Written by 15:23 Ανακοινώσεις, Παλότερες Παρατάξεις, ΡΩΓΜΗ στο «Αδιέξοδο..»

Να σταματήσει τώρα η πολιτική εξόντωσης των προσφύγων και η πολιτική απανθρωπιάς απέναντι σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου καταγωγής και προέλευσης

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη φυλακή – κολαστήριο της Μόριας στη Λέσβο, αλλά και όπου υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες, γίνεται συνεχώς και χειρότερη. Είναι απαράδεκτο ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη του μεταναστευτικού κύματος, να ζουν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, κουρασμένοι, παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι μέσα στα χιόνια, σε καλοκαιρινές σκηνές με υποτυπώδη και αυτοσχέδια θέρμανση, με κίνδυνο για τη ζωή, την υγεία και την σωματική τους ακεραιότητα.  Είναι ντροπή για τη «φιλόξενη» Ελλάδα την «πολιτισμένη» Ευρώπη και την «ευαίσθητη»  Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ η εικόνα του καταυλισμού της Μόριας.  Πρόκειται για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι εκεί. Οι άνθρωποι που δραπέτευσαν από τις βόμβες και τον θάνατο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τον τρόμο και τη φρίκη που σώθηκαν από τα κύματα, αλλά δεν βρήκαν την ελευθερία τους να κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή από έναν αργό θάνατο, από αναπνευστικές λοιμώξεις, γρίπη, καθώς τα κρούσματα καθημερινά πολλαπλασιάζονται.

Η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση τους αρνούνται  μια ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή

Όσο παραμένει σε ισχύ η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα στα νησιά, τόσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα διαβιούν σε άθλιες συνθήκες.

Αυτό που συμβαίνει όμως τώρα, ξεπερνά κάθε όριο! Έχουμε να κάνουμε με μια εγκληματική αναλγησία, που συμβάλλει στη μαζική δολοφονία αυτών των ανθρώπων, καθώς είναι εκτεθειμένοι μέρες τώρα στα πιο ακραία για την Ελλάδα καιρικά φαινόμενα! Δεν πρόκειται για πολιτική ανικανότητα, αλλά για μια συνειδητή πολιτική επιλογή, τόσο της κυβέρνησης όσο και των μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά δυστυχώς και των  ξενοδόχων-πολιτών της Λέσβου.

Η κυβέρνηση Τσίπρα και στο προσφυγικό ζήτημα, όπως άλλωστε και σε άλλα θέματα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την κυβέρνηση Σαμαρά. Επί των ημερών Σαμαρά οι πρόσφυγες πνίγονταν στα παγωμένα κύματα του Αιγαίου και έβρισκαν μπροστά τους τα «τείχη» του Έβρου, επί των ημερών Τσίπρα θα πεθάνουν από το κρύο.

Είναι ντροπή για μας τους ίδιους, δασκάλους και δασκάλες, όπου κι αν βρισκόμαστε να κλείνουμε τα μάτια σε μια τέτοια κατάσταση. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι ντροπή για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα που πριν από λίγες ημέρες είχε το θράσος να δηλώνει πως: «Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα». Είναι μεγάλη ντροπή για όλους τους αρμόδιους (βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες, μητροπολίτες, ξενοδόχους και όσους δεν φρόντισαν να βρεθούν και να ανοίξουν χώρου για τους συνανθρώπους μας που κοιμούνται μέσα στα χιόνια.

Για τον λόγο αυτόν καλούμε τους αρμόδιους, τον Δήμο, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να πάρουν επειγόντως μέτρα προστασίας των προσφύγων και των μεταναστών. Να τους μεταφέρουν σε στεγασμένο, θερμαινόμενο χώρο και να τους παρέχουν ρούχα και τροφή κατάλληλη για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Να τους δοθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες προορισμού τους, να τύχουν αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης.

Κι αυτό να συμβεί εδώ και τώρα στη Μόρια, αλλά και σε κάθε τόπο όπου υπάρχουν στα στρατόπεδα πρόσφυγες και μετανάστες.

Last modified: 10 Οκτωβρίου 2022