Written by 17:52 ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Γράμμα προς γονείς του Συλλόγου “Ο Περικλής” για το δίχρονο Δημόσιο Νηπιαγωγείο

 

 Ως ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταθέσαμε στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας “Ο Περικλής” πρόταση- κείμενο για επιστολή προς γονείς για το δίχρονο υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο.Το Δ.Σ. του συλλόγους μας ” Ο Περικλής” το ενέκρινε ομόφωνα και το εξέδωσε. Άμεσα θα πρέπει να φτάσει στα σχολεία ώστε να δοθεί στους γονείς των μαθητών μας στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.
Δείτε την επιστολή:

Αγαπητοί  γονείς,

Την περίοδο αυτή κορυφώνεται ένας μεγάλος αγώνας  χρόνων,  εκπαιδευτικών και γονέων,   για την άμεση και καθολική  θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 χρόνων.

Από τη Βουή ψηφίστηκε νομοθετική  ρύθμιση σύμφωνα με την οποία, η φοίτηση για τα νήπια που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-2019, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και αφορά περιοχές για τις οποίες δεν απαιτείται καμία επιπλέον δημόσια δαπάνη.

 

Ταυτόχρονα ο Υπουργός Παιδείας δηλώνει,ότι τα προνήπια μπορούν να φοιτήσουν με επιλογή του γονέα είτε στον παιδικό σταθμό είτε στο νηπιαγωγείο.

Ενώ η διαφαινόμενη κατοχύρωση της 2χρονης υποχρεωτικότητας στο νηπιαγωγείο  αποτελεί κατάκτηση των αγώνων μας, η εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού μας δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας.

Καθώς πιστεύουμε ότι ο δρόμος μας για την υπεράσπισή τους είναι κοινός, απευθυνόμαστε σε σας, για να τις μοιραστούμε μαζί σας.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Η επί μέρους σταδιακή εφαρμογή κατά περιοχές νομιμοποιεί την παροχή άνισων ευκαιριών στην υποχρεωτική πλέον εκπαίδευση για τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας. Θα μπορούσε άραγε κανείς μας, να αποδεχτεί, κατ΄αναλογία, την υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών στην Α΄Δημοτικού, μόνο για κάποιες περιοχές της χώρας και όχι για όλες; Προφανώς όχι, Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο!
  • Η θεσμοθέτηση συνδέεται με την προϋπόθεση να μην προκύπτει «δαπάνη για το δημόσιο», άρα χωρίς ούτε ένα ευρώ για διορισμούς νηπιαγωγών και για υποδομές (δημόσια κτίρια κλπ). Αν δηλαδή υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών σε κάποιες περιοχές, οπότε απαιτούνται οι σχετικές δαπάνες, δεν θα γίνει ποτέ υποχρεωτική σε αυτές; Αν σε μια περιοχή όπου εφαρμοστεί  η υποχρεωτικότητα, αυξηθούν τα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών, άρα και η ανάγκη για  δαπάνες, η υποχρεωτικότητα θα είναι στον αέρα;
  • Η απουσία ρητής πρόβλεψης στη νομοθετική ρύθμιση για παροχή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αποκλειστικά από το δημόσιο νηπιαγωγείο και οι δηλώσεις του Υπουργού για δυνατότητα επιλογής φοίτησης στο νηπιαγωγείο ή στον παιδικό σταθμό σηματοδοτούν την παραχώρηση της εφαρμογής της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε δομές – φορείς, όπως είναι ο παιδικός σταθμός, που δεν ανήκουν στην Εκπαίδευση!  

Στο Νηπιαγωγείο, που αποτελεί την πρώτη βαθμίδα της οργανωμένης τυπικής Εκπαίδευσης,  το παιδί  εμπλέκεται σε εκπαιδευτικές διαδικασίες που υπηρετούν συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους  σύμφωνα με το αναλυτικό του πρόγραμμα,  συνθήκη η οποία λείπει από τη φιλοξενία  στον Παιδικό σταθμό καθώς αποτελεί δομή αγωγής και φροντίδας και όχι Εκπαίδευσης . Το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου χρησιμοποιεί ως διδακτικό εργαλείο το παιχνίδι, το οποίο αποτελεί το πιο κατάλληλο μέσο για την ολόπλευρη νοητική, ψυχοσωματική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και για τη συγκρότηση  των  πρώτων  του γνώσεων, αξιών, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

Με τη διετή φοίτηση στο Νηπιαγωγείο , εξασφαλίζεται ένα σταθερό περιβάλλον ως προς το χώρο, τα πρόσωπα και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολουθείται, διευκολύνοντας παράλληλα την προετοιμασία  και την  ομαλή   μετάβαση του παιδιού στο  Δημοτικό Σχολείο.

Στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο παρέχεται αντισταθμιστική αγωγή,με δομές (Ειδικά νηπιαγωγεία, Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη στήριξη,Τάξεις υποδοχής) για την υποστήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δομές που απουσιάζουν από τους παιδικούς σταθμούς.

Ένα παιδί που έρχεται στα  4 χρόνια του στο Νηπιαγωγείο επωφελείται νωρίτερα από την εμπλοκή του σε κοινωνικοποιητικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο χώρο του νηπιαγωγείου και  έχει την ευκαιρία να συγχρωτίζεται και να αλληλεπιδρά με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας,  κερδίζοντας νοητικά και συναισθηματικά από αυτήν την επικοινωνία.

Το Νηπιαγωγείο παρέχει δυνατότητα παρακολούθησης ολοήμερου προγράμματος έως τις 4 μ.μ. για τους γονείς που το επιθυμούν.

  • Η δυνατότητα φοίτησης των προνηπίων σε παιδικούς σταθμούς θα σημάνει την ιδιωτικοποίηση για πρώτη φορά τμήματος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Θα σημάνει την εισαγωγή των διδάκτρων και  του κουπονιού (voucher) στην εκπαίδευση, αρχικά για τα προνήπια που θα φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς, στο μοντέλο της καταβολής των τροφείων που ισχύει σήμερα, με δυνατότητα επέκτασης σε όλο το νηπιαγωγείο και στη συνέχεια στο δημοτικό. Επιδιώκουν με τον τρόπο αυτό να  μετατρέψουν την  εκπαίδευση σε  εμπόρευμα προς πώληση με πελάτες τους γονείς και τους μαθητές. Είναι η αρχή για τη σταδιακή αποχώρηση του κράτους από την υποχρέωσή του για παροχή του δημόσιου αγαθού της Παιδείας,  με την ταυτόχρονη προώθηση του σχεδίου για  το πέρασμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της αποκέντρωσης που απαιτεί το συμπληρωματικό μνημόνιο για την Εκπαίδευση.
  • Ταυτόχρονα ευνοείται η ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας με συμβασιούχους κάθε μορφής (προγράμματα ΕΣΠΑ, ωφελούμενους κλπ) στην εκπαίδευση με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις για την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Η εφαρμογή της δίχρονης υποχρωτικής φοίτησης στο Νηπιαγωγείο σε καμία περίπτωση ούτε  βλάπτει τη λειτουργία των παιδικών σταθμών ούτε  θίγει τα εργασιακά δικαιώματα των βρεφονηπιοκόμων, αφού ήδη χιλιάδες παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς επειδή δεν υπάρχουν θέσεις. Αντίθετα, θα απελευθερώσει θέσεις για παιδιά έως τα 4 που οι γονείς τους αναγκάζονται να τα στείλουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Αγαπητοί γονείς,

Ο αγώνας που δίνεται τώρα είναι κρίσιμος και καθοριστικός για το παρόν και το μέλλον του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και του Δημόσιου Σχολείου.

Σας καλούμε λοιπόν να στηρίξετε τον αγώνα αυτό και να δώσουμε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί και γονείς,  αποφασιστικά τη μάχη, διεκδικώντας: .

  • Άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης  σε όλη την επικράτεια αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο και ενιαίο 12χρονο δημόσιο, υποχρεωτικό και δωρεάν σχολείο στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης με όλες τις υποστηρικτικές Δομές σε πλήρη ανάπτυξη.
  • Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων και της εκπαίδευσης στους Δήμους
  • Μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών και όλων των εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών.
  • Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και εξασφάλιση  των απαραίτητων κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών για την άμεση εφαρμογή της  δίχρονης στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο άμεσα σε ολόκληρη τη χώρα. 

 

 Ας στηρίξουμε όλοι το δημόσιο σχολείο για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας!

 

Last modified: 8 Μαρτίου 2018

Close