Written by 18:36 Slider, Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Μεγάλα προβλήματα ελλείψεων κτιριακών σχολικών υποδομών στον δήμο του Παπάγου – Χολαργού

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Ευεργέτου Γιαβάση 7  – 15342
Αγία Παρασκευή
Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr

Αγία Παρασκευή, 23/01/2024
Αρ. Πρωτ. :  15 

Προς:

Τους συναδέλφους μέλη του Συλλόγου μας, ΔΟΕ, Β΄Δ/νση  Αθήνας , Συλλόγους Εκπ/κών , ΕΛΜΕ, Ενώσεις Γονέων

 

 

 

 

             Για τη στέγαση των Νηπιαγωγείων στον Δήμο Παπάγου Χολαργού

 

                                   

Για άλλη μια χρονιά τα νήπια στον Δήμο Παπάγου Χολαργού γίνονται οι “νεοάστεγοι” της εκπαίδευσης.

Για την επόμενη σχολική χρονιά τα 2 τμήματα του παραρτήματος του 2ου Νηπιαγωγείου Παπάγου και το 3ο Νηπιαγωγείο αναζητούν και πάλι στέγη καθώς τα κτίρια που στεγάζονται είναι ενοικιαζόμενα και οι ιδιοκτήτες τους δεν ανανεώνουν τη σύμβαση ενοικίασης.

Εδώ και  χρόνια με ευθύνη διαχρονικά της Δημοτικής Αρχής Παπάγου Χολαργού εκκρεμεί η ανέγερση του 4ου Νηπιαγωγείου Παπάγου, του 7ου Νηπιαγωγείου Χολαργού και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου. Στο διάστημα αυτό η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν τα δύο νηπιαγωγεία δρομολογεί «λύσεις» εντός του ρεαλισμού των δημοσιονομικών περιορισμών διαχείρισης της φτώχειας  και όχι του ρεαλισμού των αναγκών των μαθητών και του δημόσιου σχολείου.

Προσανατολίζεται συγκεκριμένα

  • στην τοποθέτηση προκάτ αίθουσας στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου, για τη στέγαση επιπλέον τμήματος του 1ου Νηπιαγωγείου Παπάγου (φέτος είναι 2 τμήματα) το οποίο στεγαζόταν ως παράρτημα στο κτίριο της οδού Αναστάσεως 90 όπου θα μεταφερθεί το 3ο Νηπιαγωγείο Παπάγου.
  • την τοποθέτηση προκάτ αίθουσας στο προαύλιο των συστεγαζόμενων 2ου- 3ου Δημοτικών Σχολείων Παπάγου, για τη στέγαση ενός τμήματος του 2ου Νηπιαγωγείου Παπάγου που σημαίνει το πιθανό κλείσιμο ενός τμήματος με αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα έως την καλυψη  του ορίου των 25 μαθητών και την αλλαγή των γεωγραφικών ορίων με μετακινήσεις  μαθητών νηπιαγωγειου έως 1,5 χιλιόμετρο από το σπίτι  τους.

 

Η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση θεσμοθετήθηκε με τον ν. 4521/2018 χωρίς όμως τις αναγκαίες υποδομές στους περισσότερους δήμους, με αποτέλεσμα πολλά Νηπιαγωγεία να στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια ή προκάτ αίθουσες και isobox , ακόμα και μέσα σε προαύλια Δημοτικών Σχολείων.

 

Θεωρούμε ότι και στον Δήμο Χολαργού – Παπάγου  για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής  Αγωγής και Εκπαίδευσης  συνεχίζονται οι λύσεις «του μικρότερου κακού» μπροστά στη λογική κόστος – όφελος, αντί να δοθούν χρήματα για στέγαση με βάση της επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής. Η Δημοτική Αρχή επιλέγει τη «λύση» των δωρεάν προκάτ και isobox κουτιών αντί της πληρωμής για εκμίσθωση κατάλληλων κτιρίων και βέβαια του προγραμματισμού των απαραίτητων ενεργειών για την ανέγερση των σχολικών κτιρίων που έχει ανάγκη ο μαθητικός πληθυσμός του Δήμου.  Κάνουν «μπαλάκι» εκπαιδευτικούς και μαθητές τόσο των Νηπιαγωγείων όσο και των Δημοτικών Σχολείων, ανοίγοντας και κλείνοντας τμήματα σε διπλανά σχολεία.

 

Σε κάθε περίπτωση, εμείς οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς , με τον αγώνα μας θα διεκδικήσουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια για να στεγάσουν τα παιδιά μας  και τους εκπαιδευτικούς μας αλλά και για να πραγματώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία με σύγχρονους όρους.

Αυτή είναι σήμερα η ανάγκη αλλά και η δυνατότητα της εποχής μας, αφού υπάρχει τεράστιος πλούτος και γνώση που επιτρέπει όλα τα παιδιά να έχουν την αναγκαία Αγωγή και Εκπαίδευση, για να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να διεκδικήσουν τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

Απαιτούμε από τον Δήμο :

– Να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση και ενοικίαση χώρων για τη στέγαση όλων των τμημάτων των νηπιαγωγείων του Δήμου που αντιμετωπίζουν άμεσα έλλειψη σχολικής στέγης, χώρους που να πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και καταλληλότητας για την απρόσκοπτη  διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

– Καμία σκέψη για στέγαση των νηπίων σε αίθουσες προκάτ και isobox κουτιά , δεν θα το επιτρέψουμε!

– Καμία μετακίνηση μαθητών σε σχολικές μονάδες μακριά από τα σπίτια τους. Υπερασπιζόμαστε το νηπιαγωγείο και το σχολείο της γειτονιάς.

– Δεν θα δεχτούμε  συγχώνευση – κλείσιμο τμημάτων και στοίβαγμα των μαθητών μας με την εξάντληση του άκρως αντιπαιδαγωγικού και αντιεπιστημονικού ορίου των 25 μαθητών.

– Άμεσα πλήρη και ολοκληρωμένο σχεδιασμό  και δρομολόγηση των διαδικασιών για μόνιμη σχολική στέγη με την ανέγερση των σχολικών κτιρίων που έχει ανάγκη ο Δήμος ( 4ου Νηπιαγωγείου, 4ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου, 7ου Νηπιαγωγείου Χολαργού) και για τη μεταστέγαση όλων των τμημάτων που λειτουργούν σε αίθουσες προκάτ. Για τη φοίτηση των παιδιών σε σύγχρονα, κατάλληλα και ασφαλή σχολικά κτίρια.

Ο Σύλλογός μας μαζί με τους συλλόγους γονέων, την Ένωση Γονέων  και τους γονείς των μαθητών μας  συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε να υπάρξουν άμεσα και δεσμευτικά αποτελέσματα τόσο για την άμεση όσο και για την οριστική λύση του ζητήματος της σχολικής στέγης στο Δήμο Παπάγου Χολαργού με όρους ασφάλειας και καταλληλότητας της διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας,  για να είναι το σχολείο χώρος γνώσης, χαράς και δημιουργίας.

 

 

  • Συμμετέχουμε και καλούμε τους/τις συναδέλφους και τους/τις γονείς στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 25/1 ώρα 6μ.μ. στο Δημαρχείο Παπάγου Χολαργού όπου έχει οριστεί   συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό.

 

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Last modified: 24 Ιανουαρίου 2024

Close