Written by 12:08 Αρχική Σελίδα

Μαθητικός ξεσηκωμός στις 2 Νοεμβρίου, γονείς καθηγητές στο πλευρό τους

 

ΟΛΜΕ – Ομοσπονδία Γονέων

Κάλεσμα συμμετοχής στα μαθητικά συλλαλητήρια

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι μαθητές στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, κλιμακώνοντας τις πολύμορφες πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα και συντονίζοντας τη δράση τους για «να ακουστεί η φωνή μας σε όλα τα σχολεία, τις πόλεις, παντού!», όπως αναφέρουν.

Στην Αθήνα, το ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Νωρίτερα, από τις 10 π.μ., στο χώρο της συγκέντρωσης θα ξεκινήσει συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα και μαθητές των μουσικών σχολείων.

Το κάλεσμα στη συγκέντρωση της Δευτέρας απευθύνουν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Περιστερίου, Ιλίου – Αγ. Αναργύρων, Πετρούπολης, Πειραιά, Συντονιστικό Μουσικών Σχολείων. Επίσης, σχολεία από Γκράβα, Πατήσια, Κυψέλη, Αμπελόκηπους, Παγκράτι, Κολωνό, Σεπόλια, Καισαριανή, Ηλιούπολη, Υμηττό, Βύρωνα, Αργυρούπολη, Μπραχάμι, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Ν. Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Ιλιον, Αγ. Αναργύρους, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Πειραιά, Νίκαια, Κορυδαλλό, Κερατσίνι, Πέραμα, Σπάτα, Παλλήνη.
Οι μαθητές στην ανακοίνωσή τους ζητούν «το υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσουν τώρα χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μας. Να αντιμετωπιστούν τα κενά, οι ελλείψεις σε καθηγητές, να δοθούν λεφτά για αναλώσιμα, υποδομές και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας. Να δοθούν όλα τα βιβλία που λείπουν. Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας. Να δοθεί δωρεάν το βιβλίο των Αγγλικών.
    Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις, να μην καταργούν – συγχωνεύουν σχολεία και τμήματα. Κάθε τμήμα να έχει 20 μαθητές για να μπορεί να γίνεται μάθημα.
    Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας. Ενα γεύμα για όλους τους μαθητές.
    Στα τσακίδια τα μνημόνιά τους. Στα τσακίδια οι νόμοι τους για το “Νέο Λύκειο” και το “Νέο Επαγγελματικό Λύκειο”.
    Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε και οι εξετάσεις να γίνονται μετά το τέλος του Λυκείου.
    Η πρακτική άσκηση στα ΕΠΑΛ να είναι ενταγμένη στη μάθηση. Πτυχίο στα 3 χρόνια και κατάργηση κάθε εμποδίου στην άσκηση επαγγέλματος. Να καταργηθεί το έτος μαθητείας.
    Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές για να καλυφτούν οι ανάγκες των σχολείων μας.
    Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους».
 
ΟΛΜΕ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
 
Σε συμμετοχή των καθηγητών στα μαθητικά συλλαλητήρια καλέι με ανακοίνωή της η ΟΛΜΕ η οποία μάλιστα κηρύσσει στάση εργασίας διευκολυντικού χαρακτήρα στις 2 Νοέμβρη από τις 11.00 έως τις 14.00.για την επιτυχία αυτής της κινητοποίησης.
Η ΟΛΜΕ δηλώνει την έμπρακτη αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των μαθητών και των γονιών και καλεί τις ΕΛΜΕ να πάρουν όλες εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν τον αγώνα των μαθητών και τονίζει ότι  “η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με παλιά και νέα προβλήματα, με αποτέλεσμα μαθητές και γονείς να αντιμετωπίζουν δραματικές καταστάσεις: χιλιάδες κενά, Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα που δεν διδάσκονται,  αποκλεισμοί μαθητών από τμήματα των ΕΠΑΛ, τραγικές ελλείψεις σε υποδομές με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να πλημμυρίσουν και μαθητές να κινδυνέψουν, ενώ οι γονείς για ακόμα μια χρονιά καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη όχι μόνο για φροντιστήρια, αλλά και για υλικά, ακόμα και για την λειτουργία των σχολείων μας”.
 
Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής
 
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους το συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 2 Νοέμβρη από τους μαθητές.Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σημειώνεται ότι «χρειάζεται να στηρίξουμε και να διεκδικήσουμε από κοινού να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των σχολείων και των μαθητών. Παράλληλα επισημαίνεται ότι «οι αόριστες υποσχέσεις και η μη δέσμευση του υπουργού Παιδείας για την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, όπως η κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών, η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων λόγω της υποχρηματοδότησης, η εύρυθμη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, η διασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους κ.λπ., μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τον αγώνα μας και τη δράση μας».
 
Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία
 
Παράλληλα στις 2 Νοεμβρίου, βγαίνουν στους δρόμους μαθητές και γονείς από τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας. Το ΔΣ της Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων καλεί, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης της Δευτέρας 2 Νοέμβρη, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και σε άλλες πόλεις που λειτουργούν τέτοια σχολεία. Η Ένωση γονέων θυμίζε ότι “για τα μουσικά σχολεία, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με χιλιάδες κενές ώρες τη βδομάδα σε μουσικά μαθήματα και οι τελευταίες προσλήψεις 164 αναπληρωτών είναι «σταγόνα στον ωκεανό», αφού, είναι ζήτημα να καλύπτουν τις 3.000 από τις 25.000 ώρες που χάνονται εβδομαδιαίως. Οι γονείς ζητούν, επίσης, διασφάλιση της μεταφοράς και σίτισης των μαθητών.

 

Last modified: 31 Οκτωβρίου 2015

Close