Written by 16:16 Slider, Αποφάσεις Δ.Σ., Αρχική Σελίδα

Κανένας εκπαιδευτικός ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να παρέχει τηλεκπαίδευση από το σπίτι του. Λέμε ΟΧΙ στην κοροϊδία και στις επικοινωνιακές τακτικές του ΥΠΑΙΘ και της Κυβέρνησης.

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Ευεργέτου Γιαβάση 7  – 15342
Αγία Παρασκευή
Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr

Αγία Παρασκευή, 5/02/2023
Αρ. Πρωτ. :  19 

Προς:

Τους συναδέλφους μέλη του Συλλόγου μας, ΔΟΕ

 

 

 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για κλείσιμο των σχολείων τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου λόγω της κακοκαιρίας και την αποφυγή μετακινήσεων, υποχρεώνουν τους εκπαιδευτικούς να μη μετακινηθούν προς τα σχολεία τους.

Το Υπουργείο Παιδείας για μια ακόμη φορά δίνει οδηγίες στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές σχολείων να ενεργοποιηθεί η τηλεκπαίδευση για όσα σχολεία μείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

Οι Διευθύνσεις Εκπάιδευσης μάλιστα , και η Διεύθυνση Β΄Αθήνας,  κατόπιν οδηγίας του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ  ζητούν από τους Διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς να δοκιμάσουν τη χρήση της ηλεκτρονικής αίθουσας webex που διαθέτουν την προηγούμενη ημέρα από την εφαρμογή στην τάξη, δηλαδή σήμερα Κυριακή, καταργώντας έτσι ακομη και την αργία μας ως εργαζομένων.

¨Ομως  με σχολεία κλειστά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση, ούτε από τα σχολεία ούτε από τα σπίτια των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε εξηγήσει με σαφήνεια ότι τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ζωντανή εκπαίδευση. Όσο κι αν το υπουργείο θέτει τις βάσεις για νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης ως ισότιμης εκπαιδευτικής διαδικασίας, προχωρώντας με έναν ακόμη τρόπο στην αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί απαντάμε ότι  δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, ούτε ένα παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό επιχείρημα για να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση όταν το σχολείο κλείσει υποχρεωτικά και μάλιστα  για  μία ή λίγες μέρες.

Ταυτόχρονα δεν αποδεχόμαστε να θεωρείται φυσικό να παρακολουθούν οι μαθητές μέσω κινητών και να συνεχίζονται όλα «κανονικά» ή ότι μαθητές δεν θα συμμετέχουν γιατί οι γονείς λείπουν ή εργάζονται, ενώ το σχολείο υποτίθεται ότι συνεχίζεται κανονικά.

Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για απώλεια διδακτικών ωρών εξ αιτίας της κακοκαιρίας, και ταυτόχρονα θέλει να επιδείξει προεκλογικά ότι δεν θα χαθεί καμιά «εργατοώρα» για εκπαιδευτικούς και μαθητές, η στιγμή που εξακολουθεί να μην καλύπτει τα χιλιάδες λειτουργικά κενά, που υπάρχουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και τα κενά που συνεχώς δημιουργούνται με αποτέλεσμα την απώλεια άπειρων ωρών  μαθημάτων.

Παράλληλα ο χώρος του σχολείου παραμένει ο χώρος εργασίας μας και μέσα σε αυτόν παρέχουμε το έργο μας. Το σχολείο   έχει διακόψει τη λειτουργία του άρα και τη μαθησιακή διαδικασία με απόφαση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Οι εκπαιδευτικοί εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο χώρο εργασίας μας, δεν μπορούμε να παρέχουμε εργασία και άρα ούτε τηλεκπαίδευση. Από τη στιγμή που θα επιτραπεί η μετακίνησή μας στα σχολεια αποκαθίσταται και η μαθησιακή διαδικασία.

Υπενθυμίζουμε  ότι με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο: 

  • καμιά υποχρέωση διενέργειας τηλεκπαίδευσης δεν υπάρχει για κανέναν/καμιά εκπαιδευτικό από την οικία του ή άλλο προσωπικό του χώρο και με χρήση δικών του/της μέσων (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο)
  • Η τηλεκπαίδευση παρέχεται από το χώρο των σχολικών μονάδων και μόνο με τον εξοπλισμό τους. Εφόσον οι σχολικές μονάδες κλείνουν λόγω καιρικών συνθηκών δεν προκύπτει καμιά υποχρέωση τηλεκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε αναλώσιμοι ούτε θα θέσουμε σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα αλλά και ούτε θα επιτάξουμε τα σπίτια μας και τον προσωπικό μας εξοπλισμό.
  • Η έλλειψη ή η αδυναμία χρήσης τεχνολογικών προσωπικών μέσων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανενός είδους «κυρώσεις» των συναδέλφων.

 

  • H κυβέρνηση και οι υπηρεσίες του «επιτελικού κράτους» αντί να μεταφέρουν ευθύνες στους/στις εκπαιδευτικούς οφείλουν να έχουν τους δρόμους ανοιχτούς και ασφαλείς. Οφείλουν να έχουν και τα σχολεία ζεστά και ασφαλή με όλες τις υποδομές λειτουργικές για μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς. Εφόσον τα κλείνουν επειδή αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες ας αφήσουν τα παιδιά με τους εργαζόμενους γονείς τους να χαρούν το χιόνι.
  • Καλούμε τα μέλη μας να καταγγείλουν άμεσα στο ΔΣ του Συλλόγου τυχόν πιέσεις για πραγματοποίηση τηλεκπαίδευσης από τις οικίες τους. Ο σύλλογος μας θα καλύψει και θα υπερασπιστεί τους/τις εκπαιδευτικούς νομικά και συνδικαλιστικά με κάθε μέσο.

 

Ζητάμε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφαλή τρόπο και με ευθύνη της πολιτείας. Ζητάμε εκπαίδευση ζωντανή και όχι πίσω από κάμερες, ζητάμε εκπαίδευση που δεν αποκλείει αλλά αντίθετα διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών και μαθητριών μας. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Στις περιπτώσεις που ασκηθούν πιέσεις στα σχολεία από δ/ντες-ντριες/προϊσταμένες-ους για παροχή τηλεκπαίδευσης παρά τα παραπάνω δεδομένα οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απαντούν με την παρακάτω δήλωση:

Σας ενημερώνω ότι λόγω της απόφασης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, για κλειστά σχολεία  στην Αττική τη Δευτέρα 6 /2/2023, και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί λόγω της κακοκαιρίας, αδυνατώ να εισέλθω με ασφάλεια στον χώρο του σχολείου και να καλύψω το ωράριό μου με διδασκαλία στη φυσική τάξη. Με δεδομένη την ανακοίνωση του κ. Κόπτση περί παροχής τηλεκπαίδευσης, υπενθυμίζεται ότι ε βάση το ίσχύον νομοθετικό πλαίσιο καμία υποχρεωτικότητα δεν προκύπτει για την παροχή τηλεργασίας από την οικία μας με δικό μας εξοπλισμό.

Τέλος, για κάθε άλλη εντολή της υπηρεσίας μας παρακαλώ να ενημερωθώ για αυτή όπως προβλέπεται, δηλαδή να είναι έγγραφη και ενυπόγραφη.

 

 

Last modified: 5 Φεβρουαρίου 2023

Close