Written by 19:54 Αρχική Σελίδα

Η Δ.Ο.Ε για τη συνάντηση με τον αν. υπουργό Παιδείας & τι απαντά ο υπουργός

 

DOE1

Δείτε την ανακοίνωση της Δ.Ο.Ε.:

 

 

Αθήνα 29/4/2015Προς1. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.2. Μ.Μ.Ε. 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη

Σχετικά με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή

 

 ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

 

Σήμερα, 29/4/2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη έπειτα από τη χθεσινή πρόσκλησή του, ενώ είχαν ήδη κατατεθεί οι τροπολογίες που αφορούν την εκπαίδευση στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αθλητισμού.

            Οι τροπολογίες, έπειτα από την έντονη αντίδραση του συνόλου σχεδόν των βουλευτών, αποσύρθηκαν και κατατίθενται τελικά στη Βουλή ως αυτοτελές Νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με στόχο να ψηφιστούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. επιμένει να επανεισάγει όλες τις «τροπολογίες» δίχως να προηγηθεί ο οποιοσδήποτε διάλογος με το συνδικαλιστικό κίνημα καταδεικνύει την απόλυτη απαξίωση της έννοιας του διαλόγου από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας.

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στην έναρξη της συνάντησης ανέδειξε τον ευτελισμό του διαλόγου για τον οποίο είχε δεσμευθεί ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας στη συνάντηση της 3ης Μαρτίου 2015  και αποτελεί εμπαιγμό έναντι των εκπαιδευτικών. Τόνισε το γεγονός η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. έχει αθετήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εκπαιδευτικούς και έχει αυτοδιαψευστεί σε όλα τα ουσιαστικά ζητήματα για τα οποία πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στις 16 Απριλίου 2015, αφού:

  • Δεν καταργεί το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης
  • Δεν καταθέτει καμία ρύθμιση για την άμεση πραγματοποίηση των διορισμών που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των σχολείων
  • Δεν προχωρά στη δημιουργία οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων
  • Δεν καταθέτει τις ρυθμίσεις, που είχε εξαγγείλει, για τους αναπληρωτές
  • Δεν αγγίζει τα «καυτά» ζητήματα της Ειδικής και της Προσχολικής Αγωγής

Είναι αδιανόητο να καλεί ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας σε διάλογο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για να «συζητήσουν» επί διατάξεων που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και ψηφίζονται άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Καταγγέλλουμε αυτή τη στάση και απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των διατάξεων που δεν είναι όντως κατεπείγουσες (π.χ. επιλογή στελεχών εκπαίδευσης) και την έναρξη διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα για το σύνολο των θεμάτων που την απασχολούν.

Σε διαφορετική περίπτωση ο κλάδος θα απαντήσει άμεσα μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του όπως έπραξε σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για το θέμα της Αξιολόγησης.

 Από τη Δ.Ο.Ε. 

Τι απάντησε ο αν. υπουργός αναφορικά με τις αντιδράσεις της Δ.Ο.Ε.:

Θέματα όπως η κατάργηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης, τα ζητήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (μείωση της ποινής, άνοιγμα πινάκων του 2010-2012) και τα ζητήματα ειδικής και προσχολικής αγωγής έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο Πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Αυτό ξεκαθάρισε με σημερινή δήλωσή του ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης αναφορικά με τις αντιδράσεις σχετικά με τα θέματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και έχουν χαρακτηριστεί ως «επείγοντα» ενώ κάποια άλλα «παραλήφθηκαν»,

Ο κ. Κουράκης αναφερόμενος στο υπο κάτάθεση Σχέδιο Νόμου τόνισε ότι:

1. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις πρέπει να ψηφιστούν μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Ο χαρακτήρας «του επείγοντος» δεν αφορά απλώς επείγοντα ζητήματα της εκπαίδευσης, αφορά επείγοντα θέματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία και να μην διασαλευθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Ο χαρακτήρας, επομένως, του νομοσχεδίου δεν κάνει διάκριση μεταξύ σημαντικών και μη σημαντικών θεμάτων της εκπαίδευσης.

2. Θέματα όπως η κατάργηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης, τα ζητήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (μείωση της ποινής, άνοιγμα πινάκων του 2010-2012) και τα ζητήματα ειδικής και προσχολικής αγωγής έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο Πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

3. Σχετικά με το ζήτημα των διορισμών, ο Αναπληρωτής Υπουργός ανακοίνωσε πως θα συγκροτηθεί άμεσα επιτροπή αποτελούμενη από παράγοντες του Υπουργείου, νομικούς, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, ώστε να υπάρξει ένα νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων  Τάσος Κουράκης συναντήθηκε σήμερα με το Δ.Σ. της ΔΟΕ με επίκεντρο την κατάθεση ξεχωριστού νομοσχεδίου στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το οποίο περιλαμβάνει τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την άμεση επίλυση επειγόντων θεμάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα 4/5, υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε η Ομοσπονδία να εξετάσει το σύνολο των νομοθετικών ρυθμίσεων.

Ο Αναπληρωτής υπουργός κάλεσε την Ομοσπονδία, εντός του περιορισμένου αυτού διαστήματος, να καταθέσει τις προτάσεις της ώστε να τοποθετηθεί κατά την διαδικασία ακρόασης των αρμοδίων φορέων.

Τέλος, υπήρξε δέσμευση πως θα σταλεί στη ΔΟΕ το σύνολο των δρομολογούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορά τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Last modified: 29 Απριλίου 2015

Close