Written by 22:07 Αρχική Σελίδα

Η δολοφονία του 18χρονου αφροαμερικανού στο Μιζούρι από αστυνομικό. «Αυτοσυγκράτηση» στις αντιδράσεις ζήτησε ο Μπ. Ομπάμα

Δολοφονία 18χρονου αφροαμερικανού στο Μιζούρι από αστυνομικό

 

«Αυτοσυγκράτηση» στις αντιδράσεις ζήτησε ο Μπ. Ομπάμα

 

 

 

Αυτοσυγκράτηση ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι συνθήκες του περιστατικού παραμένουν θολές, και το όνομα του αστυνομικού που πυροβόλησε τον νεαρό δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα από την αστυνομία..

Μαρτυρίες στα ΜΜΕ θέλουν τον Μπράουν να πυροβολήθηκε ενώ είχε τα χέρια σηκωμένα -η φράση «ψηλά τα χέρια, μην πυρβολείτε» έχει γίνει και το σύμβολο των διαδηλώσεων στην πόλη που ζητούν απόδοση δικαιοσύνης.

 

Το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), η νέα διαδήλωση για τον Μπράουν έκλεισε σε ηλεκτρισμένο μεν κλίμα με την αστυνομία, αλλά δεν εξελίχθηκε όπως τις δύο προηγούμενες νύχτες σε συγκρούσεις.

 

Χαρακτηρίζοντας τραγωδία το θάνατο του 18χρονου, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι «έχουν οξυνθεί τα πνεύματα, αλλά καλώ τον καθένα στο Φέργκιουσον και σε όλη τη χώρα να κρατήσουν τη μνήμη του νέου αυτού ανθρώπου με περισυλλογή και κατανόηση».

 

Ο πατέρας του θύματος απηύθυνε ανάλογη έκκληση, λέγοντας πως η βία θα ήταν προδοσία στη μνήμη του γιου του, τον οποίο η οικογένειά του περιγράφει ως μειλίχιο.

 

Κεντρική διάσταση στην συζήτηση το φυλετικό υπόβαθρο

 

Κεντρικά σημεία του περιστατικού είναι ακόμη θολά. Η αστυνομία έχει περιοριστεί να πει ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε κατά τη «διάρκεια διένεξης για όπλο» μέσα σε περιπολικό. Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί βρισκόταν στο περιπολικό.

 

Τουλάχιστον «ένας πυροβολισμός έπεσε» κατά τη διάρκεια της διένεξης, ανέφερε η αστυνομία, και ο έπειτα ο αστυνομικός πυροβόλισε ορισμένες φορές πριν βγει από το περιπολικό.

 

Ο δικηγόρος της οικογένειας, ο οποίος είχε αναλάβει και την περίφημη υπόθεση του Τρέιβορ Μάρτιν, υποστήριξε ότι οι μαρτυρίες που έχουν οι συγγενείς «σχηματίζουν πολύ διαφορετική εικόνα από τις μαρτυρίες στην αστυνομία».

 

Το όνομα του αστυνομικού δεν δόθηκε ούτε την Τρίτη, όπως ήταν η αρχική πρόθεση, στη δημοσιότητα. Η αστυνομία αναφέρει ότι αυτό έγινε επειδή υπάρχουν απειλές για αντεκδίκηση.

 

Στην περιοχή που έμενε ο Μπράουν και σημειώθηκε το περιστατικό μένουν αρκετοί αφροαμερικανοί, κυρίως χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι και συχνά καταγγέλλουν αστυνομική παρενόχληση με φυλετικά κίνητρα.

 

Το ίδιο το Φέργκιουσον έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες τεράστια δημογραφική αλλαγή: Από περιοχή με κυρίως λευκό πληθυσμό, σήμερα η πλειονότητα των περίπου 21.000 κατοίκων -τα δύο τρίτα- είναι αφροαμερικανοί. Από τα 53 μέλη της αστυνομίας της κοινότητας, μόνο τα τρία είναι αφροαμερικανοί.

 

 

 

Οι Anonymous αποκάλυψαν την ταυτότητα του αστυνομικού που σκότωσε 18χρονο

 

Οι ακτιβιστές ανήρτησαν στο Διαδίκτυο το όνομα και τη φωτογραφία του αστυνομικού που φέρεται ότι πυροβόλησε τον άοπλο αφροαμερικανό

 

Λίγες ημέρες μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Μιζούρι των ΗΠΑ, έπειτα από τη δολοφονία του 18χρονου άοπλου αφροαμερικανού, Μάικλ Μπράουν, από πυρά αστυνομικού, ακτιβιστές έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του αστυνομικού που φέρεται ότι πυροβόλησε τον νεαρό.

 

Σύμφωνα με τους Anonymous, λοιπόν, ο 18χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά του Μπράιαν Γουίλμαν, ενώ σε μήνυμά τους στοTwitter έγραψαν: «Το αστυνομικό τμήμα της περιοχής υποστηρίζει ότι ο Γουίλμαν δεν εργάζεται για εκείνους ή για το τμήμα στο Φέργκιουσον. Θα το δούμε αυτό».

 

dan1

 

 

Λίγη ώρα μετά την προειδοποιητική ανάρτηση, «πόσταραν» φωτογραφίες του αστυνομικού, υποστηρίζοντας ότι κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό του αξιωματούχου στο Facebook.

Μάλιστα, σε μία από τις εικόνες που έχουν αναρτηθεί φαίνεται πως ο αστυνομικός χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Scooby Willman», ώστε κανείς ανεπιθύμητος να μην μπορεί να τον εντοπίσει στο δημοφιλή τόπο κοινωνικής δικτύωσης.

Τις περασμένες ημέρες και ενώ οι ταραχές συνεχίζονταν, εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος του Σεντ Λούις υποστήριξε ότι ο Γουίλμαν δεν εργάζεται στο συγκεκριμένο τμήμα ούτε σε εκείνο του Φέργκιουσον.

Πάντως, η ομάδα των Anonymous προειδοποίησε πως θα συνεχίσει να δίνει πληροφορίες για τον φερόμενο ως δράστη και ότι θα δημοσιοποιήσει και τη διεύθυνση της κατοικίας του, αν οι αστυνομικές αρχές δεν παραδεχθούν πως ο Γουίλμαν σκότωσε τον Μπράουν.

 

Η αστυνομία έχει αποδεχτεί ότι ο 18χρονος ήταν άοπλος, αλλά οι συνθήκες θανάτου του νεαρού αφροαμερικανού έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης. Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι ο Μπράουν πυροβολήθηκε αφότου μαζί με έναν ακόμη άτομο επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο Μπράουν είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά, όταν ο αστυνομικός τον πυροβόλησε.

Η οικογένεια του νεαρού υπέβαλε μήνυση για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στον φάκελο

 

 

Last modified: 14 Αυγούστου 2014

Close