Written by 19:48 Αρχική Σελίδα

Κρεσέντο κυβερνητικού και κρατικού αυταρχισμού απέναντι στους πρόσφυγες στο λιμάνι

 

kre

kr


Κρεσέντο κυβερνητικού και κρατικού αυταρχισμού απέναντι στους πρόσφυγες στο λιμάνι. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναπαράγει τη φασιστική φρασεολογία, αναφερόμενο σε «καθαρισμό του λιμανιού»!


Την Τετάρτη, 13/7/2016, αστυνομικές δυνάμεις μαζί με δυνάμεις του λιμενικού, με χρήση ακόμα και γερανού (!), μετά από εντολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκκένωσαν βίαια την Πέτρινη Αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά
, όπου ζούσαν εκατοντάδες πρόσφυγες με τις οικογένειές τους. Η βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής ήταν απερίγραπτη: Ο γερανός σήκωνε τις σκηνές, οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί ούρλιαζαν και έσπρωχναν τους πρόσφυγες που αντιδρούσαν, τα παιδιά κλαίγανε, τα πράγματα των προσφύγων πετιούνταν όπου να ‘ναι… Σκηνές απίστευτης απανθρωπιάς απέναντι σε φτωχούς ανθρώπους που έζησαν τη βία του πολέμου και τώρα ζουν τη βία της «ειρήνης»! 

Τίποτα δεν υπολόγισαν οι δυνάμεις καταστολής. Ο βίαιος τρόπος με τον οποίο εκκένωσαν την αποθήκη είχε ως αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να χάσουν τα χαρτιά τους και να καταστραφούν τα λίγα υπάρχοντά τους. Δεν τους άφησαν τον παραμικρό χρόνο να μαζέψουν έστω τα λιγοστά τους πράγματα. Έσκισαν τις σκηνές, πέταξαν τα πράγματά τους στη θάλασσα. Ο γερανός μάζεψε και πέταξε στους κάδους όσα αντικείμενα παρέμεναν στο χώρο, κουβέρτες, ρούχα, σκηνές, παιδικά παιχνίδια, παπούτσια, λίγα τρόφιμα, όλα πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Απαγόρευσαν τη λήψη φωτογραφικού υλικού ενώ πήραν τα κινητά από όσους προσπάθησαν να βγάλουν φωτογραφίες. 


kres

Στη foto η Πέτρινη αποθήκη πριν και μετά τη βίαιη εκκένωση

 

Γελοιοποιείται σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ναυτιλίας, όταν «διαψεύδει» μιλώντας για «καθαρισμό του λιμανιού» από τις άδειες κι εγκαταλελειμμένες σκηνές. Οι φωτογραφίες όχι μόνο διαψεύδουν απολύτως τις «διαψεύσεις» αλλά χειροτερεύουν τα πράγματα, μια και η φρασεολογία περί «καθαρισμού του λιμανιού» από τους πρόσφυγες τελικά είναι φασιστικής και ρατσιστικής προέλευσης.  Η κυβέρνηση ρέπει όλο και περισσότερο στον ανοιχτό ολοκληρωτισμό χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα.

Η επιχείρηση είχε ως στόχο να αδειάσει το λιμάνι από τους πρόσφυγες, να τους μεταφέρουν σε στρατόπεδα μακριά από τις πόλεις και τις κατοικημένες περιοχές, ώστε να τους εξαφανίσουν από προσώπου γης, να τους εγκλωβίσουν σε χώρους όπου δεν έχουν επαφή με την υπόλοιπη κοινωνία, να αποκρύψουν την πραγματική εικόνα. H Cosco διέταξε! Το λιμάνι να καθαριστεί από πρόσφυγες, απεργούς, διαδηλωτές! Τέσσερα πούλμαν μετέφεραν βίαια πρόσφυγες στα Οινόφυτα. Πολλοί από αυτούς έφυγαν ξανά και γύρισαν πίσω το βράδυ ενώ στο χώρο κάτω από τη γέφυρα, απέναντι από την Πέτρινη αποθήκη παραμένουν ακόμα εκατοντάδες οικογένειες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής της συμφωνίας  της ντροπής ΕΕ-Τουρκίας, την οποία άλλωστε έχει η κυβέρνηση έχει υπογράψει, υποστηρίζει με πάθος και εναρμονίζεται πλήρως με αυτή! Τις τελευταίες μάλιστα, ημέρες, επιδίδεται σε κρεσέντο καταστολής απέναντι στους πρόσφυγες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. 

 

Τα γεγονότα στη Λέρο, όπου η κυβέρνηση άφησε εντελώς απροστάτευτους τους πρόσφυγες απέναντι στις φασιστικές επιθέσεις των Χρυσαυγιτών, με την αστυνομία να παραμένει αμέτοχη και να υποθάλπει τους φασίστες, καθώς και η μεταφορά ανήλικων παιδιών στις φυλακές της Αμυγδαλέζας με δικογραφίες εναντίων τους (!), η βίαιη απόπειρα εκκένωσης του λιμανιού καθώς και τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα απαγορεύσεων, αυταρχισμού και τρομοκρατίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε μπροστά στο ξεδίπλωμα ενός οργανωμένου κρατικού και κυβερνητικού σχεδίου.

Η πολιτική της κυβέρνησης σηματοδοτεί μια νέα ποιότητα συνολικής αντιδημοκρατικής στροφής στο όνομα της ασφάλειας από τους «ξένους». 

Έχει μετατρέψει τα κέντρα πρώτης υποδοχής σε στρατόπεδα κράτησης. Οι πρόσφυγες μένουν κρατούμενοι στα hot spot, ενώ λειτουργούν φυλακές προσφύγων προς απέλαση σε Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Ελληνικό και αλλού. 

Αλλά και οι «ελεύθεροι» πρόσφυγες δεν αντιμετωπίζουν καλύτερες συνθήκες. Στοιβάζονται σε απομονωμένες περιοχές, μακριά από τον οικιστικό ιστό, σε πλήρως ακατάλληλους χώρους, χωρίς συγκοινωνία και υπηρεσίες ενημέρωσης. Οι περισσότεροι καταυλισμοί είναι χωρίς στοιχειωδώς κατάλληλες συνθήκες διαμονής και υγιεινής (ζεστό νερό, ηλεκτρικό, τουαλέτες), με χαμηλή ποιότητα φαγητού και χωρίς δυνατότητες πληροφόρησης, επικοινωνίας και συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση. 

Οι καταυλισμοί δεν αποτελούν κέντρα φιλοξενίας, αλλά μετατρέπονται σταδιακά σε στρατόπεδα εγκλεισμού. Με περιορισμούς στις ώρες εισόδου-εξόδου των προσφύγων, αλλά και με απαγόρευση εισόδου και επικοινωνίας τους με συλλογικότητες του κινήματος. Η γκετοποίηση των προσφύγων αποτελεί μια βάρβαρη πολιτική. 

Το δηλητήριο του ρατσισμού εκπορεύεται πρώτα και κύρια από την ευρωενωσιακή και κυβερνητική πολιτική: Είναι η «δημοκρατία» της ΕΕ, η «ελευθερία» του ΝΑΤΟ, οι «βέλτιστες πρακτικές» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι οι φράχτες που υψώνουν, το μίσος που δείχνουν, στους πρόσφυγες και τον κόσμο της εργασίας. Είναι η χρήση του στρατού ως απόλυτου εργαλείου άσκησης μεταναστευτικής πολιτικής. Τώρα ετοιμάζουν τη νεολαία να δουλέψει με voucher και επιδοτούμενη απασχόληση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Δεν θα τους περάσει! Για εμάς οι πρόσφυγες είναι ελεύθεροι άνθρωποι με δικαιώματα. Το εργατικό και νεολαϊστικο κίνημα ταξικής αλληλεγγύης θα κάνει ο,τι περνάει από το χέρι του για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την αξιοπρέπειά τους, τον αυτοσεβασμό τους και τα δικαιώματά τους. 
        Καλούμε τον εργαζόμενο κόσμο στον τόπο μας να δείξει ταξική αλληλεγγύη και συναγωνιστικότητα. Οι πρόσφυγες είναι οι δραπέτες από τα σύγχρονα Άουσβιτς του πολέμου και της φτώχειας. Είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Μαζί να αγωνιστούμε ενάντια στον πόλεμο, την εκμετάλλευση, τις πολιτικές των ιμπεριαλιστών, της ΕΕ, της κυβέρνησης για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες προσφύγων και ντόπιων εργαζόμενων κι ανέργων.

Last modified: 15 Ιουλίου 2016

Close