Written by 10:07 Ανακοινώσεις, ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Νηπιαγωγεία για πρόσφυγες: Η νέα δομή του εκπαιδευτικού απομονωτισμού

 

Αποτέλεσμα εικόνας για νηπιαγωγεία πρόσφυγες

 

       ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

    ΣΥΛΛΟΓΟΥ  “Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ”    

  

Νηπιαγωγεία για πρόσφυγες

Η νέα δομή του εκπαιδευτικού απομονωτισμού

 

Το Υπουργείο Παιδείας με Δελτίο τύπου στις  18-8-17 δηλώνει πανηγυρικά ότι θα λειτουργήσει ”Νηπιαγωγεία για τους πρόσφυγες” μέσα στα στρατόπεδα!  Η εκπαίδευση του αποκλεισμού, των διακρίσεων, της εξαίρεσης και της γκετοποίησης δηλώνεται πλέον προκλητικά και απροκάλυπτα ξεπερνώντας ακόμη και αυτήν την, συγκαλυμμένη λεκτικά, θεσμοθετημένη μορφή της από τις ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής για την  Εκπαίδευση Προσφύγων) που την περσινή χρονιά λειτούργησαν μέσα στους σχολικούς χώρους.

Είναι προφανές ότι με έναν ακόμη τρόπο επιχειρείται η καλλιέργεια της κουλτούρας της γκετοποίησης των παιδιών προσφύγων και κατ’ επέκταση η συναίνεση της κοινωνίας.

Το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί τον παρανομαστή της τρέχουσας καπιταλιστικής κρίσης και των μεγάλων ανταγωνισμών που γεννούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την ακραία φτώχεια. Οι πρόσφυγες είναι τα σύγχρονα θύματά τους.

Με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που ψήφισε η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- AΝΕΛ και υποστήριξαν  όλες οι δυνάμεις  της αντιδραστικής αντιπολίτευσης,  η Ελλάδα έγινε  ευρωενωσιακός ανθρωποφύλακας, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους σε σύγχρονα στρατόπεδα με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, έχοντας εκχωρήσει την κάλυψη των  στοιχειωδών  δικαιωμάτων τους,  που προστατεύονται από τη διεθνή και την εθνική νομοθεσία, στις ΜΚΟ και τα ιδιωτικά συμφέροντα.   

Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία κυρώθηκε και από το ελληνικό κράτος με το ν. 2101/1992, κάθε παιδί που βρίσκεται στη χώρα έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση (άρθρο 28) και το κράτος υποχρεούται να παίρνει όλα τα νομοθετικά διοικητικά και άλλα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων (άρθρο 4).

Με βάση τον ν. 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις [618697]) τα παιδιά πρέπει να εγγραφούν στα πρωινά τμήματα των σχολείων μαζί με όλα τα παιδιά. 

Ωστόσο η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας  ακολουθώντας μια βαθιά  ρατσιστική και αντιμεταναστευτική πολιτική και παραβιάζοντας τους κανόνες του θεσμοθετημένου Δικαίου και στην εκπαίδευση, προχώρησε στην ίδρυση και  λειτουργία  των ΔΥΕΠ, οι οποίες κάλυψαν την περσινή σχολική χρονιά μόλις το 7% των μαθητών προσφύγων χωρίς θετικά αποτελέσματα τόσο ως προς τον  γνωστικό στόχο όσο και ως προς  την επιτυχημένη  ένταξή τους στην ελληνικη κοινωνία. Αποκλείοντας κάθε συνθήκη συνεκπαίδευσης, λειτουργώντας σε διαφορετικό χρόνο από το σχολικό πρόγραμμα και απομονωμένα από οποιαδήποτε κοινή και συλλογική δραστηριότητα, απέδειξαν την πλήρη απουσία ενταξιακής λογικής στο σχεδιασμό τους.

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ στην εκπαίδευση, που ενταγμένο στα ευρύτερα σχέδια αποκλεισμού και διακρίσεων εις βάρος των προσφύγων στοχεύει  στη χρησιμοποίησή τους ως αποδιοπομπαίων τράγων για το ξέπλυμα των δεινών της κρίσης και ταυτόχρονα στην εισαγωγή της λογικής του αποκλεισμού και της εξαίρεσης,  σταδιακά και μεθοδικά, κάθε ευπαθούς ομάδας από τα κοινωνικά αγαθά καθώς το σύστημα γεννά επιθετικά τη φτώχεια και περικόπτει ό,τι περισσεύει:  σήμερα τους πρόσφυγες, αύριο τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπου  το σχολείο δε μπορεί να έχει τμήμα ένταξης, δε μπορεί να έχει παράλληλη στήριξη, Και μεθαύριο, τα φτωχά παιδιά των άνεργων γονιών, γιατί δε συνεισφέρουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στο ΑΕΠ. Πρόκειται  για μια πολιτική βαθιά επικίνδυνη και  για τα ελληνόπουλα και για τα ντόπια παιδιά

Αντίθετα η εμπειρία της εγγραφής του 3% των προσφυγόπουλων στα πρωινά σχολεία κατά την περσινή χρονιά, μετά από το συντονισμένο αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος και γονέων προσφύγων,  έχει δείξει ότι η ένταξη των παιδιών αυτών στην  εκπαιδευτική διαδικασία λειτουργεί πολύ θετικά για αυτά. Το δημόσιο σχολείο είναι πηγή διαμόρφωσης  κανονικότητας στη ζωή των παιδιών αυτών που περνούν την ευαίσθητη παιδική ηλικία μέσα σε στρατόπεδα. Μιας κανονικότητας  που την έχασαν με βιαιότητα, έχοντας βιώσει πολέμους, ξεριζωμούς, μαρτυρικές χερσαίες διαδρομές  και θανατηφόρα ταξίδια στο Αιγαίο. Η συνύπαρξη τους με τα υπόλοιπα παιδιά αποδεικνύεται  ιδιαιτέρως σημαντική και για τα ίδια αλλά και για τους ντόπιους συμμαθητές τους που τους στηρίζουν, τους ενισχύουν και τους επιβραβεύουν λειτουργώντας με αισθήματα αλληλεγγύης και στάση συνύπαρξης, απέναντι σε κάθε ρατσιστική και μισαλλόδοξη αντίληψη.

Η απόφαση του Υπουργείου για τη λειτουργία Νηπιαγωγείων μέσα στα στρατοπεδα αποκτά και επιπλέον αρνητικές διαστάσεις.

Αποτελεί διάκριση στη διάκριση. Η άρνηση της δυνατότητας στα παιδιά  ηλικίας νηπιαγωγείου  που είναι η ηλικιακή ομάδα που μπορεί να ενταχθεί πολύ πιο εύκολα, λόγω και της μη λεκτικής μορφής  επικοινωνίας, στην εκπαιδευτική διαδικασία και τα παιδιά να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ευκολία στις επόμενες βαθμίδες, δείχνει ότι η πρόθεση της πολιτείας δεν είναι να εντάξει στην κοινωνία τους πρόσφυγες αλλά να τους κρατήσει στο περιθώριο .

Παράλληλα μέσα στα στρατόπεδα η λειτουργία μιας εκπαιδευτικής δομής χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, με ένα σύλλογο διδασκόντων με επισφαλές εργασιακό καθεστώς, χωρίς αναλυτικό πρόγραμμα και  χωρίς υποστηρικτικές δομές καταλήγει από εκπαίδευση σε φύλαξη και μάλιστα με όρους στρατοπέδου, απεμπολώντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, κυρίως εκείνο της ένταξης μέσω της συνεκπαίδευσης αλλά και της σταθερότητας με μόνιμους και πλήρους ωραρίου εκπαιδευτικούς.

Ανοίγει  ταυτόχρονα νέους δρόμους  καταστρατήγησης των εργασιακών  δικαιωμάτων  των εκπαιδευτικών, εισάγοντας και άλλον φορέα εκτός του Υπουργείου Παιδείας στην εκπαίδευση,  τον ΟΑΕΔ,  μέσω  της κοινωφελούς εργασίας  με μισθούς των 450 ευρώ και εκπαιδευτικούς με καθεστώς μειωμένου ωραρίου.  Νομιμοποιεί  δε τη δυνατότητα  Μ.Κ.Ο  και ιδιωτών να πατήσουν το πόδι τους στην εκπαίδευση.

Η ίδρυση ΔΥΕΠ – Νηπιαγωγείων μέσα στα στρατόπεδα αποτελεί ενδεχομένως και το ξεκίνημα , το πρώτο σκαλί για να ακολουθήσει πιθανότατα και η γκετοποιημένη εντός στρατοπέδων εκπαίδευση γαι τα προσφυγόπουλα ηλικίας Δημοτικού Σχολειου, πεδίο δόξης λαμπρόν για τις ΜΚΟ, με ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες εκχώρησης στους ιδιώτες και εκμετετάλλευσης από αυτούς των δημόσιων κοινωνικών αγαθών που αποτελούν υποχρέωση του κράτους.

 

Η εμπειρία άλλωστε της περσινής χρονιάς έδειξε ότι οι ΔΥΕΠ, η γκετοποίηση και ο απομονωτισμός  ευνοούν φασιστικές παρεμβάσεις σε αντίθεση με  τη συνεκπαίδευση στα πρωινά σχολεία που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή ένταξη και συνύπαρξη ντόπιων και προσφύγων μαθητών.

Ως εκπαιδευτικό κίνημα δηλώνουμε προς  κάθε κατεύθυνση, ότι  η εκπαίδευση οποιουδήποτε παιδιού από ηλικίας 4 ετών σε ΔΥΕΠ  που λειτουργούν μέσα σε στρατόπεδα ή έξω από αυτά θα μας βρίσκει αντίθετους. Θα δώσουμε τη μάχη όπως την προηγούμενη σχολική χρονιά να εγγράψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία.

Απαιτούμε

Το Υπουργείο Παιδείας έστω και την τελευταία στιγμή να καταργήσει τον θεσμό των ΔΥΕΠ και να εντάξει τους μαθητές πρόσφυγες στα  Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία.

Να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για να εξυπηρετηθεί και αυτή η ανάγκη.

Δηλώνουμε ότι ως εκπαιδευτικό κίνημα δεν θα επιτρέψουμε την περιθωριοποίηση των μαθητών-προσφύγων

Καλούμε

Τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς  να μην κάνουν αιτήσεις  σε φορέα  άλλο εκτός του Υπουργείου Παιδείας.

Τη ΔΟΕ να υλοποιήσει την απόφαση της 86ης Γ.Σ του κλάδου  και να οργανώσει τον αγώνα για την φοίτηση όλων των παιδιών στο Δημόσιο σχολείο στα πρωινά τμήματα.

 

Ως Διέξοδος Η Αγωνιστική Συσπείρωση  θα καταθέσουμε την παρούσα πρόταση ανακοίνωσης προς ψήφιση στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας ‘’ Ο Περικλής’’

 

        Κανένα παιδί έξω από το κανονικό σχολείο!

Όχι στην γκετοποίηση!

 

 

 

Last modified: 28 Αυγούστου 2017

Close