ακόμα και μεταχειρισμένα)

Tobrex – Tobratex (κολήριο για τα μάτια)

Otrivin (για τη μύτη)

Zovirax (δερματικό)

Mucosolvan σιρόπι των 15 και των 30

Klaricid

Azirox

Vibramycin

Voltaren

Trebon

Aerius 10

Γλωσσοπίεστρα αποστειρωμένα

Μάσκες

Γάντια

Κλαριθομυκίνη

Apotel amp

Θερμόμετρα

Sudocream

Fucicort

Ζυγαριά για βρέφη

Ζυγαριά κανονική

  1. Καλεί τους γονείς και τους μαθητές να συγκεντρώσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που περιλαμβάνονται στον ακόλουθο κατάλογο:

Τρόφιμα

Γάλα μακράς διαρκείας για ενηλίκους

Γάλα για βρέφη και παιδιά

Νερό

Ζάχαρη

Τσάϊ

Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (μπισκότα, κρουασάν, δημητριακά φρυγανιές κτλ) σε ατομικές- μικρές συσκευασίες

Ρουχισμός και βασικός εξοπλισμός

Πάνες

Μωρομάντηλα

σερβιέτες

Οδοντόβουρτσες

Κουβέρτες, Υπνόσακοι

Παπούτσια με εμφανές νούμερο

Αδιάβροχα ενηλίκων

Αδιάβροχα παιδικά

Κάλτσες

Εσώρουχα

Μάρσιποι για μωρά

 

Τα είδη θα συγκεντρωθούν σε κάθε σχολείο. Ο Σύλλογος θα αναλάβει τη μεταφορά και την παράδοσή τους στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων, στο λιμάνι του Πειραιά και στην πλατεία  Βικτωρίας.

  1. Αναλαμβάνει την αγορά φρέσκων φρούτων που είναι απαραίτητα για τη σίτιση κυρίως των παιδιών.

 

Παράλληλα συζητάμε στους συλλόγους διδασκόντων, με τους Συλλόγους γονέων, με τους μαθητές μας, για τα αίτια της προσφυγιάς και για την ανάγκη του αγώνα όλων μας ενάντια στους πολέμους  που προκαλούν τον ξεριζωμό των ανθρώπων από τις πατρίδες τους, για το χρέος μας να σταθούμε αλληλέγγυοι στο πλάι τους και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους.

Παίρνουμε όποιες άλλες πρωτοβουλίες σκεφτεί κάθε σχολείο ή κάθε συνάδελφος (ζωγραφιές των παιδιών, συζητήσεις, παραστάσεις κλπ).

Καλούμε σε μαζική κινητοποίηση αλληλεγγύης, αγώνα  και ανθρωπιάς.

Η αλληλεγγύη μας, η έμπρακτη συμπαράσταση και στήριξη των προσφύγων στην περιοχή μας, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων μας, και στο πεδίο αυτό αποδεικνύεται καθημερινά η ανθρωπιά μας.

Πάρε κι εσύ θέση!

         Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι/σσες Διευθυντές/ντριες των Δημοτικών Σχολείων και Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων  καθώς και οι σύλλογοι διδασκόντων να φροντίσουν για την ενημέρωση των γονέων και των μαθητών, τη συγκέντρωση του υλικού στο σχολείο τους έως 18-3-16  και τη μεταφορά του έως 23-3-16 σε ένα σχολείο του Δήμου που ορίζεται ως κεντρικός χώρος  συγκέντρωσης ως εξής:

  1. Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου για όλες στις σχολικές μονάδες του Χαλανδρίου (Δ/ντής: Γ. Μπέλεσης , τηλ. 2106813036).
  1. Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής για όλες στις σχολικές μονάδες της Αγίας Παρασκευής( Δ/ντής: Γ. Λογοθέτης, τηλ. 2106391314).
  1. Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού για όλες στις σχολικές μονάδες Χολαργού- Παπάγου

( Δ/ντρια: Γ. Οικονόμου, τηλ. 2106515590).

  1. Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν.Ψυχικού, για όλες στις σχολικές μονάδες Π. και Ν. Ψυχικού και Φιλοθέης ( Δ/ντής: Κ. Σταυρόπουλος, τηλ. 2106715210).
  1. Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων     για όλες στις σχολικές μονάδες   Βριλησσίων , Ν. και Π. Πεντέλης ( Δ/ντής: Δ. Δημητρίου, τηλ. 2108046275).

 

Επισυνάπτεται σχέδιο ανακοίνωσης προς τους γονείς των μαθητών/νηπίων:

Αγαπητοί   γονείς

Το προσφυγικό δράμα χιλιάδων ανθρώπων που καταφθάνουν στη χώρα μας καθημερινά ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους λόγω των πολέμων που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου   δεν μπορεί παρά να συγκινεί βαθιά και να ενεργοποιεί την ευαισθησία και την αλληλεγγύη όλων μας και ιδιαίτερα των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Ως ελάχιστη δράση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας,  σας καλούμε να συμβάλετε με την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης μέσω των μικρών μαθητών/νηπίων μας,συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία  στήριξης των προσφύγων που αναλαμβάνει να διεξάγει ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών της περιοχής μας.

Το υλικό θα συγκεντρώνεται στο σχολείο/ νηπιαγωγείο μας από 7/3/16 έως 18/3/16

Ακολουθεί κατάλογος τροφίμων  και ειδών πρώτης ανάγκης και παρακαλούμε για τη συγκέντρωση των συγκεκριμένων ειδών καθώς αφορούν  στις υπάρχουσες ελλέιψεις:

Τρόφιμα

Γάλα μακράς διαρκείας για ενηλίκους

Γάλα για βρέφη και παιδιά

Νερό – Ζάχαρη – Τσάϊ

Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (μπισκότα, κρουασάν, δημητριακά φρυγανιές κτλ) σε ατομικές- μικρές συσκευασίες

Ρουχισμός και βασικός εξοπλισμός

Πάνες

Μωρομάντηλα

σερβιέτες

Οδοντόβουρτσες

Κουβέρτες, Υπνόσακοι

Παπούτσια με εμφανές νούμερο

Αδιάβροχα ενηλίκων , Αδιάβροχα παιδικά

Κάλτσες

Εσώρουχα

Μάρσιποι για μωρά

 

                                                        Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

                               Η Πρόεδρος                                      Η Γεν. Γραμματέας          

                   Άννα Μάγια Σταυροπούλου                             Γεωργία Γιανναρά

 

 

 

Last modified: 7 Μαρτίου 2016

Close