Written by 19:34 Ανακοινώσεις, Αρχική Σελίδα

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αγ. Παρασκευής για τις επισκευές και συντηρήσεις σχολικών κτιρίων

ενωση

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

 

Με βάση το νόμο, υπεύθυνος για τις συντηρήσεις και επισκευές των σχολείων τα τελευταία 15 περίπου χρόνια είναι ο Δήμος. Όπου Δήμος είναι η εκάστοτε Δημοτική Αρχή και Υπηρεσίες του Δήμου.

Όμως, οι επισκευαστικές ανάγκες των σχολείων δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται από τον Δήμο ως μια «αρμοδιότητα που του μεταφέρθηκε» και επιβαρύνει τη λειτουργία του. Η συστηματική φροντίδα των σχολικών κτηρίων είναι ένδειξη του κοινωνικού πολιτισμού της πόλης. Η συνέπεια στην κάλυψη των επισκευαστικών αναγκών των σχολείων είναι απόδειξη στο κατά πόσο ο δήμος αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα προβλήματα της  καθημερινότητας. Εάν γίνει ουσιαστικός στόχος του Δήμου η φροντίδα των σχολικών κτηρίων τότε είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν και τρόποι κάλυψης των αναγκαίων πόρων και τρόποι υλοποίησης των απαιτούμενων έργων, άμεσα, αποδοτικά και με εξασφαλισμένη την ασφάλεια των μαθητών.

Καλούμε για μια ακόμα φορά λοιπόν, τη Δημοτική Αρχή αλλά και την Τεχνική Υπηρεσία να δουν το θέμα των σχολείων με την πρέπουσα σοβαρότητα, με απόλυτο σεβασμό απέναντι στους 6.500 μαθητές της πόλης, να καταγράψουν και να ιεραρχήσουν σωστά τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία και να επισπεύσουν τις διαδικασίες, για να αποφύγουμε προηγούμενες καθυστερήσεις.

Πιο συγκεκριμένα θεωρούμε ότι:

  • Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου οφείλει να καταγράψει τις ανάγκες των κτιρίων για συντήρηση και επισκευές σε εύλογο χρονικό διάστημα και να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μελέτες προκειμένου να προκηρυχθεί η δημοπρασία της «ανοικτής εργολαβίας 2014» ύψους 300.000ευρώ σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2014, με στόχο αυτή να υλοποιηθεί το καλοκαίρι του 2014.
  • Η Δημοτική Αρχή, η Υπηρεσία του Δήμου σε στενή συνεργασία με τον κάθε φορά εργολάβο και τον Διευθυντή του εκάστοτε Σχολείου, οφείλουν να συσκέπτονται έγκαιρα ώστε να χαράζουν τις απαιτούμενες τακτικές κινήσεις που κάθε φορά οι συνθήκες επιβάλλουν. Με στόχο  να ολοκληρώνονται οι εργασίες το συντομότερο δυνατόν και σε χρόνο εκτός λειτουργίας του σχολείου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των μαθητών. Αντικειμενικά, ο κατάλληλος χρόνος για τις επισκευές και συντήρηση των σχολείων, ειδικά των εξωτερικών χώρων, είναι το καλοκαίρι. Τα σχολεία είναι ελεύθερα από παιδιά. Επιπλέον οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τις εργασίες χωρίς να υπάρχει η  απειλή των έντονων και απρόοπτων καιρικών φαινομένων.
  • Η αρμόδια υπηρεσία οφείλει να γνωρίζει εγκαίρως την πορεία των εργασιών. Να ελέγχει εάν έχει τηρηθεί το συμφωνημένο με τον εργολάβο χρονοδιάγραμμα και να γνωρίζει τι απαιτείται ανά πάσα στιγμή προκειμένου να συμβάλλει στην θετική έκβαση των ενεργειών. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες που τα σχολεία είναι κλειστά, κατά συνέπεια υπάρχει η  δυνατότητα προγραμματισμού κάθε λεπτομέρειας.

 

Αυτό που δεν μπορούμε πλέον να ανεχτούμε είναι να εκτίθενται τα παιδιά μας σε κίνδυνο, όπως έγινε πρόσφατα με τα παιδιά του 3ου Δημοτικού, όπου η «γραφειοκρατική» αντιμετώπιση της εργολαβίας επισκευών δεν επέτρεψε στους υπεύθυνους να σκεφτούν με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών.

Το παράδειγμα του 3ου Δημοτικού και το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από το σεισμό της Κεφαλονιάς επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας που απορρέουν από την υποβάθμιση των κτιριακών υποδομών και την έλλειψη γενναίας χρηματοδότησης από το κράτος. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους γονείς και τους μαθητές της Κεφαλονιάς. Η απάντησή ΌΛΩΝ μας στην επιμονή της Δημοτικής Αρχής να αντιμετωπίζει την παιδεία ως μια φτηνή παρεχόμενη υπηρεσία  θα  είναι δυναμική και άμεση χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις των καιρών, κρατώντας επίμονα τον πήχη ψηλά, καθώς δε θα επιτρέψουμε την έκθεση των παιδιών μας σε οποιοδήποτε κίνδυνο.

 

Υ.γ. υπενθυμίζουμε τις ανακοινώσεις που έχουμε εκδώσει αναφορικά με τις επισκευές των σχολείων την τελευταία χρονιά: 24/01/2013, 20/02/2013, 22/10/2013, 04/11/2013.

 

 

Αγία Παρασκευή 03/02/2014                                                      Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

Last modified: 4 Φεβρουαρίου 2014

Close