Written by 15:56 Αποφάσεις Δ.Σ.

Κατάργηση του θεσμού των Διδασκαλείων – Διευκρίνιση για τη συμμετοχή μέλους του Δ.Σ του Περικλή σε σεμινάριο για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή
Τηλ-Fax: 2106399318
info@syllogosperiklis.gr

Αγ. Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2011

Αρ. Πρωτ.: 27

Προς: Όλους τους Εκπ/κους Π.Ε. μέλη του Συλλόγου μας

Θέμα 1ο: Κατάργηση του θεσμού των Διδασκαλείων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

μετά από μήνες σιωπής και μετά τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε σήμερα, με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του, να ανακοινώσει πως για φέτος δε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή νέων εκπαιδευτικών στα Διδασκαλεία.

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην προσπάθεια κατάργησης του θεσμού της μετεκπαίδευσης, ενός θεσμού που ξεπήδησε από τα σπλάχνα της εκπαιδευτικής κοινότητας και επιμόρφωσε γενιές Δασκάλων και Νηπιαγωγών, τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική αγωγή.

Ειδικά σε μια περίοδο που απουσιάζει οποιαδήποτε μορφή επιμόρφωσης, απαιτεί τη συνέχιση της λειτουργίας των διδασκαλείων, την αναβάθμισή του προγράμματος σπουδών τους και τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης για όλες τις ειδικότητες των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ. να επανεξετάσει την απόφασή της, αφού λάβει σοβαρά υπόψη της, τόσο τις θέσεις του κλάδου για τα διδασκαλεία και την επιμόρφωση, όσο καιτις προτάσεις της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτωνκαι των Προέδρων των Διδασκαλείων που συνήλθε στη Θεσσαλονίκη στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2011.

Ο Σύλλογος «Περικλής», μαζί με όλους τους συναδέλφους , θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη διατήρηση του θεσμού, ενάντια σε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να σχεδιάζουν εκπαιδευτική πολιτική με περικοπές, συγχωνεύσεις με οικονομικά κριτήρια και επιφανειακές προσεγγίσεις που δεν ακουμπάνε την καρδιά της εκπαίδευσης.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως τέτοιες πολιτικές επιλογές θα συναντήσουν την καθολική αντίδραση του κλάδου.

Θέμα 2ο: Διευκρίνιση για τη συμμετοχή μέλους του Δ.Σ του Περικλή σε σεμινάριο για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

με αφορμή τη συμμετοχή μέλους του Δ.Σ του συλλόγου μας ως εισηγητή σε ημερίδα για την Αυτοαξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Εφαρμογή καινοτομιών στο Δημοτικό Σχολείο, που διοργανώνεται από τους Σχολικούς Συμβούλους της 23ης και 24ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας την Πέμπτη 24-2-2011, το Δ.Σ του Συλλόγου σας ενημερώνει ότι:

Η συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου έγινε με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του συγκεκριμένου σχολείου.

Το μέλος του Δ.Σ εισηγείται ως διευθυντής του σχολείου και, εκ της θέσεως του, ως συντονιστής του προγράμματος.

Το θέμα του προγράμματος είναι «Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών Διαδικασιών» (Ανάπτυξη Στόχων του Προγράμματος Σπουδών, Ανάπτυξη και Εφαρμογή Διδακτικών και Παιδαγωγικών Πρακτικών και Πρακτικών Αξιολόγησης των Μαθητών), δεν έχει σχέση δηλαδή με αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Τα θέματα που διερευνήθηκαν είναι «συμπεριφορά στην τάξη και όρια» και «διδακτικές προσεγγίσεις ως προς τη γραφοκινητική ικανότητα των παιδιών και ως προς την παραγωγή και κατανόηση αφηγηματικών κειμένων»

Η θέση του συνόλου των μελών του Δ.Σ για το ζήτημα της αξιολόγησης είναι ίδια με την επίσημα εκφρασμένη θέση της Ομοσπονδίας. Ο ίδιος ο εισηγητής  καθώς και το Δ.Σ του Συλλόγου μας θα έχουν μια ευκαιρία για να τη διατυπώσουν και στο σεμινάριο:

Κανενός είδους εσωτερική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου δε θα γίνει αποδεκτή  αν αποτελεί το «Δούρειο Ίππο» για την καθιέρωση της αξιολόγησης-χειραγώγησης του εκπαιδευτικού.

enim_25-11-2010_clip_image002

Last modified: 17 Φεβρουαρίου 2011