Written by 10:06 Εκπ/κή Συσπείρωση

Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΝΑΖΙ…

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΝΑΖΙ…

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Από τη μια η κουκουβάγια, διαχρονικά εμβληματικό σύμβολο της Παιδείας και των αγώνων της, του κόσμου των Γραμμάτων και του πνεύματος στην προσπάθειά του για τον Άνθρωπο και την Κοινωνία του αλλά και της Σοφίας στην ελληνική Μυθολογία και στις παραδόσεις του λαού μας. Από την άλλη ένα γρανάζι, εξάρτημα απαραίτητο, εκ των ων ουκ άνευ, για τη λειτουργία ενός μηχανικού συστήματος.

Οι δυο εικόνες ενώνονται και φτιάχνουν μια τρίτη, μαγική καθώς το αποτέλεσμά της, δημιούργημα φαντασίας νεοφιλ-ελεύθερης, εξορθολογιστικής και ανθρωποφαγικής, τουλάχιστον νοσηρό μπορεί να χαρακτηριστεί.

ΠΕΔΕ

Πρόκειται για το σύμβολο που συνοδεύει το λογότυπο της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Εκπαίδευσης (Π.Ε.Δ.Ε.).

Έτσι η κουκουβάγια μας, σύμβολο της γνώσης και του ελεύθερου δημιουργικού πνεύματος ασφυκτιά εγκλωβισμένη στο μεταλλικό γρανάζι του σύγχρονου απο–παιδευτικού συστήματος. Την περικυκλώνει, με δυνατότητα βεβαίως να την μετα-κινεί αενάως  κυλώντας την ‘’ευέλικτα’’ και αποπροσανατολίζοντάς την καθώς μπορεί διαρκώς να περιστρέφεται χωρίς σταθερά σημεία αναφοράς και  χάνοντας συνεχώς το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό  το πόσο εύστοχα αποδίδει, και με ευρηματικό τρόπο είναι η αλήθεια,   την αντίληψη των υπηρετούντων διαχειριστών του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στελεχών της Διοίκησης, τόσο για το περιεχόμενο, τη στόχευση και το ρόλο της ‘’αναβαθμισμένης  εκπαίδευσης’’ την οποία επικαλούνται  όσο και για την ποιότητα της αυτοεικόνας και του ρόλου των ιδίων μέσα σε αυτήν.

‘Εχουν άραγε γνώση και συνείδηση;

Η απάντηση είναι: Ναι, αφού το έχουν προβλέψει και στο καταστατικό του «σωματείου» τους!

Άξιοι της αξιολύπητης  μοίρας τους, που είναι αυτή της ανατροπής και της αποπομπής τους.

Και για του λόγου το αληθές μια προσεκτική ανάγνωση του Δελτίου Τύπου της Π.Ε.Δ.Ε. για τις συναντήσεις της  με την πολιτική ηγεσία και  υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και με  τον Πρόεδρο του ΙΕΠ, μας αποκαλύπτει τα εξής:

‘’Στις εν λόγω συναντήσεις συζητήθηκε και εξειδικεύτηκε το χρονοδιάγραμμα και οι ενέργειες…. προκειμένου να διασφαλιστούν το σύνολο των απαιτούμενων  διοικητικών πράξεων ώστε να μην υπάρξει καμία άλλη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικού’’. Ωστόσο ούτε λόγος για τις ήδη υπογραφείσες διαθεσιμότητες, τις οποίες οι εντεταλμένοι διεκπεραιωτές του ανθρωποφαγικού συστήματος χρησιμοποιούν ως μαξιλαράκι για να πούμε «ούφ!» γλυτώσαμε αφού «δε θα  υπάρξει καμία άλλη»

Βέβαια μεταξύ των προγραμματιζόμενων ενεργειών  περιλαμβάνονται οι μετατάξεις που θα ξεθεμελιώσουν τη ζωή των εκπαιδευτικών–λάστιχο που μπορούν να αλλάζουν διδακτικό πρόγραμμα, ηλικίες μαθητών και  φυσικά, ποιος νοιάζεται, να αν εγκαταλείπουν σπίτι και οικογένεια. Περιλαμβάνεται επίσης το νέο πειθαρχικό δίκαιο, αλλά και αυτό δεν αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές των αυτομολούντων, καθώς η δική τους συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας, είτε δεν πρόκειται ποτέ να χαρακτηριστεί ως ‘’ανάρμοστη’’  είτε έχει παραγραφεί έστω και αν ήταν πραγματικά.

Επίσης ‘’από τις πλευρά του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Ε., τονίστηκε με έμφαση ότι δεν πλεονάζει κανείς εκπαιδευτικός στις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης’’ παρόλα αυτά «υπάρχει η δυνατότητα της απορρόφησης των πλεοναζόντων ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», λένε στην ανακοίνωση τους! Οξύμωρο το σχήμα ή μήπως κυνικά περιγελαστικό πίσω από τις πλάτες χιλιάδων συναδέλφων που αναμένουν το εκβιαστικό τηλεφώνημα που δέχτηκαν και οι σε διαθεσιμότητα προ λίγων ημερών;

Όσο για τον ολονύκτιο μόχθο τους που επικαλούνται  «ώστε να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εκπαιδευτικών» είναι πραγματικά εξοργιστική η αντίληψή τους για τις μαθηματικές έννοιες που προσαρμόζουν στη λογιστική λογική τους τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που εξομοιώνονται με ψυχρά νούμερα.

Δεν παραλείπουν ωστόσο κλείνοντας την ανακοίνωση τους να διαρρήξουν τα ιμάτιά τους «για την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας» συγχέοντας προφανώς, τουλάχιστον ο Πρόεδρος της  Π.Ε.Δ.Ε και Διευθυντής Εκπαίδευσης της Β΄Αθήνας, την πρότερη ‘’συνδικαλιστική’’ τους ιδιότητα και ευτελίζοντας το νόημά της, με την παρούσα μειοδοτική τακτική τους.

Last modified: 2 Αυγούστου 2013