Written by 19:50 Άρθρα, Αρχική Σελίδα

Κλειώ της Οιχαλίας, μια ταινία από τα παιδιά του Γυμνασίου της Οιχαλίας Τρικάλων για τη μετανάστευση (video)

ΣΆΒΒΑΤΟ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2013

Η Κλειώ της Οιχαλίας

Το μήνυμα φίλης που έλαβα σήμερα, μεταξύ των άλλων έλεγε: “…Χθες είδα την Κλειώ, την ταινία μικρού μήκους των παιδιών του Γυμνασίου Οιχαλίας Τρικάλων. Το θέμα της; Τα παιδιά των μεταναστών που μεγαλώνουν με τους παππούδες στην ελληνική ύπαιθρο. «Η μάστιγα και η κατάρα των ελληνικών σχολείων της φτωχής περιφέρειας», τη δεκαετία του ’60, ίσως και αρχές του ’70, όπως θυμάμαι να λέει η μάνα μου, τότε που προσπαθούσε να μάθει σ’ αυτά τα παιδιά πέντε γράμματα, αλλά κυρίως να τα κρατήσει σε μια στοιχειώδη ψυχική ισορροπία…Η Οιχαλία Τρικάλων -Νεοχώρι όπως λεγόταν παλιότερα- είναι πρωταθλητής στη μετανάστευση. ”
Αναζήτησα αμέσως την Κλειώ κι ευτυχώς τη βρήκα. Όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς πρόκειται για μια δυνατή ταινία μικρού μήκους. Η περιπέτεια της δημιουργίας της, για τους μαθητές της κωμόπολης του νομού Τρικάλων με το ιδιαίτερο όνομα, άρχισε με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δε νομίζω ότι υπήρξε δεύτερη σκέψη για την επιλογή του θέματος. Όπως αναφέρουν στους τίτλους τέλους της ταινίας:”Σήμερα στην Οιχαλία Τρικάλων πάνω από 550 οικογένειες είναι μετανάστες σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Περισσότερα από 60 παιδιά μεγαλώνουν μακριά από τους γονείς τους.”
Το σενάριο ανέλαβε η Άννα – Μαρία Σακελλαρίου που στη συνέχεια επωμίστηκε  το ρόλο της κεντρικής ηρωίδας που ζει με τη γιαγιά της αφού οι γονείς της έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία. Στο σενάριο, αλλά και στην ερμηνεία της η νεαρή μαθήτρια, κατάφερε να συμπυκνώσει και να αναδείξει την άγρια μοναξιά της εγκατάλειψης -που η έφηβη ηρωίδα θεωρεί ότι υπέστη από τους γονείς της- με όλες τις συναισθηματικές μεταπτώσεις που αυτή συνεπάγεται. Αυτό όμως που ουσιαστικά κατάφερε, ήταν να αναδείξει τις αθέατες πλευρές ενός προβλήματος που οι επίσημες στατιστικές της κρίσης αδυνατούν να συλλάβουν· τις παράπλευρες απώλειες.
Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Θωμά Φωτόπουλου, με έτοιμο το σενάριο, η ενθουσιώδης όπως φαντάζομαι, κινηματογραφική ομάδα των παιδιών του Γυμνασίου Οιχαλίας, ξεκλέβοντας χρόνο από τις σχολικές υποχρεώσεις, έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά. Έγιναν τα γυρίσματα -και είναι μάλλον περιττό να αναφέρω πόσο πενιχρά ήταν τα προσφερόμενα μέσα- έγινε και το μοντάζ. Κατάφεραν τελικά, αν και ερασιτέχνες να ολοκληρώσουν με επαγγελματική ευσυνειδησία ένα δύσκολο εγχείρημα. Το άρτιο αποτέλεσμα της συλλογικής τους δουλειάς, έδρεψε δάφνες. Πριν από λίγες μέρες στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας, η ταινία τους απέσπασε το πρώτο βραβείο στο 5ο Νεανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Λάρισας Artfools.
Υποψιάζομαι όμως ότι αυτό το 1ο βραβείο ήταν απλώς…το πρώτο κι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα. Η Κλειώ θα συμμετάσχει στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους “Ένας πλανήτης…μια ευκαιρία” που συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και η ΕΡΤ. Επί πλέον με τους αγγλικούς και γερμανικούς υπότιτλους που σε λίγο θα έχει, η ταινία των παιδιών της Οιχαλίας, ανοίγει φτερά και για διεθνή φεστιβάλ.
Οι συντελεστές της ταινίας: Άννα-Μαρία Σακελλαρίου (ΚΛΕΙΩ), Θοδωρής Λουκάς (ΑΧΙΛΛΕΑΣ), Αποστόλης Ζαμζαράς (ΛΕΥΤΕΡΗΣ), Ανθή Χαλού (ΜΑΙΡΗ), Δήμητρα Φίλιου (ΘΑΛΕΙΑ), Ρούλα Χατζή (ΕΛΛΗ), Μαρίου Γαρίτου (ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ), Νίκος Κυρίτσης (ΜΑΘΗΤΗΣ 1), Γιώργος Σταμουγιαννόπουλος (ΜΑΘΗΤΗΣ 2), Βαγγελιώ Σκαρίμπα (ΓΙΑΓΙΑ ΚΛΕΙΩΣ), Αποστόλης Νίκου (ΜΠΑΜΠΑΣ ΦΩΝΗ), Πένυ Παπαχρήστου (ΜΑΜΑ ΦΩΝΗ), Θωμάς Γκουγκουστάμος (ΧΡΗΣΤΟΣ), Ρωξάνη Λακιάρα ( ΕΛΕΝΗ), Φώτης Καψάλης (ΣΤΈΛΙΟΣ), Σωτήρης Σπίντζιος (ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ), Αλέξανδρος Χαλός & Βένια Ρίζου (ΚΑΜΕΡΑ), Θωμάς Φωτόπουλος & Παρασκευή Μπελόγια (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ).

Last modified: 4 Ιουλίου 2013