Written by 23:12 Ανακοινώσεις, ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Μαχητική απεργιακή απάντηση από τα σωματεία

 

 

Παρασκευή 12 Γενάρη, ημέρα απεργίας για δεκάδες σωματείων και ομοσπονδιών εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Συλλαλητήρια με παλμό και δυναμική συμμετοχή στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα προαπαιτούμενα για την Τρίτη αξιολόγηση των’’ θεσμών’’.

Σοβαρότατες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και συνολικά για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε πλήρη συμφωνία με τους θεσμούς, την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, μπροστά στο κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης. 

Το μεγαλύτερο μέρος του “πα­κέτου” των προαπαιτούμενων που επιχειρείται να νομοθετηθεί αφορά την περαιτέρω ενίσχυση  της συνταγής της σκληρής λιτότητας στη βάση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονα­σμάτων και έναν ακόμη γύρο «δι­άσωσης των τραπεζών» ενώ τα προνοιακά επιδόματα, το ΕΚΑΣ και τα ασφαλιστικά δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο ριζικών ανατροπών.

Το αντεργατικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης μέτρα που θα σχετί­ζονται με τις εργασιακές σχέσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, αφού θέλουν ουσιαστικά να καταργήσουν το δικαίωμα να κηρύξουν  απεργία τα πρωτοβάθμια σωματεία,  με γνώμονα την «ενίσχυ­ση της ανταγωνιστικότητας», τον μεγαλύτερο έλεγχο της δυνατότητας αντίδρασης των εργαζομένων, την τοποθέτηση εμποδίων και φραγμών στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος. . Ταυτόχρονα με τα μέτρα της γ΄ αξιολόγησης επιταχύνονται οι  ιδιωτικοποιήσεις και το γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με τελευταίο λάφυρο τη ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, για να κερδοσκοπήσει το κεφάλαιο ντόπιο και ξένο.

Παράλληλα στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνο­νται και νέες διατά­ξεις επέκτασης των  ηλεκτρο­νικών πλειστηριασμών με στόχο να μεταφερθεί τεράστιος πλούτος από τη λαϊκή κατοικία στα ξένα FUNDS και τις τράπεζες ενώ θέλουν να επεκτείνουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις και για τα χρέη προς το δημόσιο.

 

Στο χώρο της εκπαίδευσης με το πολυνομοσχέδιο επιταχύνονται οι  αντιεκπαιδευτικές  μεταρρυθμίσεις  και στην Παιδεία με άμεσα μέτρα που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με ΕΕ και ΟΟΣΑ  όπως την επιβολή του 30ωρου υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο, την αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση, τις μαζικές συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και  τμημάτων με κατάργηση θέσεων εργασίας, την κατάργηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής ώρας που αντιστοιχεί σε  θέσεις εργασίας με μνημονιακό ορίζοντα τον Απρίλη του 2018 την αυτονομία της σχολικής μονάδας και την επιχειρηματική λειτουργία του σχολείου κ.α.)

 

Η στάση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ στα νέα μέτρα και το μνημόνιο για την εκπαίδευση δείχνει ότι οι συνδιακαλιστικές γραφειοκρατικές ηγεσίες ολιγωρούν, δεν απαντούν  συνολικά και δεν προετοιμάζουν τον κλάδο για το μπλοκάρισμα των επιδιώξεων κυβέρνησης, ΟΟΣΑ, και όλου του μνημονιακού μπλοκ που στηρίζει την σαρωτική αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

 

 Στο ίδιο μήκος κύματος, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ του καθεστωτικού συνδικαλισμού  αρνούνται  κάθε απεργιακό σχεδιασμό.  Στηρίζουν πλέον απροκάλυπτα  την κυβέρνηση, την ΕΕ και τον ΣΕΒ προκειμένου να υλοποιήσουν απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική τους μέσα στα συνδικάτα διευκολύνοντας με τη στάση τους το επιλεκτικό χτύπημα κατά των πρωτοβάθμιων σωματείων.  Τεράστιες είναι οι ευθύνες τους  καθώς  ακολούθησαν και ακολουθούν σταθερά γραμμή υποταγής και ήττας αναμένοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αντί να καλέσουν τους εργαζόμενους σε μάχη, συντονίζοντας αγώνες ανατροπής και αρνούμενες πανεργατικό απεργιακό αγώνα.

Ασθμαίνοντας και κάτω από τη σθεναρή  πίεση των πρωτοβάθμιων σωματείων η ΑΔΕΔΥ και η ΔΟΕ συμπληρωματικά, προκήρυξαν στάση εργασίας για τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή απουσιάζοντας εκκωφαντικά από την οργάνωση του αγώνα όλων αυτών των ημερών για την αποτροπή και  την ακύρωση της κατάθεσης του νομοσχεδίου.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα παίρνουμε τον αγώνα και την κλιμάκωσή του στα χέρια μας.

Δεν λαθεύουμε στο στόχο μας. Δεν ξεχνάμε ότι απέναντί μας έχουμε αφενός μια κυβέρνηση – πιόνι που διεκπεραιώνει κατά γράμμα την πιο ανάλγητη αντιλαική, αντιεργασιακή, αντικοινωνική και αντιεκπαιδευτική  πολιτική προς όφελος των εντολέων της, εκπροσώπων του κεφαλαίου και αφετέρου ολόκληρο το αστικό μπλοκ των ΄΄αντιπολιτευτικών’’ δυνάμεων που κινείται ανάμεσα στην φανερή ή συγκαλυμμένη στήριξη  αυτής της πολιτικής και την καταγγελία για τις περιπτώσεις της καθυστερημένης εφαρμογής της.

Μέλημά μας πρέπει να είναι ο συντονισμός ολων των αγωνιστικών δυνάμεων, όλων των ζωντανών δυνάμεων του ριζοσπαστικού, ταξικού κινήματος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.  

 

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ! ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ! 

                      Δευτέρα  15 Γενάρη 

συμμετέχουμε στις Στάσεις Εργασίας και κλείνουμε τα σχολεία!   

12.00 στα προπύλαια, απεργιακή συγκέντρωση 
5.30 μμ στην πλατεία Κολοκοτρώνη και πορεία στην Βουλή

Last modified: 12 Ιανουαρίου 2018

Close