Written by 14:48 Ανακοινώσεις, Αρχική Σελίδα

Η ΔΟΕ για το πρόγραμμα “ΕΥ ΖΗΝ”

 apofasi_ds_DOE_sinexisi_clip_image002

 

Αρ. Πρωτ:2090 Αθήνα 29/3/2013Προς Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

για το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ 

Με αφορμή τη «Διενέργεια Προγράμματος ΕΥΖΗΝ  στην Π.Ε. από το Υπουργείο Παιδείας»  διαπιστώνουμε ότι:

  • Καλούνται οι εκπαιδευτικοί ΠΕ 11, ΠΕ 70 και ΠΕ 60 να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα χρονοβόρο, με αμφίβολα δεδομένα και με ανατροπή της ροής του προγράμματος των σχολικών μονάδων.
  • Καλούνται οι εκπαιδευτικοί να προβούν σε μετρήσεις όπως αυτές περιγράφονται στο σχετικό οδηγό αξιολόγησης σωματικής και φυσικής κατάστασης πέρα και έξω από τα δεδομένα του προγράμματος του σχολείου.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει ότι:

  • Πρώτο μέλημα των εκπαιδευτικών είναι να διασφαλίσουν την ομαλή  λειτουργία του δημόσιου σχολείου που πλήττεται από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις.
  • Η υλοποίηση του προγράμματος ΕΥΖΗΝ δεν ανήκει στα υποχρεωτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών.
Επισυνάπτουμε και την ανακοίνωση του Συλλόγου μας Περικλής για το ίδιο θέμα:

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή

Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr
Αγ. Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 74Προς: Όλους τους Εκπ/κους Π.Ε. μέλη του Συλλόγου μας

 

 

Θέμα:     Πρόγραμμα «Ευ ζην»: Το Υπουργείο οφείλει εξηγήσεις   

               διαφορετικά εγκαλείται για εξυπηρετήσεις ημετέρων

 

        Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Ο Σύλλογος μας, με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος Ε.Υ.Ζ.Η.Ν, που διεξάγεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και παίρνοντας υπόψη του σχετικές ενστάσεις συναδέλφων διατυπώνει προς κάθε αρμόδιο τα παρακάτω ερωτήματα:

 

1.Ποιος είναι ο σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας και πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα στοιχεία; Θυμίζουμε ότι το Χαροκόπειο είχε και στο παρελθόν – το 2005 – επιχειρήσει τη διεξαγωγή άλλης έρευνας για τις διατροφικές συνήθειες, σε σχολεία της Αττικής, η οποία είχε καταγγελθεί από συλλόγους εκπ/κων,  λόγω της άμεσης σχέσης και συνεργασίας του ιδρύματος αλλά και της έρευνας με εταιρεία από τον κλάδο τροφίμων – ποτών. Συγκεκριμένα με τη χρηματοδότηση της Coca Cola, οργάνωσε έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία (Δ΄ τάξη), με θέμα «Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία». Το συμφωνητικό που υπογράφηκε ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο με την εταιρεία έγραφε ανάμεσα στα άλλα  ότι … «τα συμπεράσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν μόνο ύστερα από την έγκριση της εταιρείας» ή ότι «η τράπεζα γενετικού υλικού και άλλων πληροφοριών που θα προκύψει είναι περιουσία της ίδιας εταιρείας»!!!

2.Ποιος χρηματοδοτεί την έρευνα αυτή και τι θα γίνει το πληροφοριακό υλικό και η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί; Σε τίνος τη χρήση θα είναι διαθέσιμη και για ποιο σκοπό; Το υπουργείο οφείλει να ενημερώσει σχετικά τη σχολική κοινότητα της οποίας ζητά τη συμμετοχή  με απόλυτη διαφάνεια, όπως επίσης, τους γονείς των μαθητών.

3.Ποιος μας διασφαλίζει σήμερα ότι η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί και θα αφορά ολόκληρο το μαθητικό πληθυσμό της χώρας δεν θα διαρρεύσει σε ιδιωτικές εταιρείες ;

4.Πώς γίνεται μια έρευνα να γίνεται καθολικά σε όλους τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της χώρας χρησιμοποιώντας το  κύρος του ΣΧΟΛΕΙΟΥ για να πεισθούν οι γονείς; Το χαρακτηριστικό των ερευνών είναι ότι γίνονται σε δείγμα ατόμων.

5.Πώς διασφαλίζεται η ανωνυμία των νηπίων, των μαθητών και των μαθητριών από τη στιγμή που θα συμπληρωθεί ο αριθμός μητρώου τους και το σχολείο;

6.Πώς είναι δυνατόν να ζητείται από τα σχολεία της χώρας να καλύψουν από μόνα τους το κόστος προμήθειας των υλικών για τις μετρήσεις των μαθητών, ενώ πολλά σχολεία δεν έχουν τα βασικά υλικά για να λειτουργήσουν, καθώς τα χρήματα από τις σχολικές επιτροπές καθυστερούν πολύ να έρθουν και γιατί όταν τελικά φτάνουν στα σχολεία είναι ήδη πολύ μειωμένα;

7.Οι εκτιμήσεις για 4 διδακτικές ώρες (σε κάθε τμήμα) που προβλέπουν οι σχεδιαστές του προγράμματος για την υλοποίηση του μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, η υλοποίηση του προγράμματος σε πανεθνικό επίπεδο σημαίνει ότι το μάθημα της φυσικής αγωγής θα διακοπεί λόγω της έρευνας για δυο τουλάχιστον εβδομάδες για όλους τους μαθητές και μαθήτριες της χώρας! Το ίδιο θα ισχύσει και για το πρόγραμμα των νηπιαγωγείων, βάζοντας σε ταλαιπωρία χιλιάδες νήπια.

8.Τελικά όποιος θέλει να κάνει μια οποιαδήποτε έρευνα θα χρησιμοποιεί το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές; Μήπως όμως έτσι υπονομεύεται η βασική λειτουργία του δημόσιου σχολείου; Υπάρχει τελικά όριο στο φόρτο γραφειοκρατικής εργασίας που μετακυλίεται στους δ/ντες-δ/ντριες και τους συλλόγους διδασκόντων;

Εντέλει, ποιος χρησιμοποιεί το δημόσιο σχολείο και για διευκόλυνση τίνος;

 

Το Υπουργείο οφείλει να απαντήσει σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα διαφορετικά εγκαλείται ότι πιθανόν να χρησιμοποιεί ολόκληρο το μηχανισμό αλλά και το έμψυχο δυναμικό του δημόσιου σχολείου για την εξυπηρέτηση ξένων προς τη δημόσια εκπαίδευση συμφερόντων! Δε θα γίνουμε συνένοχοι! 

 

Καλούμε:

 

  • ·                   Το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο.
  • ·                   Όλους τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να μη συμμετέχουν στον εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα.
  • Τη ΔΟΕ και τους συλλόγους εκπαιδευτικών όλης της χώρας να πάρουν θέση.
  •  Τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση Γονέων να ενημερώσουν τα μέλη τους.
  • ·                   Τονίζουμε ότι από πουθενά δεν προκύπτει η υποχρεωτικότητα του προγράμματος.

 

     Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

             Ο Πρόεδρος                                                         Η Γενική Γραμματέας

             Νίκος  Παπασπύρος                                                      Άννα Μάγια Σταυροπούλου

 

 

 

Last modified: 30 Μαρτίου 2013

Close