Written by 20:59 Εκπ/κή Συσπείρωση

Και στα σχολεία του Συλλόγου μας “Ο Περικλής” η συνεπής στάση των συναδέλφων μάς φέρνει αποτελέσματα

σημαία

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι ,

Η σχολική χρονιά ξεκινάει με πλήθος προβλημάτων στα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία μας που οφείλονται στην προσπάθεια εφαρμογής της πιο αντιδραστικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής  από τους κυβερνητικούς εντολοδόχους  των επιταγών των « εταίρων » και των δανειστών της χώρας.

Στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της Προσχολικής Αγωγής  όπως και σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής  των μνημονιακών πολιτικών για μείωση του κόστους της εκπαίδευσης και λιτότητα σε όλα τα επίπεδα αλλά και για την επιβολή αναδιαρθρώσεων που διαλύουν οριστικά το Δημόσιο Σχολείο και προσβάλλουν αμείλικτα το εργασιακό τοπίο των εκπαιδευτικών.  Πολιτικές  που δρομολογήθηκαν  με τα δύο προηγούμενα μνημόνια και συνεχίζουν στην ίδια κατεύθυνση , με το πρόσφατα ψηφισμένο 3ο μνημόνιο σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Στην περιοχή της Διεύθυνσης Π.Ε.Β΄ Αθήνας η πρόθεση της Διοίκησης να διαχειριστεί  τις ανεπάρκειες  της πολιτικής των μνημονίων, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά συνεπής καθώς  δεν μεριμνά για νέες κτιριακές υποδομές, αλλά ενεργεί στην κατεύθυνση του στοιβάγματος   των νηπίων μέσα σε τάξεις με 25 και περισσότερα παιδιά,  την ασφυκτική εξάντληση των δυνατοτήτων κάθε νηπιαγωγείου, το κλείσιμο – κατάργηση τμημάτων του κλασσικού προγράμματος, τον εξοβελισμό των προνηπίων από το Νηπιαγωγείο.

Προκειμένου να υλοποιήσει τις στοχεύσεις αυτές ασκεί πιέσεις προς τις Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων, είτε με προφορικές εντολές είτε με αδόκιμες και παράτυπες γραπτές εντολές, να παρακάμψουν  τα οριζόμενα από τη σχετική νομοθεσία για τις εγγραφές στο Νηπιαγωγείο, εμπλεκόμενες σε μια σειρά παράνομων ενεργειών.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας ενημερώθηκε για τρεις τουλάχιστον  τέτοιες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα η Διοίκηση απαίτησε :

Σε Νηπιαγωγείο του Ν. Ψυχικού να καταργηθεί το κλασσικό τμήμα με τον εξοβελισμό των προνηπίων, τη μετακίνηση νηπίων σε όμορα και τη μετακίνηση συναδέλφισσας νηπιαγωγού με την ενδεχόμενη απώλεια στο μέλλον μιας οργανικής θέσης νηπιαγωγού.

Σε Νηπιαγωγείο του Χολαργού να απορροφηθεί επιπρόσθετος αριθμός νηπίων, πλέον των 25 ανά τμήμα και μάλιστα επιλεκτικά.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης οι γονείς των νηπίων-προνηπίων έχουν επιδοθεί σε ένα ιδιότυπο σαφάρι για το κυνήγι μιας θέσης για το παιδί τους στο Νηπιαγωγείο! Το απαράδεκτο καθεστώς των κληρώσεων « της ντροπής » οδηγεί τα « άτυχα » νήπια στα όμορα  Νηπιαγωγεία και τα προνήπια στις περισσότερες των περιπτώσεων εκτός Νηπιαγωγείου.

Ωστόσο οι συναδέλφισσες Προϊσταμένες των συγκεκριμένων Νηπιαγωγείων  πραγματοποίησαν  τις εγγραφές όλων των νηπίων και προνηπίων  ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες υπερασπιζόμενες το δικαίωμα όλων  των  παιδιών, νηπίων και προνηπίων , να φοιτήσουν  στο  Δημόσιο Νηπιαγωγείο χωρίς να υποκύψουν στις μεθοδεύσεις της Διεύθυνσης, των οποίων την ευθύνη καλούνταν μάλιστα να αναλάβουν.

Σχετική παρέμβαση στη Διοίκηση έγινε κατά περίπτωση από τα μέλη του  Προεδρείου του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και τον αιρετό εκπρόσωπο στο ΠΥΣΠΕ Νίκο Παπασπύρο.

Το αποτέλεσμα ήταν να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των τμημάτων και στα τρία Νηπιαγωγεία χωρίς οι συναδέλφισσες Προϊσταμένες να έχουν καμία δυσμενή επίπτωση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι ,

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι  η συνεπής στάση των συναδέλφων απέναντι στις προσπάθειες αυθαιρεσιών της Διοίκησης , η ενημέρωση του Δ.Σ. του συλλόγου και των αιρετών  εκπροσώπων μας στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για τα προκύπτοντα ζητήματα,  έχουν ως αποτέλεσμα τη διαφύλαξη της εφαρμογής των νόμιμων διαδικασιών για τη λειτουργία του Σχολείου προς όφελος των παιδιών και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Οφείλουμε ωστόσο να σας ενημερώσουμε ότι η παρούσα ανακοίνωση κατατέθηκε προς έγκριση στο Δ.Σ. του συλλόγου μας και κανένα από τα μέλη –εκπρόσωποι των υπολοίπων παρατάξεων, ΔΑΚΕ- ΑΚΣΥΑ / ΠΑΣΚ  – ΑΣΕ /ΠΑΜΕ δεν συμφώνησε.

Αναρωτιόμαστε πραγματικά με ποια συναδελφική και συνδικαλιστική αντίληψη οι συνάδελφοι εκπρόσωποι των παρατάξεων, ΔΑΚΕ- ΑΚΣΥΑ / ΠΑΣΚ  – ΑΣΕ /ΠΑΜΕ εκτιμούν ότι διαφωνούν και  ποιες άλλες λύσεις προτείνουν  εκτός από τη συνεπή και αξιοπρεπή στάση των εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και νηπιαγωγείου  και τις συλλογικές διεκδικήσεις μέσα από το σωματείο.

Last modified: 14 Σεπτεμβρίου 2015