Written by 20:39 Αρχική Σελίδα, Επικαιρότητα

Η εκπαίδευση στον τύπο (5/4/2013)

 
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ
Για να καλυφθούν τα κενά
Σε ανακατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, καθώς διαπιστώθηκε μέσω ηλεκτρονικής καταγραφής ότι σε άλλα σχολεία υπηρετούν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, ενώ την ίδια στιγμή σε κάποια άλλα διαπιστώνονται σημαντικά κενά.
Με έγγραφο που εστάλη από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας προς τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης ζητείται να καταθέσουν άμεσα τις απόψεις τους για τις περιπτώσεις σχολείων που εμφανίζουν υπεράριθμους εκπαιδευτικούς.
Όπως ανέφεραν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Παιδείας στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή η κινητικότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς μέσα από την καταγραφή στοιχείων για τον αριθμό καθηγητών και μαθητών θα προκύψει πού υπάρχουν υπαραριθμίες εκπαιδευτικού προσωπικού και πού παρατηρούνται ανάγκες για πρόσθετο προσωπικό.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο έχει ήδη μελετήσει σχέδιο που περιλαμβάνει μετατάξεις και μεταθέσεις και μόνο αν χρειαστεί αύξηση του ωραρίου 1 ή 2 ώρες.
Ωστόσο, η Διδασκαλική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε την κίνηση αυτή, κάνοντας λόγο για επιχείρηση «συρρίκνωσης των θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία, που είναι βέβαιο ότι δημιουργείται στη βάση της υλοποίησης των αντιλαϊκών πολιτικών».

 

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  Της Αννας Ανδριτσάκη
 
Σε σαρωτική κατάργηση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών εν όψει νέου κύματος συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες το υπουργείο Παιδείας. Με επείγουσα εγκύκλιο που εστάλη χθες στους Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας «εν όψει των μεταβολών των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας σχολικού έτους 2013-2014», όπως αναφέρεται ρητά, το υπουργείο ζητεί μέσα σε δύο μέρες να καταγραφούν οι οργανικές θέσεις, με αιτιολόγηση μάλιστα της «αυξημένης οργανικότητας σε μεγάλο αριθμό σχολικών μονάδων, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό».
Οι εκπαιδευτικοί, αντιδρώντας ακαριαία, ζητούν άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, προειδοποιώντας για σκληρή σύγκρουση. «Κάθε περαιτέρω σκέψη για συρρίκνωση των θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία θα βρει ολόκληρο τον κλάδο αλλά και την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπους» αναφέρει η ΔΟΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε άμεσα.
Θεσμικές διαδικασίες
Παρακάμπτοντας τις ισχύουσες θεσμικές διαδικασίες, που για τέτοιες εκπαιδευτικές μεταβολές απαιτούν την εμπλοκή άλλων οργάνων (δημοτικών επιτροπών, υπηρεσιακών συμβουλίων) καθώς και μια περίοδο ικανή ώστε να εκδοθεί η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση, αυτή τη φορά το υπουργείο Παιδείας υπερέβη ακόμα και εαυτόν. Τόσο γρήγορη και σε τέτοιο βάθος παρέμβαση αποτελεί -νέο- ρεκόρ. Η πίεση για την εξοικονόμηση προσωπικού εν όψει της επόμενης σχολικής χρονιάς, για τις ανάγκες της οποίας δεν θα γίνουν διορισμοί παρά μόνον η πρόσληψη μόλις 2.000 αναπληρωτών (έναντι 12-15.000 κάθε χρόνο), οδηγεί πλέον σε σκανδαλώδη μέτρα.
Το σχέδιο, βέβαια, εφαρμόζεται από καιρό. Στο αυστηρό πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου λειτουργεί το περιβόητο σύστημα επανατοποθέτησης εκπαιδευτικών (υπεράριθμων), που δικαιολογεί όλες τις παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων τις υποχρεωτικές μετακινήσεις χωρίς όριο σε όλη την περιφέρεια, ανεξαρτήτως οργανικής θέσης και μόνο με υπογραφή υπουργού. Η βασική προϋπόθεση για τη δρομολόγηση όλων αυτών είναι η υπεραριθμία η οποία και θα προκύψει από τις σαρωτικές συμπτύξεις-συγχωνεύσεις τμημάτων και μονάδων και από την αύξηση ωραρίου (μνημονιακή επιταγή μαζί με τη μείωση των προσλήψεων).
Πρωτίστως, όμως, απαιτείται η κατάργηση της οργανικότητας, η οποία ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή ενέργεια. Με στόχο τον ορισμό της αναλογίας 1/25 ως μίνιμουμ αριθμό μαθητών ανά τάξη, το υπουργείο (που έχει ήδη ζητήσει στοιχεία για τη μεγαλύτερη δυνατή χωρητικότητα των σχολικών αιθουσών) θέτει πλέον και τις λεπτομέρειες του νέου τρόπου προσδιορισμού της οργανικότητας.
Η εγκύκλιος
Κατόπιν τούτων, σήμερα Παρασκευή 5/4/2013, οι περιφερειακοί διευθυντές καλούνται να εκφράσουν την «άποψή» τους, όπως αναφέρεται στην επίμαχη εγκύκλιο, «για την οργανικότητα κάθε σχολικής μονάδας καθώς και τυχόν παρατηρήσεις σας». Διότι «από ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στα καταχωρημένα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Survey), έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό που έχει στο ενεργητικό της. Εν όψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σας αποστέλλουμε πίνακες Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων των περιοχών ευθύνης σας και παρακαλούμε για τις απόψεις σας σχετικά με την οργανικότητά τους.»
«Είναι φανερό ότι οι επανειλημμένες δεσμεύσεις του υπουργού και των στελεχών του υπουργείου Παιδείας, ότι δεν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, ήταν μια ακόμη ανέξοδη υπόσχεση. Εξάλλου, είναι συνηθισμένη η τακτική του υπουργείου Παιδείας άλλα να δεσμεύεται και άλλα να κάνει», αναφέρει η ΔΟΕ και καταγγέλλει «τον απαράδεκτο, αντιπαιδαγωγικό και εντελώς λογιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το υπουργείο Παιδείας τον χώρο της εκπαίδευσης. Καλεί, δε, τα στελέχη εκπαίδευσης να απαντήσουν ως εξής: «Η οργανικότητα του σχολείου έχει καθοριστεί με τις αιτιολογημένες αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων με βάση την κείμενη νομοθεσία, και τα αναλυτικά στοιχεία ανά τμήμα υπάρχουν στην υπηρεσία».

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Επείγουσα εγκύκλιο “προάγγελο για κατάργηση οργανικών θέσεων”, που συνεπάγεται απολύσεις δασκάλων, όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί, απέστειλε στους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Στο έγγραφο του υποστηρίζει ότι από έλεγχους  του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής Π.Ε. διαπιστώθηκε ότι «μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων έχει αυξημένη οργανικότητα, η οποία  είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικο». Έτσι εν όψει της έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων για τις σχολικές μεταβολές της Π.Ε. (διλαδή ποια σχολεία θα καταργηθούν και θα συγχωνευθούν), κάλεσε τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης να του καταθέσουν τις προτάσεις τους έως… σήμερα.

Το γεγονός προκάλεσε τη σφοδρή  αντίδραση του συνδικαλιστικού οργάνου των δασκάλων, τα οποίο καταγγέλλει «το απαράδεκτο, αντιπαιδαγωγικό και εντελώς λογιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το υπουργείο Παιδείας τον χώρο της εκπαίδευσης». Παράλληλα αφήνει αιχμές ότι «άλλα λέει και άλλα κάνει» σχετικά με τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου ότι δεν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων

Προειδοποιεί

Η ΔΟΕ προειδοποιεί ακόμα ότι κάθε σκέψη για περαιτέρω συρρίκνωση των θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία «θα βρει αντιμέτωπο ολόκληρο τον κλάδο» Εξίσου έντονη ήταν και η απάντηση της ΔΑΚΕ Π.Ε., παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ., στην εγκύκλιο του Κ. Παπαθεοδώρου. «Μετά το σαρωτικό κύμα καταργήσεων, υποβιβασμών  και συγχωνεύσεων σχολείων που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε η υπουργός φωτοτυπίας Άννα Διαμαντοπούλου είναι ξεκάθαρο ότι στον σχεδιασμό του Υπουργείου υπάρχει νέος γύρος κατάργησης οργανικών θέσεων αναφέρει η παράταξη

 

 

Last modified: 5 Απριλίου 2013

Close