Written by 18:56 Αρχική Σελίδα

“Κόφτης” να μπει στις ορέξεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου. Καμιά μείωση στους μισθούς των αναπληρωτών!

 

Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών: "Κόφτης" να μπει στις ορέξεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου. Καμιά μείωση στους μισθούς των αναπληρωτών!

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

«ΚΟΦΤΗΣ» ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ!

ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ!

12-6-2016

Χιλιάδες αναπληρωτές ενημερώνονται από κατά τόπους διευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να δουν μισθό Ιουνίου, ενώ σε ορισμένες «πρωτοπόρες» περιπτώσεις έχουν ήδη γίνει κρατήσεις από τον μισθό του Απριλίου… Την ίδια ώρα οι μισθοί συνάδελφων που έχουν προσληφθεί μετά τη 1-1-2016, μένουν παγωμένοι στο εισαγωγικό Μ.Κ. Λίγες μέρες πριν από τις απολύσεις, το Υπουργείο Παιδείας αποδεικνύει πόσο εμπνέεται από την αυθαιρεσία της εργοδοσίας: «σε προσλαμβάνω, μου κάνεις τη δουλειά και στο τέλος θα το σκεφτώ, αν θα σε πληρώσω ανάλογα με το αν μου βγαίνουν σωστά τα οικονομικά μεγέθη». Κι εδώ έχουν όνομα τα οικονομικά του μαγαζιού: μνημόνιο 1/2/3, συμφωνίες με τους θεσμούς, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ, φορολογικό, ασφαλιστικό, «κόφτης» στις κοινωνικές ανάγκες μέσα από μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στο ύψος του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία και άρση της μονιμότητας για όλους μέσα από απολύσεις και διόγκωση της ελαστικής εργασίας.

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, ενώ κατέτασσαν τους αναπληρωτές με βάση το άρθρο 7 του Ν.4024, αποφασίζουν εκ των υστέρων στο άρθρο 27 του Ν.4354 (νέο μισθολόγιο) ότι το άρθρο 12 του Ν.4024, το συμφέρει περισσότερο κι έτσι συνάδελφοι που είχαν καταταχθεί στον Δ0 πρέπει να πέσουν στον Ε1, ώστε να εξαιρεθούν από την προσωπική διαφορά κατά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, με αποτέλεσμα την άμεση μείωση του μισθού τους. Επιχειρούν να κόψουν έναν ολόκληρο μισθό, κι αυτή είναι η ουσία μιας μείωσης της τάξης των 100 ευρώ τον μήνα, που πολλοί από μας θα δούμε στις συμβάσεις του 2016-2017. Αφού διαφήμισαν το νέο μισθολόγιο ως φορέα «αυξήσεων» και ειδικά στο πεδίο των αναπληρωτών ως μέσο εξίσωσης με το μισθολόγιο των μόνιμων, έφτασε η στιγμή να φανεί το μέγεθος της πολιτικής αγυρτείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πολύ εμπνέεται φαίνεται από το επιχειρηματικό μάρκετινγκ που επιτάσσει: «άλλο σου πουλάω, άλλο σου δίνω και μην μπεις στη διαδικασία να κρίνεις, μείνε καταναλωτής». Ας πάρουμε ένα-ένα τα στοιχεία της διαφημιστικής τους εκστρατείας:

 • «Πουλάνε» αυξήσεις, για να μειώσουν τους μισθούς ανά μισθολογικό κλιμάκιο κατά 10, 50, 100 ευρώ με μοναδική εξαίρεση τον μεικτό μισθό στο εισαγωγικό κλιμάκιο, ο οποίος δε θα μείνει ίδιος φυσικά, αφού όπως κι οι υπόλοιποι μειώνεται στα καθαρά με βάση τις νέες κρατήσεις.
 • «Πουλάνε» προσωπική διαφορά ως εγγύηση μη μείωσης μισθών, για να την περιορίσουν στο διάστημα που διαρκεί η σύμβασή μας και να την κόψουν από αυτούς που δικαιούνται τα περισσότερα. Κανένας αναπληρωτής δε θα έχει προσωπική διαφορά του χρόνου.
 • «Πουλάνε» ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη, για να διατηρήσουν το πλαφόν της επταετίας στη μισθολογική αναγνώριση. Ταυτόχρονα, εκκρεμές μένει το ζήτημα της απόδοσης Μ.Κ. σε όσους προσλήφθηκαν μετά την 1η Γενάρη.
 • «Πουλάνε» αναγνώριση της προϋπηρεσίας 10-12 στους πίνακες των αναπληρωτών, για να κόψουν γενικά την προϋπηρεσία της διετίας 2016-2017 από τον μισθό. Καμία διαβεβαίωση δεν υπάρχει ότι η προϋπηρεσία των αναπληρωτών μετά τη 1/1/2016, θα γίνει δεκτή στις νέες συμβάσεις.
 • «Πουλάνε» μισθολογική αναγνώριση των μεταπτυχιακών, για να το μεταθέσουν εξαρχής στο 2018  κι αργότερα με βάση την ερμηνευτική εγκύκλιο να επικαλεστούν την ΚΥΑ που αναγνωρίζει μόνο τα μεταπτυχιακά που αποτελούν προσόν διορισμού (σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ βασίζεται στο άρθρο 22 του Ν.4024, το οποίο καταργήθηκε).

Το Υπουργείο επιχειρεί ξεκάθαρα να βαφτίσει τις μειώσεις των μισθών «λάθος», που προέκυψε από το «λάθος» της προηγούμενης κατάταξης. Με λίγα λόγια λέει: «σου έκανα μια σύμβαση, δε με συμφέρει, την αλλάζω μονομερώς, σου μειώνω τον μισθό και για να τα δικαιολογήσω όλα αυτά γυρνάω στην πρώτη σύμβαση και την αναιρώ». Επειδή όμως η δημιουργική ασάφεια στα «λάθη» όχι μόνο υποβιβάζει τη νοημοσύνη μας, αλλά απειλεί την επιβίωσή μας, επιστρέφουμε τα «λάθη» στο ίδιο το Υπουργείο:

 • Το άρθρο 27 του Ν.4354 ορίζει ότι «κατατάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο θεωρούνται νόμιμες και αποδοχές που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται». Οιμισθολογικές απολαβές που προκύπτουν από «λάθος» κατάταξη δεν αναζητούνται λοιπόν. Γιατί το έγραψαν αυτό; Μα φυσικά γιατί το «λάθος», ήταν το «σωστό» μέχρι και την ψήφιση του εν λόγω νόμου. Κι έτσι η μείωση του μισθού εισάγεται ως «αχρεωστήτως καταβληθείσα». Με λίγα λόγια: «Δε σου κάνουμε μείωση μισθού, απλώς δεν έπρεπε ποτέ να τα πάρεις».
 • «Ξεχνά» στο μεταξύ ότι τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά δεν αναζητούνται με βάση το παραπάνω άρθρο, ερμηνεύει ότι αυτό αφορά μονάχα το διάστημα έως 31-12-2015 και δίνει γραμμή στις διευθύνσεις εκπαίδευσης να κρατήσουν τα «λάθη», περνώντας ουσιαστικά σεαναδρομική μείωση του μισθού. Κάπου εκεί ενεργοποιείται το πλέγμα της διοίκησης κι οι διευθυντές εκπαίδευσης ως εκκαθαριστές αναλαμβάνουν ρόλο…
 • Αν το Υπουργείο και οι διευθυντές εκπαίδευσης πιστεύουν ότι ήταν «λάθος» που πρέπει να επιστραφεί, ξέρουν πολύ καλά ότι άλλη είναι η διαδικασία για την επιστροφή ποσών που θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα. Ο υπάλληλος πρέπει να ενημερωθεί και να συμφωνήσει στην επιστροφή. Μόνο μετά την άρνηση, εκδίδεται πράξη καταλογισμού.Οποιαδήποτε διεύθυνση έχει προχωρήσει ή σχεδιάζει να προχωρήσει σε κρατήσεις μισθών με διαφορετικό τρόπο, σαφώς παρανομεί και υπόλογος είναι ο κάθε εκκαθαριστής-διευθυντής εκπαίδευσης.

Από τη δική μας πλευρά ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα δεχθούμε καμία μείωση μισθού αναπληρωτή. Αν υπολογίζουν ότι θα φτάσουμε να δουλεύουμε εθελοντικά ή με τα μισά λεφτά ελέω κόφτη και δημοσιονομικών περιορισμών, είναι πολύ γελασμένοι. Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση έχουν την πολιτική ευθύνη της παραβίασης των συμβάσεων των αναπληρωτών και της μείωσης των μισθών τους. Ο «κόφτης» με πρώτο πεδίο εφαρμογής τους αναπληρωτές δε θα περάσει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Πλήρη καταβολή του μισθού όλων των αναπληρωτών και άμεση απόδοση Μ.Κ. στους συναδέλφους που έχουν προσληφθεί μετά τη 1/1/2016 με έκδοση γραπτής εντολής του Υπουργείου προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.
 • Ολική μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας- Άρση του πλαφόν της επταετίας-Κανένα πάγωμα της προϋπηρεσίας τη διετία 2016-2017
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά-Αυξήσεις στους μισθούς-Κάλυψη των κοινωνικών αναγκών

ΚΑΛΟΥΜΕ:

 • Τους συναδέλφους να απευθυνθούν στα σωματεία τους και να προχωρήσουν μαζικά σε ενστάσεις επί της μισθοδοσίας σε όσες διευθύνσεις έχουν ήδη περικοπεί οι μισθοί τους.
 • Τα εκπαιδευτικά σωματεία να προχωρήσουν άμεσα σε διαμαρτυρίες στις διευθύνσεις εκπαίδευσης απαιτώντας παύση κάθε διαδικασίας περικοπής μισθών και άμεση απόδοση Μ.Κ..
 • Τις Ομοσπονδίες να διεκδικήσουν την πλήρη καταβολή του μισθού όλων των αναπληρωτών με κάθε μέσο, συνδικαλιστικό και νομικό (νομική γνωμοδότηση, ένδικα).

Last modified: 14 Ιουνίου 2016

Close